1. FISCHER Blog
  2. Tipy na dovolenou
  3. Nejkrásnější místa na dovolené v Černé Hoře

Nejkrásnější místa na dovolené v Černé Hoře

Co se dozvíte?

    Jenom málokde se vysoká, divoká pohoří tak dramaticky střetávají s romantickým mořským pobřežím a vytvářejí neskutečně malebnou krajinu jako z obrázku. Jen málokde ve Středomoří ještě najdete tolik líbivých pláží bez davů turistů – a v horských národních parcích na ně nenatrefíte už prakticky vůbec. Jen málokde v Evropě na vás dýchne podobná nostalgická atmosféra plná dozvuků minulého století. Vítejte v Černé Hoře, zemi zázraků, a podívejte se s námi na nejkrásnější místa, která vás tam během dovolené čekají.
     
    Božská zákoutí Boky Kotorské

    Božská zákoutí Boky Kotorské

     
    Poklidná atmosféra poloostrova Luštica
    Herceg-Novi s přístavem a bazénem Jadran

    Nejznámějším místem Černé Hory kupodivu nejsou divoká pohoří, ale rozsáhlý záliv Boka Kotorská (UNESCO). Na délku má více než 30 kilometrů, západní část jeho ústí z Jadranu patří Chorvatsku a při pohledu z výšky vynikne jeho podivuhodný tvar připomínající jezera propojená úzkými hrdly (vytvářející též roztomilý poloostrov Luštica). Ubytovat se můžete v letoviscích Bijela či Herceg-Novi a samozřejmě si nesmíte nechat uniknout výlet do historického Kotoru na konci zálivu.

    Vzhůru na černohorský Olymp

    Perast, Boka Kotorská a Lovćen v oblacích
    Vyhlídka na hoře Jezerski vrh

    Nad rušnou Bokou Kotorskou se prudce zvedají vrcholy národního parku Lovćen. Pro místní představuje onu původní „černou horu“, která dala název celé zemi. Nádherné pohledy na park se otevírají z městeček rozesetých podél Kotorského zálivu jako Tivat, Perast, Dobrota, Prčanj nebo Škaljari. Na Štirovnik, nejvyšší bod Lovćenu, se sice kvůli vojenské zóně nedostanete, zato na sousední Jezerski vrh vede silnice a nachází se na něm mauzoleum Petara II. Njegoše.

    Ornitologický ráj Skadarské jezero

    Skadarské jezero
    Pláže v Sutomore

    Na tři stovky ptačích druhů včetně vzácných pelikánů mají zásluhu na vyhlášení Skadarského jezera národním parkem v roce 1983. Největší sladkovodní jezero na Balkáně se navíc pyšní mimořádnou čistotou, neboť ho z krasového dna napájí zhruba 50 pramenů, které umožňují kompletní výměnu vody každých 6 měsíců. K této význačné oblasti černohorského jihu, zasahující jednou třetinou i do sousední Albánie, se dostanete z přímořských letovisek Petrovac, Sutomore, Bar nebo Ulcinj.

    Za krásou hor v národním parku Durmitor

    Za krásou hor v národním parku Durmitor

     
    Bobotov kuk
    Djurdjevićův most

    Na severozápadě Černé Hory, u hranic s Bosnou a Hercegovinou, se rozkládá národní park Durmitor (UNESCO). Ukrývá nádheru téměř nepopsatelnou: fantaskně tvarované štíty, ledovcová plesa, hluboká údolí a především liduprázdnou krajinu oživenou pouze maličkými pasteveckými osadami. K jeho největším lákadlům patří nejvyšší hora Bobotov kuk (2 523 m) a kaňon řeky Tara (1 100 m – nejhlubší v Evropě) s ikonickým Djurdjevićovým mostem u osady Budečevica.

    Budvanská riviéra budiž pochválena

    Budva
    Uličky v centru Budvy
    Ostrov Sveti Nikola u Budvy
    Bečići

    Přes nespornou krásu horských masivů turisté v Černé Hoře nejraději jezdí za relaxací na jadranské pobřeží. Kromě již zmiňovaného Petrovacu, Baru a Ulcinje na jihu se největší pozornosti těší rozsáhlé letovisko Budva a sousední Bečići. Životem tepající Budva nabízí vyhlášenou pláž Slovenska, dva akvaparky, opevněné historické centrum a ostrov Sveti Nikola. Mondénní Bečići se pyšní pláží, kterou už roku 1935 na mezinárodní soutěži v Paříži vyhlásili za nejhezčí na starém kontinentu.

    Lahůdky královského Cetinje

    Cetinje, v pozadí Lovćen
    Tradiční příprava pršutu v Njeguši

    Pod severními, vnitrozemskými svahy Lovćenu se krčí městečko Cetinje. Nenechte se zmást prvním dojmem, až do roku 1946 se jednalo o administrativní středisko celého regionu a předtím dokonce o metropoli Černohorského království. Dodnes na jeho slavnou minulost upomínají budovy ambasád, Cetinjský klášter, mauzoleum či národní muzeum v paláci Nikoly I. Návštěvu Cetinje byste neměli vynechat už kvůli tomu, že v blízké Njeguši se vyrábí zdejší gastronomická specialita pršut.

    Pod hory do hlavního města Podgorice

    Pod hory do hlavního města Podgorice

     
    Řeka Morača v Podgorici
    Podgorica, kostel Vzkříšení

    Současná metropole Podgorica leží od Cetinje asi 30 kilometrů na východ. Poprvé se o ní psalo v roce 1326, Osmané z ní výstavbou pevnosti udělali obranný val Bögürtlen, v rámci Černohorského knížectví se stala druhým nejdůležitějším sídlem v zemi, na hlavní město jako Titograd povýšila roku 1944 a ke svému původnímu jménu se vrátila o půlstoletí později. K nejznámějším památkám se řadí Zimní královský palác, hodinová věž Sahat-kula, Titova rezidence či staré skalní město Skaline.

    Nádherné černohorské národní parky

    Biogradska Gora
    Prokletije
    Za Podgoricí začíná mohutné pásmo Dinárského pohoří, které zabírá valnou část centrální a severní části země. Kromě již zmiňovaného Durmitoru jí dominují fascinující pohoří Bjelasica a Prokletije. První z nich tvoří společně s ledovcovým Biogradským jezerem součást národního parku Biogradska Gora, který se považuje za nejstarší chráněné území svého druhu v Evropě. V národním parku Prokletije se vypíná nejvyšší bod Černé Hory, magická Zla Kolata (2 534 m n. m.).
    josef.krenek
    25. 4. 2022

    Líbí se vám náš článek?
    Sdílejte ho na sociálních sítích a buďte také inspirací pro ostatní!