1. FISCHER Blog
  2. Tipy na dovolenou
  3. Kmotr, gladiátor, Bond. Vydejte se na dovolenou s filmem

Kmotr, gladiátor, Bond. Vydejte se na dovolenou s filmem

Co se dozvíte?

    Mimořádné filmy si žádají mimořádné exteriéry: sytě žluté pouště plné oblých dun, fascinující městská panoramata či romantická zákoutí jako stvořená k závěrečnému happy-endu. Našli jsme pro vás nejzajímavější z nich, na které se můžete během své dovolené podívat.

    Tabernas

    Jeden z nejlepších westernů filmové historie – ne-li ten nejlepší, neboť ho režíroval Sergio Leone – se jmenuje Hodný, zlý a ošklivý. Trojici protikladných hrdinů v něm představují Clint Eastwood (jako Blondie – „Dobrý“), Lee Van Cleef (Angel Eyes – „Špatný“) a Eli Wallach (Tuco – „Ošklivý“). Hudbu zkomponoval geniální Ennio Morricone a za exteriéry posloužila podivuhodná krajina „jediné evropské pouště“ Tabernas na jihu provincie Almería. Není divu, že filmařům učaroval, světlo světa zde spatřila spousta dalších filmů a turisté sem v hojném počtu jezdí dodnes.

    Tabernas
    Nehostinnost z oblasti Tabernas doslova sálá
    Tabernas je k natáčení westernů jako stvořená

    Savoca

    Kouzelné výhledy na blankytné Jónské moře a na doutnající Etnu, pozadí v podobě divokých kopců pohoří Monti Peloritani a blízkost památkového skvostu Taorminy dělají z pobřeží severovýchodní Sicílie ideální lokalitu k natáčení snímků s nádechem mimořádnosti. To přesně byl případ zřejmě nejslavnější gangsterky Kmotr od režiséra Francise Forda Coppoly. Některé pasáže dramatického příběhu se natáčely v půvabných vískách Savoca a Forza d'Agrò, ovšem mafiánská rodina Corleone pocházela ze stejnojmenného městečka na opačné straně ostrova.

    Romantická vesnička Savoca
    Obec Forza d'Agrò a pod ní Jónské moře

    Sidi Driss

    Před dávnými časy, v předaleké galaxii…“ se odehrává děj nejslavnější filmové série všech dob, ovšem řada lokací, ve kterých se Star Wars natáčely, zdaleka tak nedostupná není. Dobrý příklad představuje berberská vesnice Matmata v tuniské poušti, asi hodinu a půl jízdy od prázdninového ostrova Djerba. Největší popularitě mezi turisty se těší hotel Sidi Driss, pětice jam propojených podzemními tunely a schodišti, kde mladý Luke Skywalker vyrostl se svou tetou a strýcem Owenem Larsem, než se vydal na dráhu rytíře Jedi.

    Berberská obydlí v Matmatě
    Detail jeskyní Sidi Driss

    Ischia

    Režisér Anthony Minghella má za svůj nedlouhý život na svědomí jenom několik snímků, ovšem většina z nich stála za to. Kromě oscarového Anglického pacienta to je třeba také Talentovaný pan Ripley s Mattem Damonem v roli chorobně ctižádostivého mladíka, který využije příležitosti a vydává se za svého zámožného přítele. Točilo se mimo jiné i na Ischii, proslavené termálními prameny a lázeňskými komplexy a hostící celebrity z celé Itálie. Ostrov pro tvůrce neznamenal krok do neznáma, vznikal tady například i historický velkofilm Kleopatra s Elizabeth Taylorovou.

