1. FISCHER Blog
  2. Tipy na dovolenou
  3. Madeira: nejhezčí místa, která musíte vidět

Madeira: nejhezčí místa, která musíte vidět

Co se dozvíte?

    Madeira, to je stále zelený ostrov, který se pyšní přezdívkou „perla Atlantiku“. A právě nyní (od dubna do října) nastává nejvhodnější období k návštěvě Madeiry, kdy vám budou oči přecházet ze vší té madeirské kvetoucí nádhery. Podívejte se na to nejkrásnější, co na ostrově věčného jara navštívit a proč se vám dovolená na Madeiře bude zaručeně líbit.

    Proč na dovolenou na Madeiru?

    • Příjemné a stabilní počasí, které po celý rok připomíná jaro, díky čemuž je Madeira stále zelená a kvetoucí.
    • Nekonečné možnosti poznávání a aktivit – turistika, památky, botanické zahrady, lodní výlety, golf…
    • Vynikající gastronomie a typické víno Madeira, které lahodí snad každému, kdo ho ochutná.
    Co vidět na Madeiře?

    Co vidět na Madeiře?

    Santana s ikonickými domky původních obyvatel, malebná rybářská vesnice Câmara de Lobos, kterou si pro její krásu oblíbil sám Winston Churchill, metropole Funchal s historickými budovami a strmými uličkami přezdívaná „malý Lisabon“ a jeden z nejvyšších a nejimpozantnějších mořských útesů na světě Cabo Girão – to jsou hlavní atrakce, které vám doporučí navštívit každý madeirský průvodce a článek o tomto ostrově. My jsme pro vás dali dohromady i další tipy na nejhezčí místa, která na Madeiře vidět a navštívit.

    Botanické zahrady a parky

    Nejlepším místem, kde obdivovat krásy madeirské přírody, jsou zdejší botanické zahrady. Kroky všech milovníků květin rozhodně musí vést do Funchalu, který se pyšní mnoha parky a několika nádhernými botanickými zahradami včetně slavné Jardim Botánico. Dále stojí za vidění Monte Palace Tropical Garden na kopci, kam vás vyveze pohodlná lanovka. Dolů poté můžete využít místní atrakci v podobě historických saní.

    Jardim Botánico, Madeira
    Monte Palace Tropical Garden, Madeira

    Vrcholky Pico Arieiro / Pico Ruivo

    Madeira nabízí zážitky také pro zdatné turisty. Můžete si zde vyzkoušet náročný pěší trek po hřebeni nejvyšších madeirských vrcholů – Pico do Arieiro či Pico Ruivo (přes 1 800 m n. m.) – a cestou se kochat překrásnými výhledy na východní pobřeží Madeiry.

    Pico Arieiro, Madeira
    Pico Ruivo, Madeira

    Muzeum Cristiana Ronalda

    A teď něco pro fanoušky sportu. Muzeum CR7 vystavuje všechny trofeje slavného madeirského rodáka Cristiana Ronalda i jeho voskovou figurínu. Na úspěchy tohoto výjimečného fotbalového hráče se můžete podívat vedle přístavu ve městě Funchal.

    Levády

    Ostrov věčného jara, perla Atlantiku – to jsou nejznámější přezdívky Madeiry. Stejně tak by se jí ale mohlo přezdívat „ostrov levád“. Madeira je prošpikovaná unikátním systémem zavlažovacích kanálů – tzv. levád – podél kterých vedou turistické stezky. Navštívit Madeiru a nevidět levády, to by bylo jako navštívit Paříž a nepodívat se na Eiffelovku. Zdejší turistické stezky jsou různých náročností, vhodné jak pro lehké procházky, tak i náročnější túry. Některé je možné navštívit pouze s místním průvodcem. Ať tak či tak, rozhodně jde o jedny z nejhezčích míst na Madeiře.


