1. FISCHER Blog
  2. Tipy na dovolenou
  3. 7 důvodů, proč na dovolenou do zálivu Laganas na Zakynthu

7 důvodů, proč na dovolenou do zálivu Laganas na Zakynthu

Co se dozvíte?

    Největší rekreační zóna na Zakynthu se nachází na jihu ostrova a záliv, podél kterého se táhne, jí dal označení Laganas. V jeho srdci najdete letovisko stejného jména, zahrnuje však několik dalších turistických středisek naskládaných mezi kopcovitými poloostrovy Keri a Vasilikos. Jedná se například o Kalamaki, Agios Sostis nebo Limni Keri. Představujeme vám 7 důvodů, proč se na dovolenou na Zakynthos vypravit právě sem.

    1. Dlouhá písečná pláž

    Základ popularity zálivu Laganas spočívá v krásné písečné pláži o délce zhruba 6 kilometrů. Začíná u přístaviště v Agios Sostis, lemuje letoviska Laganas i Kalamaki a končí až v místech, kde se zvedá poloostrov Vasilikos (a kde je také neoficiální prostor pro vyznavače nudismu).
     

    Pláž Laganas v úseku mezi Kalamaki a Laganas
    Pláž u Kalamaki

    Pláž má pozvolný vstup do čistých a průzračných vod Jónského moře a v některých částech, zvláště mimo zástavbu, dosahuje šířky až 50 metrů. Nechybí vybavení v podobě slunečníků s lehátky, pestrá nabídka taveren, stánků s občerstvením a zábavních klubů, soukromí provozovatelé půjčují sportovní vybavení.

    Pozor ovšem, mnoho úseků podléhá kvůli ochraně mořských želv řadě opatření – na noc se zcela uzavírá, omezují se vodní sporty, hluk či zapichování slunečníků do písku. Díky těmto zákazům není pláž přeplněná ani na vrcholu sezóny.

    2. Pozorování vzácné fauny

    Právě ohrožená želva kareta obecná (Caretta caretta) se stala symbolem a velkým lákadlem dovolené v Laganasu. Celá oblast Laganského zálivu byla prohlášena za národní park a pláže, kde samice kladou vejce, jsou v nočních hodinách zavřené. Výtečné podmínky k pozorování karet poskytuje ostrov Marathonisi. U ostrůvku Pelouzo (Peluso) se objevuje přísně chráněný tuleň středomořský (Monachus monachus).
     

    Kareta obecná (Caretta caretta)
    Tuleň středomořský (Monachus monachus)

    3. Plavba na Marathonisi

    Výskyt karety přinesl Marathonisi dokonce označení „želví ostrov“. Převážně skalnatý ostrov dělí od pobřeží asi 3 kilometry. Kromě pozorování želv nabízí parádní koupání u nádherné pláže, tajuplně vyhlížející jeskyně a pěkné výhledy na ostrov Zakynthos včetně solného jezírka Keri.

    Náš tip: Na ostrov se dostanete organizovanou plavbou výletní lodí i vlastním motorovým člunem, který vám zapůjčí v letoviscích na pobřeží Zakynthu. Písečná pláž se skví na nejsevernějším výběžku Marathonisi a její na první pohled značnou rozlohu výrazně zmenšuje linie zákazu vstupu z důvodu ochrany vzácných plazů s krunýřem.
    img - 1

    4. Dovádění v akvaparku

    Na milovníky tobogánů, klouzaček a podobné zábavy čeká na Zakynthu veřejně přístupný vodní park v hotelu Caretta Beach Holiday Village. Leží v Kalamaki u hlavní silnice asi 1 200 metrů od pobřeží. K jeho lákadlům patří bazén s umělým vlnobitím, líná řeka, skluzavky nejrůznější náročnosti či dětské brouzdaliště s nespočtem stříkadel a jiného povyražení. Servis doplňuje snack bar a sluneční louka s lehátky, na areál navíc navazuje Fun park s houpačkami, šlapacími autíčky, trampolínami a další zábavou pro vaše ratolesti.

    Pokud si chcete užít ještě větší akvapark, musíte se vydat trochu dále. Hlouběji ve vnitrozemí, u městečka Sarakinado, se nachází Zante Water Village s trojící ďábelských tobogánů Thrill, Extreme a Boomerbowl. Pestrou paletou zábavy se pyšní i rozsáhlý Tsilivi Water Park ve stejnojmenném prázdninovém středisku u východního pobřeží ostrova.

    5. Přístaviště Agios Sostis

    Vydáte-li se na výše doporučovanou plavbu na ostrov Marathonisi, udělejte si dostatek času na prohlídku výchozího přístaviště v letovisku Agios Sostis. Ve srovnání s Laganasem a Kalamaki působí klidněji, i pláže jsou tady menší a méně rušné.
     

    Celkový pohled na přístaviště v Agios Sostis se stejnojmenným ostrůvkem
    Lávka na ostrůvek Agios Sostis
    Letecký záběr ostrůvku Agios Sostis
    Přístav Agios Sostis a vnitrozemí Zakynthu v pozadí

    Za návštěvu stojí především ostrůvek Agios Sostis, na který se dostanete přímo z přístavního mola po zhruba stometrové lávce. Kdysi ho zdobil kostelík stejného jména, v roce 1633 ho zemětřesení oddělilo od pevniny a v současnosti turisty vábí skalnatou krajinou a diskotékou Cameo (podle níž se mu také často říká).

    6. Letiště a letadla

    Mezi letovisky Kalamaki a Laganas funguje Mezinárodní letiště Zakynthos „Dionysios Solomos“, které v letech před pandemií koronaviru odbavilo ročně téměř 2 milióny cestujících. Jeho jediná ranvej směřuje kolmo k pobřeží, vzdáleného sotva 1 kilometr. Podívanou na přistávající a vzlétající letouny desítek leteckých společností lze zařadit mezi zajímavé zpestření dovolené během lenošení na pláži.

    7. Výlety za atrakcemi ostrova

    Vzhledem k nevelké rozloze Zakynthu (30 km z jednoho konce na druhý) ho lze dobře procestovat vypůjčeným osobním autem a na spoustu míst snadno doplout lodí. Organizované výlety, jejichž nabídka je skutečně široká, míří především na slavnou pláž Navagio s vrakem pašerácké lodě a k Modrým jeskyním na severu ostrova.
     

    Kýčovitý pohled na pláž Navagio
    Město Zakynthos
    Modré jeskyně
    Klášter Anafonitrias

    Dalším turistickým tahákem je hlavní správní město Zakynthos s pravoslavným kostelem svatého Dionýsa, náměstím svatého Marka, Byzantským muzeem či Solomosovým náměstím. Z památek ve vnitrozemí ostrova se o pozornost hlásí starobylý a mohutný klášter Anafonitrias ze 14. století, maják a větrné mlýny u mysu Skinari nebo 2 tisíce let starý olivovník v obci Exo Chora.
     

    josef.krenek
    27. 1. 2021

    Líbí se vám náš článek?
    Sdílejte ho na sociálních sítích a buďte také inspirací pro ostatní!