1. FISCHER Blog
  2. Rady na cestu
  3. Jak se připravit na první cestu po koronaviru?

Jak se připravit na první cestu po koronaviru? 

Co se dozvíte?

    Cestování v současné době přináší nové výzvy. Když se však dobře připravíte, není důvod se obávat. Máme pro vás tipy, co udělat před první cestou a jak zůstat na dovolené v bezpečí.

    Na co myslet před dovolenou?

    1. Informujte se o možnosti vstupu do vaší destinace a přijatých místních opatřeních. Informace o otevřených zemích a podmínkách vycestování do zahraničí i návratu do ČR pro vás pravidelně aktualizujeme. Čtěte, kam je možné cestovat. Nezapomeňte ověřit podmínky pro návrat zpět domů i případné doporučení Ministerstva zahraničí ČR, zda do dané země odcestovat s ohledem na aktuální vývoj situace.
    1. Ověřte si, zda musíte před cestou do vaší destinace splnit nějaké podmínky (např. vyplnit zdravotní formulář) a zjistěte, jaká opatření vás čekají po cestě. Pokud cestujete s CK FISCHER, včas vás o případných povinnostech před cestou informujeme e-mailem nebo SMS.
    1. Buďte flexibilní – nezapomeňte si pojistit zrušení zájezdu nebo vašeho letu pro případ, že nebudete moci odcestovat. Pečlivě si prostudujte podmínky změny vašeho zájezdu nebo letu (do kdy můžete zdarma změnit cestu, jaký je poplatek za změnu po tomto termínu apod.).

    2. Myslete na vaše zdraví – investujte do kvalitního cestovního pojištění, které kryje kromě klasických léčebných výloh také léčbu onemocnění COVID-19.

    Náš tip:

    Pořiďte si k cestovnímu pojištění k našim zájezdům také připojištění C19+ kryjící i případné zrušení dovolené a náklady na náhradní ubytování či cestu související s onemocněním COVID-19.

    1. Přibalte si něco navíc:

      1. kromě nanoroušek/respirátorů bez výdechového ventilu s filtrační účinností alespoň 95 % dle příslušných norem (např. FFP2/KN 95) také několik roušek pro nošení na místech s vysokou koncentrací lidí v destinaci (pokud máte jednu oblíbenou, nezapomeňte se vybavit také pracím prostředkem),

      2. jednorázové rukavice, pokud chcete kromě vašich úst a nosu ochránit i ruce,

      3. bezoplachový hygienický gel nebo dezinfekční ubrousky pro případ, že na výletě nebude k dispozici tekoucí voda a mýdlo,

      4. dezinfekční přípravek pro čištění předmětů, které často používáte, např. mobilní telefon (na hotelech jsou dezinfekční prostředky k dispozici ve společných prostorách),

      5. teploměr – pro kontrolu vaší tělesné teploty.

    2. Sledujte váš zdravotní stav – pokud se necítíte dobře, raději necestujte, ochráníte sebe i ostatní.

    Jak se bránit koronaviru na dovolené?

    Jak se bránit koronaviru na dovolené?

    1. Dodržujte hygienická pravidla. Myjte si ruce před každým jídlem a po každém pobytu na veřejných místech a dezinfikujte předměty, které často používáte (např. mobil), nebo kterých se mohli dotýkat cizí lidé (např. interiér pronajatého auta apod.)

    2. Nepodceňujte přijatá místní opatření. Dodržujte minimální sociální odstup od ostatních lidí na pláži, u bazénu apod. Ve většině případů jde o vzdálenost 1,5 metru.

    3. Kontrolujte váš zdravotní stav. Některé země vyžadují, aby si turisté během prvních dní od vstupu do země v ranních hodinách měřili teplotu a hlídali, zda nepřesáhne určitou hodnotu. I když se vám nebude chtít každý den měřit teplotu, nepodceňujte případné symptomy nemoci, a pokud se u vás objeví, neprodleně kontaktujte lékaře.

    4. Pravidelně se informujte o přijatých opatřeních v dané lokalitě. V současné situaci se opatření často mění a je možné, že to, co platilo včera, už není aktuální. Může se to týkat povinnosti nosit respirátor či roušku na veřejnosti, otevírací doby turistických atrakcí, opatření na plážích apod.

    5. Vyhněte se samoobslužným bufetům a objednávejte si pouze plně tepelně upravené jídlo. Na výlety si přibalte svačinu pro případ, že by nebylo k dispozici bezpečné zabalené nebo dostatečně tepelně upravené jídlo.

    6. Vyhýbejte se davům a uzavřeným prostorám s vysokou koncentrací lidí, případně používejte respirátor či roušku i tehdy, když to není povinné. Doporučujeme zaměřit se na venkovní aktivity umožňující sociální odstup.

    klara.vacek
    15. 7. 2020

    Líbí se vám náš článek?
    Sdílejte ho na sociálních sítích a buďte také inspirací pro ostatní!