1. FISCHER Blog
  2. Tipy na dovolenou
  3. Země oliv a kamene. 7 důvodů, proč na dovolenou na ostrov Pag

Země oliv a kamene. 7 důvodů, proč na dovolenou na ostrov Pag

Co se dozvíte?

    Pag, součást Kvarnerských ostrovů, se může pochlubit dvěma raritami. Je to jediný chorvatský ostrov, který se dělí mezi dvě župy (město Novalja a sever patří k Licko-senjské, město Pag a jih k Zadarské) a jedná se o nejzábavnější ostrov Chorvatska. Úžasnou dovolenou na Pagu však prožijí nejen milovníci hudby, tance a nikdy nekončících večírků, ale i zájemci o příjemné koupání, šnorchlování a opalování, nakupování či toulky chorvatskou přírodou. Poznejte s námi sedmičku největších atrakcí Pagu.

    1. Osamělé pláže Ručica a Beritnica

    Protáhlý poloostrov, který se od městečka Novalja táhne jihovýchodním směrem nad Pažským zálivem, se pod téměř kolmými svahy u obce Metajna pyšní několika plážemi nebývalé krásy. Vévodí jim oblázková pláž Ručica v klidné zátoce široké asi 200 metrů. Funguje tu stánek s občerstvením, ovšem slunečník si musíte přivézt vlastní – vzhledem k letním vedrům a absenci jakéhokoliv stínu se bez něj neobejdete.
     
    Pláž Ručica na ostrově Pag
    Kamenné útvary na pláži Beritnica
    Od parkoviště u Ručice vede na blízkou skálu, z níž se otevírá nádherný výhled do okolí, kamenitá pěšina. Divoce modelovaným úbočím vedle ní se dostanete na pláž Beritnica, ještě lépe to jde člunem. Trocha námahy však za to stojí, neboť vás čeká magické, takřka liduprázdné místo sevřené prudkými stěnami a omývané křišťálově průzračným Jadranem. Pláž snadno poznáte podle trojice balvanů, trčících z vody hned u břehu jako vyvržení obři.

    2. Tepající párty pláž Zrće

    Ručica a Beritnica jsou možná nejhezčí pláže na Pagu, avšak zaručeně nejznámější je slavná párty pláž Zrće. Říká se jí také „diskotéková“, „festivalová“ nebo „chorvatská Ibiza“, neboť na ní po celé léto nepřetržitě probíhají rozmanité hudební, taneční a jiné zábavní akce. Navíc je velice krásná, ostatně evropské ocenění kvality„Modrá vlajka“ hovoří za vše.
      Pláž Zrće se nachází v nejzápadnějším místě Pažského zálivu jenom kousek od Novalji, odkud sem jezdí autobusy a nad ránem není problém vrátit se taxíkem či pěšky. O zábavu se stará hned pětice velkých open air hudebních klubů Aquarius, Kalypso, Noa (přímo na moři), Nomad a Papaya (řazená k nejlepším na světě), k dispozici je však i řada menších, kde nuda také rozhodně nehrozí.
     
    Pláže na Pagu
    Letecký pohled na klub Noa
    Hlasitá hudba díky dobré poloze pláže neruší okolí a navíc duní hlavně v noci, proto si na ní během dne užijí i rodiny s dětmi. Čeká na ně příjemný oblázkový povrch, výhledy na pohoří Velebit a zejména široká paleta služeb od restaurací přes sociální zázemí po nabídku vodních sportů.

    3. Malebná města Novalja a Pag

    Co ještě vidět a dělat na chorvatském ostrově Pag? Již zmiňovaná Novalja sice není největším městem ostrova, jedná se však o jeho nejznámější a nejrušnější sídlo. Velký vliv na to má blízkost k pláži Zrće, pěkné centrum s řadou zábavních podniků a půvabné okolí s několika rozlehlými ubytovacími komplexy.
    Náš tip: Ideálním místem k parkování v centru Novalji jsou parkoviště vedle kruhového objezdu u Slatinské ulice.
    Během dovolené v Pagu si musíte projít nábřeží Novalji kolem přístavního mola a navazující staré město s kostelíky, náměstíčky a dalšími půvabnými zákoutími. Město původně vzniklo jako přístav (latinsky Novalis) nedaleké starořímské základny Cissa. O tehdejší době, dochovaném starověkém vodovodu a dalších zajímavostech se dozvíte v městském muzeu.

    Nejvíce obyvatel žije ve městě Pagu, které se rozkládá ve střední části ostrova pod kopcem Gradac. Z parkovišťátka u silnice, šplhající tudy do severních částí ostrova, se na něj otevírá velice pěkný výhled. Hlavní atrakcí města je stálá výstava věnovaná těžbě soli, která má v okolí dlouhou tradici. Svědčí o tom i saliniště, táhnoucí se od města jihovýchodním směrem.
     
