1. FISCHER Blog
  2. Fotočlánky
  3. Objevte 7 novodobých divů světa

Novodobých sedm divů světa: to musíte vidět!

Zapomeňte na chvíli na realitu a zpříjemněte si den virtuální prohlídkou nejvelkolepějších míst světa. Sedm novodobých divů bylo zvoleno na základě hlasování lidí z celého světa v roce 2007. Vyberte si z nich váš nový cestovatelský sen!
Tádž Mahal
Tádž Mahal Foto 1 / 7 Další snímek se zobrazí po kliknutí na šipky po stranách

Tádž Mahal: vznášející se palác lásky

Bílý palác Tádž Mahal vypadá jako z pohádky. A za jeho stavbou také stojí pohádkový příběh plný romantiky. Toto obrovské mauzoleum nechal na památku svojí milované zesnulé ženy postavit v 17. století císař Mughalské říše Šáhdžahán. Tádž Mahal se nachází v indickém městě Ágra a je nejoblíbenější turistickou atrakcí celé Indie. Mauzoleum se v průběhu dne v závislosti na světle zbarvuje do různých odstínů – ráno je narůžovělé, v podvečer mléčně bílé a za svitu měsíce nazlátlé. Vlivem symetrického členění, proporcí a zasazení stavby do zahrad s vodním prvkem vám může palác připadat, jakoby se vznášel.

Velká čínská zeď
Velká čínská zeď Foto 2 / 7 Další snímek se zobrazí po kliknutí na šipky po stranách

Velká čínská zeď: největší stavba v historii lidstva

Slavná Velká čínská zeď je opevnění táhnoucí se napříč severní Čínou, které vznikalo po dlouhá staletí jako obrana země před kočovnými nájezdníky ze severu. Jde o největší stavbu v historii lidstva. Sami Číňané ji nazývají „Wan-li čchang-čcheng“ – „deset tisíc mil dlouhá zeď“ či „nekonečná zeď“. Velká čínská zeď se podle nejnovějších průzkumů se všemi svými odbočkami větví do neskutečné délky více než 20 tisíc km! Není divu, že toto veledílo je dokonce vidět z oběžné dráhy Země.

Machu Picchu
Machu Picchu Foto 3 / 7 Další snímek se zobrazí po kliknutí na šipky po stranách

Machu Picchu: fascinující město Inků

Dalším ze sedmi novodobých divů světa je Machu Picchu – bájné město Inků, které se nachází v peruánských Andách. Čím je Machu Picchu tak fascinující? Ruiny tohoto skalního města leží ve výšce 2 430 m n. m. mezi horami Machu Picchu a Huayna Picchu a ze tří stran jej obklopují prudké srázy. Nikdo netuší, proč si právě toto místo vybrali Inkové ke stavbě města, které později opustili. Jeho pozůstatky v podobě monumentálních stěn a teras působí, jako kdyby vystupovaly ze skal.

Koloseum
Koloseum Foto 4 / 7 Další snímek se zobrazí po kliknutí na šipky po stranách

Koloseum: jediný evropský div

Koloseum je jediný evropský zástupce mezi sedmi novodobými divy světa. Jde o impozantní amfiteátr, který byl postaven mezi lety 70-80 n. l. Sloužil ke sledování gladiátorských zápasů, poprav a různých veřejných vystoupení. Jedno z největších děl římské architektury najdete na Piazza del Colosseo v Římě. Zub času, zemětřesení i zloději učinili své, Koloseum však dodnes působí monumentálním dojmem a je jednou z nejoblíbenějších turistických atrakcí Itálie i celé Evropy.

Socha Krista Spasitele
Socha Krista Spasitele Foto 5 / 7 Další snímek se zobrazí po kliknutí na šipky po stranách

Socha Krista Spasitele: kolos nad Riem

Monumentální Socha Krista Spasitele v národním parku Tijuca se tyčí na vrcholu Corcovado nad brazilským Rio de Janeirem. Shlíží tak na všechny krásy a události v tomto jedinečném městě – populární pláž Copacabanu, světoznámý karneval v Riu i největší fotbalové bitvy na slavném stadionu Maracanã. Socha Krista Spasitele byla slavnostně odhalena roku 1931 jako symbol nezávislosti Brazílie na Portugalsku a její stavbu z velké části financovali věřící. Kristova otevřená náruč naznačuje symbolické objetí a ochranu celé země.

Petra
Petra Foto 6 / 7 Další snímek se zobrazí po kliknutí na šipky po stranách

Petra: město vytesané do pískovce

Unikátní skalní město Petra se nachází v Jordánsku. Pouze dva ze sedmi novodobých divů světa byly postaveny před naším letopočtem a právě Petra je jedním z nich. Mezi největší poklady tohoto města vytesaného do pískovce patří úzká soutěska Sík, pokladnice a divadlo. Petra přímo dýchá atmosférou dávných časů, která neunikla ani filmařům. Natáčel se zde např. film Indiana Jones a Poslední křížová výprava.

Chichén Itzá
Chichén Itzá Foto 7 / 7 Další snímek se zobrazí po kliknutí na šipky po stranách

Chichén Itzá: pozoruhodné dílo mayské kultury

Poslední z novodobých sedmi divů světa, pozůstatky mayského města Chichén Itzá, najdete na poloostrově Yucatán v Mexiku. Jde o pozoruhodný příklad mayské civilizace s vlivy toltécké kultury, k jejichž splynutí došlo v průběhu tisícileté historie města Chichén Itzá. Dnes zde můžete obdivovat slavnou Kukulkánovu pyramidu zasvěcenou mayskému bohu slunce a nebes, na jejíž vrchol vedou schody lemované kamennými hady a další zajímavé stavby jako je Chrám válečníků či tzv. Observatoř.

klara.vacek
21. 5. 2020

Líbí se vám náš článek?
Sdílejte ho na sociálních sítích a buďte také inspirací pro ostatní!

Mohlo by vás zajímat