1. FISCHER Blog
  2. Tipy na dovolenou
  3. Zázračné Azorské ostrovy. Tipy na zajímavosti, které musíte vidět

Zázračné Azorské ostrovy. Tipy na zajímavosti, které musíte vidět

Co se dozvíte?

    Azorské ostrovy (portugalsky Ilhas dos Açores) připomínají ráj na Zemi. Zelené kapky uprostřed blankytného Atlantiku zdobí sopečné homole, jezera a šachovnice sadů, políček a vinohradů. Příjemné mírné až subtropické počasí plné sluníčka a dešťových srážek přeje na Azorech bohaté vegetaci, dostatku vodních toků a rozvinutému zemědělství.
    Poloha souostroví na rozhraní eurasijské a severoamerické litosférické desky má za následek hojné pozůstatky sopečné činnosti včetně minerálních pramenů a vyhaslých kráterů. Společně s vyspělou, avšak do překrásné krajiny citlivě zabudovanou infrastrukturou vytváří Azory místo plné přírodních i kulturních lákadel, která stojí za to prozkoumat.

    Corvo

    Nejmenší (17 km2) a nejsevernější z Azorských ostrovů, ztracený kus pevniny v Atlantském oceánu. Jeho český ekvivalent zní Havraní ostrov.

    • Caldeirao – rozsáhlá kaldera uprostřed ostrova s hloubkou 300 m, na jejímž dně se modrá dvojice jezer. Z obvodu dlouhého přes 6 km vystupuje nejvyšší ostrovní hora Morro dos Homens (718 m n. m.).
    H2 - Faial

    Faial

    Ostrov s přezdívkou Ilha azul (Modrý ostrov) podle modře kvetoucích hortenzií získal své skutečné jméno na základě stromu faya (voskovník makaronéský).

    • Cabeço Gordo – nejvyšší bod (1 043 m n. m.) se vypíná na hraně kráteru Caldeira, který má průměr 2 km a hloubku 400 m.
    • Capelinhos – erupce podmořské sopky v roce 1957 vytvořila nový poloostrov evokující měsíční krajinu. Mys stejného jména se zároveň považuje za nejzápadnější bod Evropy (neboť západnější Azorské ostrovy leží na Severoamerické desce).
    • Horta – město s typickou architekturou zářivě bílých fasád a okouzlujícím přístavem, ve kterém námořníci z celého světa nechávají na památku barevné malby.
    • Porto Pim – záliv v Hortě pod kopcem Monte da Guia s krásným výhledem na město. Kromě pláže s tmavým pískem stojí za návštěvu velrybářské muzeum v bývalé továrně Fábrica da Baleia. Za pozorováním velkých kytovců vyplouvají na oceán každý den turistické lodě.
    Poloostrov Capelinhos na ostrově Faial
    Letecký pohled na záliv Porto Pim v Hortě
    Přístav ve městě Horta
    Maják na ostrově Faial

    Flores

    Nejzápadnější obydlené území Portugalska i ostrov Azor s početnými útesy a ostrůvky pokrývá bohatá vegetace s množstvím květeny (odtud i jeho název).

    • Morro Alto – nejvyšší hora ostrova (914 m n. m.).
    • Poço do Bacalhau – největší z četných vodopádů na západní straně.
    Vodopády Poço do Bacalhau na ostrově Flores
    Krajina ostrova Flores

    Graciosa

    Druhý nejmenší a zároveň nejsušší z Azorských ostrovů. V roce 2007 se stal součástí biosférických rezervací UNESCO.

    • Caldeira – oválná kaldera dlouhá asi 2 km s několika jeskyněmi, do jejíhož nitra lze sestoupit.
    Tradiční větrný mlýn na ostrově Graciosa
    Útesy Ponta da Barca
    H2 - Pico

    Pico

    Podle rozlohy (446 km²) druhý největší z Azorských ostrovů získal světovou proslulost rozvinutým vinařstvím (značka Verdelho). Rozsáhlé vinohrady, oddělené zídkami z lávových kamenů, se dokonce dostaly na seznam světového dědictví UNESCO.

