1. FISCHER Blog
  2. Tipy na dovolenou
  3. Utajený ráj Peloponésu: 7 tipů, co dělat na dovolené v zálivu Navarino

Utajený ráj Peloponésu: 7 tipů, co dělat na dovolené v zálivu Navarino

Co se dozvíte?

    Češi na Peloponés na dovolenou příliš nelétají. A to je chyba. Koncentrace historických, především antických památek tady ostatní řecké destinace jasně převyšuje. Krajině v dálce za rekreačními středisky dominují vysoké hory, moře se pyšní průzračnou čistotou a zdejší pláže se řadí k nejhezčím ve Středomoří. Vše korunuje velice klidná atmosféra – poloostrov teprve čeká na skutečný turistický boom. K nejlákavějším oblastem Peloponésu patří záliv Costa Navarino – a my vám teď názorně předvedeme proč a co tam během dovolené dělat.

    Magická pláž Voidokilia

    Hledáte-li nejkrásnější pláž Řecka, s křišťálově čistou vodou, pozvolným klesáním dna a klidnou atmosférou, už nemusíte. Voidokilia beach se objevuje na pohlednicích i propagačních materiálech z Peloponésu a její půvab za to skutečně stojí.

    Pláž Voidokilia
    Písek pláže Voidokilia
    Pláž Voidokilia se ukrývá hned vedle zálivu Navarino, v zátoce obklíčené prudkými skalisky (s úzkým propojením do Jónského moře), písečnými dunami a lagunou Gialova (Limni Divariou). Z ptačí perspektivy připomíná podkovu či řecké písmeno omega (Ω) a jemný písek na úzkém pruhu pevniny vytváří v kombinaci s keřovitou vegetací dojem polopouště.

    Luxusní hotelové resorty

    Jednu z výhod zálivu Navarino představuje minimální zastavěnost pobřeží turistickou infrastrukturou. Oč méně jsou tady rekreační resorty namačkané na sebe, o to více prostoru si jejich hosté mohou užívat. Všechny hotely z naší nabídky v oblasti Costa Navarino charakterizuje velkorysé pojetí, nápaditý design, nadstandardní servis a pestrá paleta služeb (často například privátní bazén).
    The Westin Resort Costa Navarino

    The Westin Resort Costa Navarino

    • Rozlehlý resort přímo na dlouhé písečné privátní pláži
    • Kvalitní služby pro náročnou klientelu
    • 18jamkové golfové hřiště
    • Široká nabídka aktivit
    • Akvapark pro děti
    The Romanos Luxury Collection Resort

    The Romanos Luxury Collection Resort

    • Kompletní servis pro klienty vyžadující nejvyšší kvalitu
    • Komfortní hotelový komplex se soukromou pláží
    • Wellness s takřka stovkou relaxačních procedur
    • Golfové hřiště, lezecká stěna, motokáry
    • 12 tematických restaurací a zmrzlinárna

    Půvabná příroda

    K procházkám kolem zálivu Navarino láká rozmanitá krajina jižního Peloponésu s řadou zajímavých přírodních lokalit jako např.:
    • Gialova – laguna významná vynikajícími podmínkami pro hnízdící ptactvo, ale též ryby, plazy, obojživelníky a savce, součást sítě rezervací Natura 2000,
    • Neda – řeka severně od Navarina s romantickým údolím plným vodopádů, jeskyní a prázdných monastýrů,
    • Taygetos – pohoří s nejvyšší horou poloostrova Profitis Ilias (2 404 m n. m.), nejdelším řeckým kaňonem Viros (20 km) a rozsáhlými borovicovými lesy.
    Plameňáci v laguně Gialova
    Vodopády na řece Neda
    Text 2

    Sport pro celou rodinu

    Dovolená v zálivu Navarino přeje také zájemcům o její aktivní prožití. Značnou měrou se na tom podílí bohaté vybavení ubytovacích areálů, které zahrnuje nabídku sportů tradičních (plavání v krytém bazénu, badminton, stolní tenis, posilování), méně obvyklých (speedminton, squash, plážový tenis, jóga) i adrenalinových (motokáry, lezecká stěna). Své působiště zde našla věhlasná tenisová akademie Mouratoglou.

