1. FISCHER Blog
  2. Tipy na dovolenou
  3. 23 zajímavostí o Maltě | Blog FISCHER

Malta láká na nejčistší vodu a další zajímavosti

Co se dozvíte?

    Malta slibuje neskutečné historické bohatství, nejkvalitnější vodu, největší dělo, nejlepší chléb i další světová „nej“. Přečtěte si o top zajímavostech Malty.

    Tajuplné chrámy, romantické zátoky, vzrušující potápění, věhlasná historie – Malta na svém nepříliš rozlehlém souostroví představuje neskutečnou rozmanitost. Vydejte se s námi na exkurzi po největších maltských zajímavostech ostrovů Malta, Gozo a Comino, až už toužíte poznávat nejkrásnější pláže, nejpozoruhodnější památky nebo nejlahodnější speciality. Malta to má vše.

    Excelentní kvalita vody

    Podle zprávy Evropské agentury pro životní prostředí, která byla zveřejněna v červnu roku 2022, má Malta nejčistší vodu ke koupání ze všech přímořských zemí Evropy. Na Maltě bylo hodnoceno celkem 87 míst ke koupání. S celkovým skóre 96,6 procenta excelentní kvality vody se Malta umístila jako druhá za Rakouskem a jeho čisťounkými alpskými jezery. Dalšími zeměmi v pořadí za Maltou bylo Řecko a Chorvatsko.

    Nádherné slavné pláže i zapomenuté plážičky

    Blue Lagoon, Comino
    Golden Bay, Malta

    Maltské pláže s jemným nazlátlým pískem, dramaticky zaříznuté do skal, jsou skutečnou perlou Středozemního moře. Ideální ke koupání, slunění v písku, vodním sportům, potápění i klidnému odpočinku. Na ten nejjemnější písek na Maltě láká pláž Golden Bay na severozápadním pobřeží hlavního ostrova, největší prostor a svěží vánek slibuje nedaleká Mellieha Bay, dalšími skvělými plážemi nejen pro rodiny s dětmi jsou Paradise Bay u letoviska Cirkewwa nebo Ramla Beach na ostrově Gozo či Blue Lagoon na ostrově Comino. Jaké jsou ale zcela unikátní místa ke koupání, která budete mít skoro sami pro sebe?

    • Fomm ir-Rih – pláž dostupná strmou a někdy záludnou cestou, na kterou se dostanete během cca 20minutové procházky z blízkosti malého města Bahrija na severozápadním maltském pobřeží, je obklopená čistou vodou a nádhernými výhledy.
    • Ghajn Tuffieha – klidnější sestru krásné Golden Bay najdete taktéž na severozápadě hlavního ostrova.
    • Záliv Il-Kalanka – přírodní koupaliště ležící asi 14 km jihovýchodně od letoviska Sliema je oproti známější laguně St Peter’s Pool obvykle mnohem tišší a přitom leží nedaleko.
    Záliv Fomm ir-Rih, Malta
    Ghajn Tuffieha, Malta
    St Peter’s Pool, Malta
    St Peter’s Pool, Malta

    Fantastické potápění v „Modré díře“ či „kaňonu“

    Křišťálově čistá voda, zapomenuté vraky lodí, pozoruhodné podmořské útvary a další zajímavosti, to všechno je důvodem, proč je Malta jednou z nejlepších evropských destinací pro potápění a šnorchlování.

    Nejzajímavější místa na potápění či šnorchlování na Maltě:

    • průrva (kaňon) Wied il-Ghasri na Gozu,
    • zátoka Mgarr ix-Xini na Gozu,
    • zátoka Ghar Lapsi na jihu hlavního ostrova,
    • mořské koupaliště Blue Hole na Gozu,
    • slavná Blue Lagoon (Modrá laguna) na Cominu.
    Blue Hole, Gozo
    Wied il-Ghasri, Gozo
    Mgarr ix-Xini, Gozo
    Ghar Lapsi, Malta

    Tři kulturní skvosty na seznamu UNESCO

    Jedna z nejbohatších historických oblastí na světě, metropole Valletta, je první zástupce z maltských památek na seznamu UNESCO. Na ploše 55 hektarů najdete na 320 památek z různých historických období, kdy na Maltě postupně vládli Féničané, Řekové, Kartaginci, Římané, Byzantinci, Arabové a řád Maltézských rytířů.

