1. FISCHER Blog
  2. Tipy na dovolenou
  3. Co vidět v Alanyi? TOP 5 zajímavostí

TOP 5 zajímavostí Alanye, které musíte vidět

Co se dozvíte?

    Láká vás dovolená na krásné pláži, kterou však nechcete celou strávit jen sluněním v písku a cachtáním ve vodě? Chcete si užít také poznávání kulturních a přírodních krás, ale nehodláte jezdit na dlouhé výlety? Pak se vám bude líbit v tureckém letovisku Alanya. Jen pár desítek metrů od sebe tu najdete nejhezčí tureckou pláž, krápníkové jeskyně a středověký hrad se slavnou věží, která zdobí turecké bankovky. Podívejte se na top zajímavosti jednoho z nejoblíbenějších prázdninových středisek Turecké riviéry ležícího ve stínu pohoří Geyik Daglar.

    Kleopatřina pláž: turecká vítězka mezi plážemi

    Alanya se pyšní hned dvěma krásnými plážemi a jedna z nich je dokonce mnohými považovaná za nejkrásnější pláž celého Turecka. Řeč je o slavné Kleopatřině pláži. Tato nádherná písečná kráska získala svůj název po známé egyptské panovnici, která ji údajně dostala od Marca Antonia jako svatební dar. Pláž je dlouhá asi 4 kilometry, nabízí kvalitní vybavenost od lehátek a slunečníků přes možnosti občerstvení až po širokou nabídku vodních sportů. Díky své čistotě byla Kleopatřina pláž oceněna prestižní Modrou vlajkou.

    Kleopatřina pláž
    Kleopatřina pláž

    Obrovský středověký hrad s 6kilometrovým opevněním

    Na malém poloostrově, který odděluje dvě alanyjské pláže, se tyčí středověký hrad. Pevnost zde ve 13. století nechal vybudovat seldžucký sultán Alaaddin Keykubat na původním opevnění z římských a byzantských dob. Hradby jsou se svojí délkou více než 6 kilometrů skutečně impozantní. Dnes za nimi najdete muzeum pod širým nebem, pozůstatky hradní mešity, majáku z 18. století i byzantského kostela.

    Alanya Castle
    Alanya Castle

    Slavná Červená věž z tureckých bankovek

    Ikonická Červená věž zdobí snad všechny pohlednice z Alanye. Aby ne, vždyť jde o symbol města, který je dokonce na tureckých bankovkách a městské vlajce. Tato osmiboká, 33 metrů vysoká věž se tyčí nad alanyjským přístavem už od roku 1226. Za svůj název „Červená věž“ (Kizil Kule) vděčí barvě cihel, ze kterých byla vystavěna. Jde o jeden z nejlepších příkladů středověké vojenské architektury a nejlépe dochovanou seldžuckou budovu ve městě. Uvnitř se nachází etnografické muzeum. Z cimbuří, na které vede 78 schodů, se naskýtá krásný výhled na město a přístav.

    Sealanya Dolphinpark, kde vám splní „delfíní“ sny

    Sealanya Dolphinpark a plavání s delfíny

    Zaplavat si s delfíny… Je to i váš sen? V alanyjském delfináriu se může stát skutečností. Sealanya Dolphinpark nejenže pro návštěvníky připravuje představení delfínů a tuleňů, ale nabízí i možnost plavání a focení s delfíny, během něhož se můžete těchto nádherných stvoření dotýkat. Aby toho nebylo málo, v mořském parku Sealanya Dolphinpark je také možné šnorchlovat mezi tropickými rybami, rejnoky a barevnými korály v několika bazénech.

    Léčivé krápníkové jeskyně Damlatas

    Doslova přírodní zázrak, to jsou krápníkové jeskyně Damlatas, které se nacházejí jen kousek od Alanyjského hradu. Jeskyně s nádhernými stalagmity a stalaktity a 17metrovým jezerem byly objeveny v roce 1948 při stavbě alanyjského přístavu, během níž se zde těžil kámen. Vzduch uvnitř jeskyní Damlatas má 95% vlhkost a jedinečné složení s obsahem až dvanáctinásobku oxidu uhličitého oproti normálnímu ovzduší, díky čemuž je příznivý pro astmatiky.

    Jeskyně Damlatas
    Stalaktity a stalagmity v jeskyních Damlatas
    klara.vacek
    5. 3. 2021

    Líbí se vám náš článek?
    Sdílejte ho na sociálních sítích a buďte také inspirací pro ostatní!