     
    Levada das 25 Fontes, Madeira
    Levada das 25 Fontes, Madeira

    Údolí jeptišek

    Existují hned dva dobré důvody, proč navštívit madeirské Údolí jeptišek. Nejenom, že jde o historické místo ukryté v hlubokém údolí, kam v roce 1566 uprchly jeptišky z kláštera sv. Kláry před útokem pirátů, ale hlavně se zde vyrábějí neskutečné dobroty. Je libo kaštanový likér nebo dokonce kaštanové cukroví? Ve vesničce Curral das Freiras můžete kromě kaštanových lahůdek ochutnat také typické třešňové likéry a další sladkosti. Opravdoví fajnšmekři by sem měli zavítat v listopadu, kdy se zde pořádají kaštanové slavnosti. Na vesnici je nádherný pohled z vyhlídky Eira do Serrado.

    Údolí jeptišek, Madeira
    Vyhlídka Eira do Serrado, Madeira
    Vesnička Curral das Freiras, Madeira
    Typické dezerty, vesnička Curral das Freiras, Madeira

    Mys Ponta de São Lourenço

    Ponta de São Lourenço – to je tak trochu jiná Madeira. Oproti zbytku ostrova, který se pyšní bujnou vegetací, je nejvýchodnější výběžek Madeiry suchý a oplývá drsnou krásou. Ponta de São Lourenço je charakteristický divokým skalnatým pobřežím a strmými útesy padajícími do oceánu a právem patří mezi náš výběr nejhezčích míst Madeiry. Doporučujeme procházku až na vrchol Pico do Furado, odkud se naskýtá fascinující výhled na ostrůvek Ilhéu do Farol s majákem – nejvýchodnější bod Madeiry.


     
    Ponta de São Lourenço, Madeira
    Ponta de São Lourenço, Madeira

    Nejlepší koupání na Madeiře

    Bez koupání by to nebyla ta pravá dovolená. Podívejte se na nejkrásnější pláže Madeiry a přesvědčte se, že i u Atlantiku může být příjemná plážová dovolená.

    Praia Formosa

    Madeira je známá černými plážemi. Jednou z nejkrásnějších z nich je Praia Formosa poblíž Funchalu. Západní část pláže u hotelu Orca Praia je pokrytá hrubým černým pískem, východní část pláže u hotelu Pestana Ocean Bay spíše tmavými kamínky. Kdyby vám zdejší povrch nepřišel ideální na slunění, můžete ji vyměnit za lido Poças do Gomes, se kterým je Praia Formosa spojená tunelem.

    Praia Formosa, Madeira
    Praia Formosa, Madeira

    Pláž Calheta

    Kdo dává přednost „klasickým“ zlatým plážím, jistě ocení pláž Calhetu na jihozápadě Madeiry. Zdejší písek byl dovezen ze Sahary (uměle vybudovaná pláž). Vstup do moře je pozvolný a moře klidné díky vlnolamům, pláž je tedy vhodná i pro rodiny s malými dětmi.

    Pláž Calheta, Madeira
    Pláž Calheta, Madeira

    Pláž Machico

    Další uměle vytvořenou pláží s jemným pískem je pláž Machico kousek od letiště. Je poměrně krátká, ale díky její šířce se nemusíte obávat, že byste na pláži nenašli místo. Písek sem byl dovezen z Maroka. Podobně jako pláž Calheta i pláž Machico má pozvolný vstup do moře a vlnolam, takže se koupání nemusejí obávat ani neplavci.

    Pláž Machico, Madeira
    Pláž Machico, Madeira

    Lido Bathing Complex

    Madeira neoplývá velkým množstvím pláží s jemným pískem (kromě uměle vytvořených), proto zde najdete tzv. lida – komplexy bazénů u moře, kam je vstup za poplatek. Doporučujeme např. Complexo Balnear do Lido (Lido Bathing Complex) v rezidenční části Funchalu, který byl nově zrekonstruován a nabízí velký bazén, dětské bazény se skluzavkami, terasy na slunění s lehátky a slunečníky, možnost vstupu do moře po schůdcích a samozřejmě také veškeré potřebné zázemí a občerstvení.

    klara.vacek
    29. 4. 2021

    Líbí se vám náš článek?
    Sdílejte ho na sociálních sítích a buďte také inspirací pro ostatní!