    Město Novalja a za ním v pozadí pláž Zrće
    Město Pag od jihovýchodu

    4. Sladkovodní jezera Veliko a Malo blato

    K nejzajímavějším přírodním lokalitám na Pagu patří jezera Veliko blato (Velo Blato) a Malo blato v jižní části ostrova. Obě dvě působí ve vyschlé krajině jako zjevení, zvláště na jaře, kdy jsou po deštích nejvíce zaplněná vodou. Toho využívají ptáci (zvláště bahenní druhy), obojživelníci a objevují se tu dokonce i ryby. Jedná se proto o ornitologickou rezervaci. Stejný status požívá i Kolanjsko blato (Kolansko blato) poblíž Novalji.
     
    Jezero Veliko Blato
    Jezero Kolanjsko blato

    5. Podivuhodná krajina oliv a kamene

    Vzhledem k charakteru velké části povrchu Pagu jsou uvedená jezera skutečných zázrakem. Jižní polovina ostrova působí vysušeně, chybí vodní toky, naopak dominují rozsáhlá kamenná pole. Severní, mnohem zelenější polovinu pokrývají olivové sady, až se slogan „Olivová země“ dostal do titulků propagačních materiálů. Nikde však nesmí chybět kamenné zídky, oddělující jednotlivé soukromé pozemky.
     
    Jižní, kamenitá polovina Pagu
    Olivové háje na severu Pagu
    Výsledek je fascinující. Přičteme-li k tomu členité, romantické pobřeží zahrnující skalnaté zátočiny, průzračné laguny a balvany rozmanitých tvarů, získáme další důvod, proč na dovolenou na ostrov Pag. Vyvstává před námi obraz podivuhodného ostrova s neopakovatelnou krajinou, kde je prožití prázdnin vskutku lahůdkou

    6. Ohromující pohoří Velebit

    Hory patří k dovolené v Dalmácii stejně jako sluníčko, fajn koupání a pohodoví Chorvaté. Pag sice není kdovíjak hornatý (nejvyšší bod Sveti Vid dosahuje výšky pouze 349 m n. m.), ale stačí se otočit východním směrem a spatříte pohoří Velebit. Táhne se jako ohromující hradba sahající do mraků od severu k jihovýchodu podél pevninského pobřeží Chorvatska.
     
    Pohoří Velebit zvedající se za Pagem
    Paški most spojuje Pag s pevninou, nad ním pohoří Paklenica
    Vzhledem k tomu, že Pag od něj odděluje pouze úzký Velebitski kanal, zvedají se vrcholky ve vzdálenosti necelých 15 kilometrů od ostrova. Nejvyšší jsou v národních parcích Severní Velebit (Mali Rajinac – 1 699 m n. m.) a Paklenica (Vaganski vrh – 1 758 m n. m.). Jejich štíty z ostrova krásně vidíte, zároveň nejste v jejich stínu a letoviska neleží na prudkých svazích, jak to je časté např. na Makarské.

    7. Poznávací výlety do okolí

    Do údolí a sedel Velebitu se můžete během dovolené na Pagu vydat i za turistikou, v letních vedrech však mnohem lépe osvěží plavby za poznáním okolních ostrovů. Pag obklopují ze severní, západní i jižní strany, a tak je rozhodně z čeho vybírat.

    K nejčastějším cílům výletních lodí patří členitý a zvlněný Rab. Za vidění stojí především jeho stejnojmenné správní středisko s kouzelným centrem plným kostelů evokující italská městečka a rekreační letovisko Lopar s dvojicí písečných pláží. Lodě vozí turisty i na nevelkou pláž Pudarica, ta však často praská ve švech, neboť pro její povrch z drobounkých kamínků a minimální vlny si ji oblíbily rodiny s malými dětmi.
     
    Město Rab na ostrově stejného jména
    Pláž Lopar na Rabu
    Při pohledu severozápadním směrem si nelze nevšimnout ostrovů Lošinj a Cres, který je největší v celém Chorvatsku. Z novaljského přístavu vyplouvají lodě do Rijeky a také do historického Zadaru. Pyšní se katedrálou sv. Anastázie, románským kostelem sv. Donáta, františkánským klášterem, renesančními šlechtickými paláci či tzv. Mořskými varhanami.
     
    josef.krenek
    30. 8. 2021

    Líbí se vám náš článek?
    Sdílejte ho na sociálních sítích a buďte také inspirací pro ostatní!