    Ischia

    Ko Phi Phi Leh

    Na okraji thajského souostroví Phi Phi, sotva 50 kilometrů vzdušnou čarou od rušného Phuketu, se ukrývá exotický ráj v podobě jemného, bílého písku, průzračného moře a nádherných skalisek – ztracená PLÁŽ. Alespoň do chvíle, než tam Danny Boyle natočil kasovní trhák nazvaný jednoduše Pláž se sladkým Leonardem DiCapriem v hlavní roli. Zájemců o fotku začalo jezdit tolik, že místní úřady musely lokalitu zcela uzavřít. Celý příběh je o to smutnější, že film vypráví o hledání cestovatelského Edenu, neposkvrněného nájezdy turistů…

    Nejslavnější záběr ostrova Ko Phi Phi Leh
    Pláž Maya beach
    Nájezdy turistů na pláž jsou zatím minulostí
    Letecký pohled na ostrůvek Ko Phi Phi Leh

    Ait Ben Haddou

    Natáčení oceňovaného hitu Gladiátor s Russellem Crowem probíhalo na mnoha místech, například v podivuhodném Ait Ben Haddou. Jedná se o ksar (tradiční opevněné městečko v severní Africe) mezi Marrákešem, Saharou a pohořím Vysoký Atlas na jihu Maroka. Právě tady nebohého Maxima Decima Meridia, budoucího římského císaře, prodali do otroctví a právě tady začala jeho cesta gladiátora. Nutno dodat, že filmaři si lokalitu velice oblíbili, neboť zde vznikal i Babel, Princ z Persie či Honba za klenotem Nilu.

    Ait Ben Haddou

    Benátky

    Benátky svým jedinečným vzhledem přitahují filmaře již od nepaměti. Akční série o Jamesi Bondovi si zase libuje v unikátních lokalitách s fascinujícím panoramatem. K nevyhnutelnému spojení Benátek s agentem 007 došlo poprvé již ve druhém filmu (Srdečné pozdravy z Ruska) a poté ještě v Moonrakerovi, ale asi nejvíce si pamatujeme nejaktuálnější setkání ve snímku Casino Royale. Hrdinný Brit se v něm prochází po náměstí svatého Marka, vrhá se do Canalu Grande a dokonce neváhá do laguny potopit celý dům.

    Benátky a jejich monumenty
    Vzrušující benátské kanály

    Agios Ionnis

    Kde jinde natočit bláznivou romantickou komedii než na některém z řeckých ostrovů? Mandolína kapitána Corelliho se odehrává na Kefalonii, muzikálová Mamma Mia 300 kilometrů východněji na nevelkém, o to kouzelnějším Skopelu. V hlavních rolích, za tónů šlágrů švédské skupiny ABBA, v ní zazářili Meryl Streepová, Colin Firth, Julie Waltersová, Amanda Seyfriedová nebo Pierce Brosnan. Na závěrečnou svatební scénu můžete zavzpomínat u kaple Agios Ionnis, která se vypíná na působivé skále nad Egejským mořem.

    Agios Ionnis
    Kostelíky na Skopelu
    Pohodová atmosféra Skopela

    Dubaj

    Město, kde zítra již skutečně znamená včera, pózovalo před kamerou hollywoodských štábů už mnohokrát. Stačí připomenout Mission: Impossible – Ghost Protocol s Tomem Cruisem šplhajícím jako pavouk po Burdž Chalífě, Syrianu s charismatickým Georgem Clooneym nebo Kung fu Yogu se ztřeštěným Jackie Chanem. Jedním z nejnovějších přírůstků v dubajské filmografii tvoří další dobrodružství vesmírné lodě U.S.S. Enterprise nazvané příznačně Star Trek: Do neznáma. Natáčelo se především u mezinárodního finančního centra nedaleko obří nákupní galerie Dubai Mall.

    Dubaj

    Dubrovník

    V případě Hry o trůny, fantasy ságy plné draků, čarodějů a umrlců, se sice jedná o seriál, ovšem určitě do našeho seznamu patří. Málokterý filmový počin totiž podnítil v poslední době u fanoušků takový zájem o návštěvu míst, na kterých probíhalo jeho natáčení. Jejich zájem pocítil výrazně také Dubrovník, který posloužil jako kulisa úchvatného Králova přístaviště, hlavního města Sedmi království. Skvěle zachované středověké hradby, budovy a paláce ostatně k takové roli „chorvatské perly na Jadranu“ vyloženě sváděly.

    Mohutné hradby Dubrovníku
    Jachetní marina v Dubrovníku
    josef.krenek
    30. 10. 2020

    Líbí se vám náš článek?
    Sdílejte ho na sociálních sítích a buďte také inspirací pro ostatní!