    • Pico – aktivní sopka a nejvyšší hora Portugalska (2 351 m n. m.). Její svahy zdobí drobná jezírka, hluboká údolí a louky s pasoucími se krávami. Při dobrém počasí lze vystoupit až na vrchol, který svým půvabem přitahuje fotoaparáty turistů.
    • Ponta da Queimada – pozorovatelna velryb a vyhlídka na jižní pobřeží ostrova.

    Santa Maria

    Nejjižnějšímu z Azor se kvůli jeho plážím se světlým pískem přezdívá Ilha Dourada (Zlatý ostrov).

    • Barreiro da Faneca – nevelká chráněná rezervace u severního pobřeží s pískem připomínajícím červenou poušť.
    • Poço da Pedreir – kolmá skalní stěna nad romantickým jezírkem.
    Minipoušť Barreiro da Faneca na Santa Marii
    Maják na pobřeží ostrova Santa Maria
    H2 - Sao Jorge

    Sao Jorge

    Úzký a podlouhlý ostrov charakterizují strmé útesy na severním i jižním pobřeží svažující se rovnou do Atlantiku, kde se rozkládají specifické lokality zvané „Faja“.

    • Faja de Ouvidor – příležitost ke koupání v báječných přírodních jezírkách.
    • Faja dos Vimes – zřejmě jediné místo v Evropě, kde se pěstuje káva.

    Sao Miguel

    Největší z Azorského souostroví (793 km²) se táhne z východu na západ a leží na něm ostrovní metropole Ponta Delgada (30 tisíc obyvatel). Kromě citrusů, vína či ananasů se tady pěstuje dokonce i čaj.

    • Água de Pau – stratovulkán, jehož kalderu zatopilo jezero Lagoa de Fogo.
    • Furnas – neaktivní sopka se stejnojmenným jezerem a množstvím horkých pramenů v okolí. V lázeňském městečku Furnas se mj. nachází termální bazény, golfové hřiště, parky a vyhlídky na kalderu.
    • Sete Cidades – úchvatný komplex v neaktivním vulkánu, kterému dominuje dvojice jezer Lagoa Verde (Zelené) a Lagoa Azul (Modré) pojmenovaná podle zabarvení jejich vod ve slunečním světle.
    Pohádková příroda ostrova Sao Miguel
    Sete Cidades, Sao Miguel
    Jezero Fogo ve vulkánu Água de Pau
    Horké prameny v oblasti Furnas
    H2 - Terceira

    Terceira

    Třetí z velkých ostrovů Azor láká kromě nádherné přírody historickými památkami, neboť sehrál významnou roli v éře zámořských objevů.

    • Angra Do Heroísmo (UNESCO) – nejstarší město Azor s důležitým přístavem, ve kterém se zastavovaly lodě na dalekých plavbách do Ameriky, Afriky i Asie. K jeho největším pamětihodnostem patří pevnosti Fortaleza de Sao Joao Baptista a Forte de Sao Sebastiao pod vyhaslým vulkánem Monte Brasil, klášter sv. Františka či palác Solar de Nossa Senhora dos Remédios.
    • Biscoitos – malebná víska na severu ostrova s možností koupání v lávových bazénech.
    • Furnas do Enxofre – oblast vyvěrajících siřičitých plynů sopečného původu o teplotě až 95 °C. Blízká jeskyně vede do útrob vulkánu Algar do Carvao.
    • Laurisilva – zbytky unikátního vavřínového pralesa v srdci ostrova, který dříve pokrýval téměř celou plochu Azor (dnes se zachoval především na Madeiře).
    josef.krenek
    31. 3. 2022

    Líbí se vám náš článek?
    Sdílejte ho na sociálních sítích a buďte také inspirací pro ostatní!