    Náš tip: vydejte se s námi po stopách maltézských rytířů v rámci poznávacího zájezdu do maltské Valletty.
    Hypogeum

    Hypogeum, prehistorická nekropole pocházející přibližně z období kolem roku 2500 př. n. l., je obrovským podzemním komplexem z bloků korálového vápence, který prapůvodně sloužil pravděpodobně jako svatyně.

    Pozůstatky sedmičky megalitických chrámů rozesetých po ostrovech Malta a Gozo jsou skutečně pozoruhodné. Dva „spojené“ chrámy Ggantija na ostrově Gozo udivují svými rozměry, Hagar Qim, Mnajdra a Tarxien na hlavním ostrově jedinečnými architektonickými prvky (na svou dobu). Komplexy Ta'Hagrat a Skorba prezentují předávání tradice stavby chrámů.

    Ggantija, Gozo
    Hagar Qim, Malta
    Ta Hargat, Malta
    Mnamdra, Malta
    Další zajímavosti, co vidět na Maltě

    Další zajímavosti, co vidět na Maltě

    • Zahrady Upper Barracca – horní část Barrackých zahrad – jsou jedním z nejkrásnějších parků Valletty. Rozkládají se na vrcholu městského opevnění a během procházky mezi rozkvetlými záhonky, stromy a sochami si zde můžete vychutnat panoramatický výhled na přístav a slavné trojměstí Cospicua, Vittoriosa a Senglea.
    • Marsaxlokk – kouzelné rybářské městečko s krásnou promenádou si stále uchovává atmosféru minulých dob, díky které sem jezdí na výlet i obyvatelé ostatních částí Malty. Místní zajímavostí je to, že rybolov zde zůstal tradičním způsobem obživy a přístav je plný pestrobarevných rybářských loděk luzzu.
    • Město Mdina – bývalé hlavní město ostrova, kterému se přezdívá „mlčící město“, se pyšní impozantním středověkým opevněním a jeho hlavní brána s mostem přes příkop si dokonce zahrála v seriálu Hra o trůny.
    Mdina
    Brána do města Mdina
    • Pepkova vesnička – zátoka Anchor Bay poblíž Melliehy posloužila roku 1980 jako filmová kulisa slavnému Pepku námořníkovi. Pirátská vesnice s mnoha atrakcemi je zajímavostí, která dodnes láká dospělé i děti.
    Pepkova vesnička, Malta
    Pepkova vesnička, Malta

    Poznávací zájezdy za krásami Malty

    Maltě se díky jejím bohatým dějinám a památkám na ně přezdívá „muzeum pod širým nebem“. Po stopách historie nejen Maltézských rytířů se můžete vydat v rámci našich poznávacích zájezdů na Maltu.

    Náš tip:

    Jaké poznávací zájezdy vám doporučujeme?

    Zvláštnosti Malty aneb z hodin zeměpisu možná víte, že:

    • Malta je nejmenší zemí Evropské unie,
    • Malta je bývalou britskou kolonií a stále se zde jezdí vlevo,
    • na Maltě můžete spatřit největší dělo na světě (v pevnosti Rinella).

    Králík, lampuki, Malta Libre a další zajímavosti maltské kuchyně

    O maltské kuchyni se toho můžete dočíst mnoho. Které jídlo je však na Maltě nejtradičnější a určitě ho během dovolené nesmíte zapomenout ochutnat? No přece králík. Je možné vyzkoušet pečeného či smaženého, my však jednoznačně doporučujeme tradičního dušeného králíka na víně s bramborami a zeleninou stuffat tal-fenek. Pokud vám králičí maso zrovna nelahodí, vsaďte na čerstvou rybku lampuki, tuňáka, mečouna či okouna. Nesmíte si nechat ujít ani maltský chléb ftira, který je údajně nejlepší na světě a plní se různými ingrediencemi od oliv a kapar přes rajčata až po tuňáka.

    Maltská specialita stuffat tal-fenek
    Maltský chléb ftira
    A na jaký drink si na Maltě zajít? Téměř povinností je ochutnat maltské víno. Kvalitní jsou hlavně odrůdy Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Chardonnay, Moscato nebo původní druhy Gellewza a Ghirghentina. Z nealkoholických nápojů je maltskou specialitou Kinnie z bylinek a hořkých pomerančů, chuťově vzdáleně podobný naší Becherovce. Lze ho dostat i v alko variantě s rumem jako koktejl, někde pod názvem Malta Libre.
    klara.vacek
    1. 8. 2022

    Líbí se vám náš článek?
    Sdílejte ho na sociálních sítích a buďte také inspirací pro ostatní!