1. FISCHER Blog
  2. Tipy na dovolenou
  3. Nejkrásnější národní parky Thajska

Nejkrásnější národní parky Thajska

Co se dozvíte?

    O kráse a jedinečnosti thajské přírody svědčí fakt, že v zemi se nachází neuvěřitelných 157 národních parků. Největší z nich mají rozlohu větší než některé státy (např. Mauricius), do nejznámějších zavítají ročně milióny turistů a jiné se zase ukrývají v horách na severu, daleko od ruchu rekreačních letovisek. V našem průvodci po národních parcích Thajska vybíráme nejatraktivnější z nich, které byste během své dovolené rozhodně neměli opominout.

    Národní parky kolem Khao Lak

    Jedna z nejklidnějších a nejatraktivnějších rekreačních oblastí u thajských břehů Andamanského moře se táhne severně od Phuketu. Zdejší národní parky vynikají bohatou faunou i flórou, množstvím srážek a rozmanitou přírodou, zároveň tady nebývá „přeturistováno“ jako v některých rezervacích na jihu.

    Národní park Khao Sok

    Základ pohádkové krajiny národního parku Khao Sok tvoří rozlehlé a nesmírně členité přehradní jezero Chiao Lan (Ratchaprapha). Vystupují z něj fantaskní pískovcové špalíky a lemuje ho hustá tropická džungle, nad kterou se tyčí impozantní, podivuhodně tvarovaná skaliska. Po hladině jezera lze podniknout vyhlídkovou plavbu, nechybí možnost procházky pralesem, jízdy na slonu či sjezd divoké řeky na pneumatice. Z letoviska Khao Lak, které leží jihozápadně na mořském pobřeží, je to sem necelé dvě hodiny.

    Vápencové skály v národním parku Khao Sok
    Přehradní jezero Chiao Lan v národním parku Khao Sok
    Výletní loďka v národním parku Khao Sok
    Krajina národního parku Khao Sok

    Na národní park Khao Sok navazuje další rezervace Khlong Phanom. V nejlépe dostupném národním parku regionu Khao Lak-Lam Ru láká turisty pětistupňový vodopád Lam Ru, pobřeží parku Khao Lampi-Hat Thai Mueang využívají mořské želvy ke kladení vajec. Na Similanských ostrovech (asi 60 kilometrů od pobřeží) se rozkládá mořský park Mu Ko Similan.

    Náš tip:

    Ideálním obdobím k návštěvě thajských národních parků je listopad až květen.

    Největší národní park v Thajsku: Kaeng Krachan

    Největší thajský národní park Kaeng Krachan má rozlohu bezmála 3 tisíce kilometrů čtverečních. Rozkládá se poblíž Hua Hin na severním konci Malajského poloostrova mezi hranicí s Myanmarem a Thajským zálivem. V hustých lesích kolem pohoří Tenasserim se ukrývá malá populace tygra, daří se v nich několika stovkám ptačích druhů a na řece Phetchaburi okouzluje turisty vodopád Tho Thip.

    Provazová lávka v národním parku Kaeng Krachan
    Vodopády Pha Nam Yod v národním parku Kaeng Krachan

    Národní parky kolem Koh Samui

    Sotva na desetině ostrovů v souostroví Ko Samui u východního pobřeží Malajského poloostrova žijí lidé. Stejnojmenný hlavní ostrov je však druhým největším v Thajsku a turistický ruch na něm jenom kvete. Charakteristickým znakem ostrova se staly kokosové palmy, četné písečné pláže a kopcovité vnitrozemí s hustými tropickými lesy a hučícími vodopády.

    Národní park Than Sadet

    Valnou část ostrova Ko Pha Ngan (druhého největšího v souostroví Ko Samui) pokrývá národní park Than Sadet, snadno a rychle dostupný lodí. Střídají se tu pěkné písečné pláže, husté lesy plné potoků a peřejí, prosluněné mýtiny i turistické stezky a chodníky pro lepší přístupnost. Oblast si oblíbil už siamský král Ráma V., podle jehož návštěvy na konci 19. století (Than Sadet = Královská řeka) získala jméno.

    Vodopády v národním parku Than Sadet
    Pobřeží ostrova Ko Pha Ngan v národním parku Than Sadet

    Na dalších sousedních ostrůvcích se nachází menší národní park Mu Ko Ang Thong. Naopak za návštěvou národního parku Tai Romyen s vodopády Muang Thuat a Than Thip či krápníkovou jeskyní Khamin je třeba se přepravit na pevninu.

    Nejnavštěvovanější národní park v Thajsku: Khao Laem Ya

    Těžko se můžeme divit tomu, že Khao Laem Ya–Mu Ko Samet je s více než 1,6 milióny návštěvníků ročně nejvytíženějším národním parkem v Thajsku. Jeho velká část totiž pokrývá ostrov Ko Samet, jednu z nejpopulárnějších prázdninových destinací v zemi, do které se na dovolenou hrnou zástupy turistů. Navíc odsud není daleko do mamutího rekreačního centra Pattaya, ani do metropole Bangkoku.

    Do parku patří značná plocha okolního moře, proto se v něm vyskytují vzácní vodní živočichové (sapíni, sépie, tropické ryby) a mořští ptáci. Ve stromech se prohánějí makakové jávští, ve stínu hustého porostu se ukrývají trpasličí kopytníci kančilové a na větvích nehybně visí ohromní kaloňové.