    Na své si přijdou milovníci vodních radovánek (motorizovaných i nemotorizovaných) včetně vodního póla, plachtění a potápění. Dalším tipem, co dělat v Navarinu, je jízda na koni. Široké možnosti skýtá jen lehce zvlněná krajina příznivcům vyjížděk na horském kole. Den zakončíte večerní relaxací v hotelovém wellness se saunou, vířivkou, masážemi a další lázeňskou péčí.

    Parádní golf

    Pokud bychom měli některou ze sportovních aktivit u Costa Navarino obzvláště zmínit, rozhodně by se jednalo o golf. Kvarteto moderních hřišť Dunes, Bay, Hills a International Olympic Academy se strhujícími výhledy na blankytné Jónské moře i okolní pahorky umožňuje vychutnat si nejlepší požitek ze hry.

    Historické památky

    Několik tisíc let dlouhé, bohaté dějiny oblasti, ze kterých vyčnívají tři význačné bitvy, nám v Navarinu zanechaly množství pamětihodností zahrnující ruiny mykénských paláců, starověkých chrámů, byzantských kostelů a středověkých hradů. Během peloponéské války tady v roce 425 př. n. l. proběhly bitvy u Pylu a u Sfakterie, ve kterých se Sparta musela poprvé sklonit před Aténami. Bitva u Navarina z 20. října 1827 (součást řecké války za nezávislost) se stala poslední důležitou námořní bitvou pouze za účasti plachetních lodí. Nejvýznamnější památky letoviska Costa Navarino se nacházejí ve městě Pylos (mimořádně cenný Nestorův palác z doby bronzové, osmanská pevnost Neo Navarino) a nad pláží Voidokilia (starý křižácký hrad Palaiokastro).

    Zbytky Nestorova paláce
    Křižácký hrad Palaiokastro
    Výhled z pevnosti Neo Navarino
    Křižácký hrad Palaiokastro

    Dobrá dostupnost atrakcí

    Během dovolené na Costa Navarino budete mít pořád co dělat. Za dvě hodiny jízdy autem (autobusem) se dostanete hned do 12 historických lokalit Peloponéského poloostrova. V následující tabulce jsme je seřadili od nejbližší po nejvzdálenější – a hned pětice z nich se dostala na seznam světového dědictví UNESCO.
     
    Název Vzdálenost od Costa Navarino (km) Popis Doba vzniku Součást UNESCO
    Bassai 90 Apollónův chrám 5. stol. př. n. l. Ano
    Olympie 95 Dějiště antické olympiády 8. stol. př. n. l. – 5. stol. n. l. Ano
    Mystras 105 Zaniklé město 13.–16. stol. př. n. l. Ano
    Katakolo 110 Park řecké a světové mytologie   Ne
    Sparta 130 Antické město Starověk Ne
    Chlemoutsi 140 Mohutná vojenská pevnost 13. stol. Ne
    Mykény 170 Hrobka krále Agamemnona 16.–12. stol. př. n. l. Ano
    Nafplio 180 Pevnosti Akronafplia, Burdzi, Palamidi   Ne
    Kalavryta 190 Vyvraždění obce nacisty 13. 12. 1943 Ne
    Korint 200 Korintský kanál 1881–1883 Ne
    Epidauros 205 Amfiteátr a chrám boha Asklepia Starověk Ano
    Mega Spileou 220 Klášter 362 n. l. Ne

     
    josef.krenek
    30. 6. 2022

    Líbí se vám náš článek?
    Sdílejte ho na sociálních sítích a buďte také inspirací pro ostatní!