1. FISCHER Blog
  2. Tipy na dovolenou
  3. 7 důvodů, proč na dovolenou na ostrov Kos

7 důvodů, proč na dovolenou na ostrov Kos

Co se dozvíte?

    Ostrov Kos, jedno z nejoblíbenějších míst k prožití dovolené v Řecku, se nachází v jihovýchodní části Egejského moře na dohled turecké pevniny. Tvoří součást ostrovní skupiny Dodekany, což lze přeložit jako „Dvanáctiostroví“ – právě tolik hlavních obydlených ostrovů tady najdete. Proč si z nich vybrat třetí největší (po Rhodu a Karpathu, 295 km2) a druhý nejlidnatější (kolem 34 tisíc obyvatel)? Nabízíme vám 7 důvodů, kvůli kterým se rozhodnout pro zájezd na Kos.

    1. Dokonalé počasí

    Ostrov Kos se díky poloze v subtropickém pásu pyšní ideálním počasím k prožití letní dovolené plné koupání a opalování. V létě je slunečno nepřetržitě od června do září, bez mráčku a bez jediné kapky deště. Teploty mezi 25 a 32 °C jsou příjemné především zásluhou větříku, který zde neustále vane kvůli egejským proudům.

    V zimě teploty klesají k 10 °C, ovšem vysoká vlhkost je pocitově sráží ještě o několik stupňů níže. Sníh se objevuje pouze výjimečně. Jaro a podzim v podobě, ve které je známe u nás, prakticky neexistují, ovšem květen a polovina září až říjen platí s absencí veder za skvělé období k poznávacím výletům a sportovním aktivitám.

    2. Nádherné pláže

    Většinu pobřeží Kosu lemují dlouhé, často poloprázdné pláže. Za nejvyhlášenější oblast se považuje tzv. „Pobřeží pláží“ mezi letovisky Kefalos a Kardamena. Zde se táhnou slavné Paradise beach, Camel beach a Exotic beach (nalevo od ní se ukrývá i nudistická pláž) či pláže Gourniatis a Xelona oceněné prestižní Modrou vlajkou. Všechny jsou písečné a mají pozvolný vstup do vody, která je díky otevřenému moři (ostrov Nissyros je 20 km daleko) oproti zbytku ostrova studenější.
     
    Pláž mezi letovisky Kefalos a Kardamena
    Paradise beach
    Pláž u Tigaki
    Pláž v Lambi
    Další krásné písečné pláže najdete na severní straně ostrova u rekreačních středisek Tigaki, Marmari (Modrá vlajka) a Mastichari, kde má Trulos beach (neboli Tam tam beach) také Modrou vlajku. Voda je zde přičiněním nedalekých ostrovů Kalymnos, Plati a Pserimos o poznání teplejší než u Kefalu, při větším větru však nebrání tvorbě vln.
    Kolem hlavního města Kosu jsou pláže spíše oblázkové. V Psalidi se také navíc u vstupu do vody občas objevují mořští ježci – vhodné jsou tedy boty do vody. O pláž v předměstské čtvrti Lambi se opravdu pečuje: byl na ni navezen písek (dno pokrývají jemné kamínky) a vysloužila si Modrou vlajku – stejně jako pláž u Agios Fokas.
    Náš tip: na úplném západním konci ostrova, až za vískou Kefalos, se skrývá překrásná, opuštěná pláž Agios Theologos. Oblázky na ní přechází v písek, pomalu se noří do vody a za jakéhokoliv počasí ji omývají pořádné vlny. Pro milovníky romantiky a dobrodružství je jako stvořená!

    3. Termální prameny

    Horké prameny vyvěrající přímo do moře má na svědomí blízký sopečný ostrov Nissyros. Pro veřejnost je přístupný pouze jeden z nich, ovšem rozhodně stojí za to ho vyzkoušet. Dosahuje teploty skoro 80 °C a do vody probublává u pláže Emprós Thermá (Paralia Thermes) na okraji Agios Fokas nedaleko metropole Kosu. Místo snadno poznáte podle „bazénku“ ohraničeného kameny. Koupání doporučujeme spíše ve večerních či brzkých ranních hodinách, kdy tolik nepraží sluníčko a horkou lázeň si mnohem více užijete.
     