    Národní parky jižně od Krabi

    Národní parky jižně od Krabi

    Kdo si chce užít skutečně nezapomenutelnou exotickou dovolenou, míří na ostrovy východně od Phuketu a jižně od města Krabi. Jejich turistickou atraktivitu zvyšují kromě parádních pláží ve stínu tropických palem a křišťálově čisté vody i četné národní parky v okolí.

    Národní park Hat Noppharat Thara

    Do zástupu thajských národních parků, které v různých žebříčcích popularity, přitažlivosti či fotogeničnosti obsazují nejvyšší pozice, se bezpochyby řadí i Hat Noppharat Thara–Mu Ko Phi Phi. Velkou zásluhu na tom má ostrůvek Ko Phi Phi Leh, exotický ráj v podobě jemného, bílého písku, průzračného moře a nádherných skalisek, ve kterém se natáčel úspěšný romantický snímek Pláž s Leonardem DiCapriem v hlavní roli.

    Kýčovité záběry z národního parku Hat Noppharat Thara–Mu Ko Phi Phi
    Ostrovy Phi Phi

    Oblasti na jihovýchod od Krabi jsou možná hůře dostupné, o to méně turistů ve zdejší krásné přírodě potkáte. Národní park Mu Ko Lanta s podmořskými jeskyněmi vyhledávají potápěči, národní park Hat Chao Mai se pyšní korálovými útesy a řadí se mezi mokřady chráněné Ramsarskou úmluvou. Úchvatné scenérie předvádějí také národní parky Mu Ko Phetra a Khao Pu-Khao Ya.

    Desítka největších národních parků v Thajsku

    Název Rozloha (km2) Rok vzniku Počet návštěvníků (2019)
    Kaeng Krachan 2 915 1981 103 510
    Thap Lan 2 236 1981 57 075
    Khao Yai 2 169 1962 1 551 449
    Doi Phu Kha 1 704 1999 63 102
    Khuean Srinagarindra 1 532 1981 145 254
    Khao Laem 1 497 1987 66 192
    Tarutaoa 1 490 1976 238 409
    Si Lanna 1 406 1989 81 664
    Thung Salaeng Luang 1 262 1972 52 126
    Huai Nam Dang 1 252 1995 164 063

    Nejvěhlasnější národní park v Thajsku: Khao Yai

    Král mezi thajskými národními parky, Khao Yai v provincii Prachin Buri, se nachází asi 150 kilometrů severovýchodně od Bangkoku. Jedná se o druhý nejstarší (vznik v roce 1962), druhý nejnavštěvovanější (přes 1,5 miliónu turistů ročně), třetí největší (rozloha 2 169 kilometrů čtverečních) a bezpochyby jeden z nejkrásnějších národních parků v Thajsku.

    Na Khao Yai navazují další chráněné oblasti (jako např. druhý největší thajský národní park Thap Lan), tvořící dohromady území „Lesní komplex Dong Phayayen–Khao Yai“, které patří mezi světové přírodní dědictví UNESCO. Ve stínu husté tropické džungle, pokrývající pohoří Sankamphaeng, se lesknou blankytná jezírka, hučí nádherné vodopády a žije množství vzácných zvířecích druhů. Výjimkou není setkání s tygrem indočínským či medvědem malajským a dokonce přímo na silnicích se často vyskytují sloni indičtí.

    Krajina národního parku Khao Yai
    Vodopád Haew Narok v národním parku Khao Yai
    Vodopád Haew Su Wat v národním parku Khao Yai
    Sloní rodinka si vykračuje po silnici v národním parku Khao Yai

    Národní parky kolem Phuketu

    Největší a nejnavštěvovanější ostrov Thajského království a eldorádo potápěčů se nachází u západního pobřeží Malajského poloostrova. Má rozlohu asi 500 kilometrů čtverečních a navzdory rušnému turistickému životu a rozsáhlé infrastruktuře nabízí nádhernou krajinu s vápencovými útesy, skalnatými poloostrovy a kilometry písečných pláží. A s řadou národních parků.

    Národní park Ao Phang Nga

    Panoramata jako z obálek katalogů, plovoucí rybářské vesničky, uhrančivá příroda – národní park Ao Phang Nga v sobě ukrývá Thajsko se vším všudy. Při plavbě lodí můžete obdivovat hlavně nedostupné krasové věže (mogoty) v čele s Khao Phing Kan (Ko Tapu). Přezdívá se jí „Ostrov Jamese Bonda“, neboť v roce 1974 posloužila při natáčení bondovky Muž se zlatou zbraní.

    Národní park Ao Phang Nga

    Zatímco národní park Than Bok Khorania je roztroušený na mnoha navzájem nesouvisejících lokalitách na souši i moři, národní park Sirinat zaujímá severozápadní část Phuketu. Proslavily ho nádherné pláže s bílým pískem, ze kterých lze pozorovat letadla přistávající na blízkém mezinárodním letišti.

    josef.krenek
    22. 4. 2021

    Líbí se vám náš článek?
    Sdílejte ho na sociálních sítích a buďte také inspirací pro ostatní!