    Pláž Emprós Thermá
    Bazének s vyvěrajícími prameny

    4. Hippokratovo dědictví a další památky

    Na Kosu se v roce 460 př. n. l. narodil Hippokratés, otec lékařské vědy a nejslavnější lékař starověku. Připomenout si ho můžete u jeho sochy naproti přístavu v Kosu a pod tzv. Hippokratovým platanem (legenda praví, že zde vyučoval své žáky, podle odborníků ale strom tak starý být nemůže). A na severovýchodě ostrova stojí zbytky antické nemocnice Asklepeion, která byla postavena na počest boha zdraví a medicíny Asklepia po Hippokratově smrti.

    Architektonických památek však Kos nabízí mnohem více. V metropoli Kosu to je velmi dobře zachovalé starověké divadlo (Odeon), johanitský hrad nebo původní shromaždiště (agora). Dále stojí za vidění hradní zřícenina a větrný mlýn v Antimachii, stará víska Palaio Pili s troskami byzantského hradu, bazilika Agios Stefanos, tradiční vesnička Zia a celá řada archeologických nalezišť rozesetých po celém ostrově. Zkrátka a jednoduše, kdo miluje historii – a antiku zvláště, ten si na Kosu opravdu pošmákne.

    5. Lodí kolem ostrova

    Presto, že by si leckdo mohl myslet, že ve vodách kolem Kosu panuje čilý podmořský život, opak je kvůli silným egejským proudům pravdou. Ryb je zde pomálu a vodní vegetace ještě méně. Zájemci o potápění vyrážejí třeba k ostrovu Kalymnos, ale musí počítat s tím, že příliš fauny a flóry neuvidí.

    Jako zajímavá alternativa poslouží plavba lodí kolem ostrova. Probíhají jako organizované výlety na větších lodích, můžete si ale vypůjčit i menší jachtičku. K populárním zastávkám patří ostrůvek Kastri s kostelíkem Agios Stefanos, horské panorama nad jižním pobřežím, pohledy na město Kos nebo některá z opuštěných pláží na jihozápadě.

    6. Akvaparky a další zábava

    Kdo by se snad přeležel na pláži, může vyzkoušet pořádnou porci zábavy v akvaparku. Na Kosu jsou k dispozici hned dva. Lido Water Park funguje mezi Mastichari a Marmari již od roku 2006 a nechybí v něm žádná z klasických atrakcí jako tobogány, skluzavky, divoká řeka, vířivky, trychtýř či umělé vlnobití. Na opačné straně ostrova se nachází o něco menší, leč stále velice atraktivní Aquatica Water park. Jeho pýchu představuje podzemní líná řeka, šílená klouzačka Kamikaze či originální skluzavka Kite Slide.

    7. Cyklistika za přírodou

    Slaná jezera a laguny, pohoří, ale i jen lehce zvlněné oblasti plné ovocných a olivových sadů vytvářejí ideální podmínky pro pohodové vyjížďky na kolech. Kdo má dobrou fyzičku, může vyrazit do horského masivu Dikaios se stejnojmennou nejvyšší horou (846 m n. m.) a odměnou mu budou senzační výhledy severním směrem – tedy na velkou část Kosu, na ostrov Kalymnos i na tureckou pevninu.

    Jednou z pětice chráněných oblastí ostrova je i slané jezero Alykés. V zimě se za vydatných dešťů naplní vodou a v létě opět vysychá. Mezi lety 1944 a 1988 se z něj ročně vytěžilo kolem 2 600 tun soli, dnes je hlavně hnízdištěm nejrůznějších druhů ptáků, například pelikánů. Kolo můžete vyměnit za projížďku na koni, které půjčuje místní farma.

    Vytvořeno ve spolupráci s Lindou Koullias, odbornicí na ostrov Kos

    josef.krenek
    12. 3. 2021

    Líbí se vám náš článek?
    Sdílejte ho na sociálních sítích a buďte také inspirací pro ostatní!