1. FISCHER Blog
  2. Novinky a zajímavosti
  3. Průvodce COVID testem před dovolenou

Průvodce COVID testem před dovolenou

Co se dozvíte?

    Rezervovat letenku a ubytování, vyřídit cestovní doklady, sjednat pojištění, zabalit a? Nechat se testovat na covid… Testování na koronavirus je v některých případech stále nezbytnou součástí cestování, není však čeho se bát. Řekneme vám všechno o covid testu, poradíme kde a kdy se nechat otestovat.

    Kam je potřeba test na koronavirus?

    Destinace vyžadují před vstupem na svoje území potvrzení negativního výsledku covid testu většinou v závislosti na vývoji počtu nakažených ve výchozí zemi cestovatele. Seznam zemí, z nichž je potřeba potvrzení, přitom většinou pravidelně aktualizují. Podmínky vstupu vč. nutnosti testu na covid pro vás pravidelně aktualizujeme i my.
     
    Náš tip: Přečtěte si odpovědi na časté dotazy našich klientů ke koronaviru.

    PCR nebo antigenní test?

    PCR i antigenní testy jsou prováděny výtěrem z nosohltanu (jiné způsoby odběru antigenního testu zatím nejsou uznávány). Odlišnost spočívá v tom, po čem daný test pátrá – antigenní test hledá bílkovinu, která se objevuje na povrchu viru, PCR test genetickou informaci. Z hlediska vyhodnocení je hlavním rozdílem antigenních testů proti PCR to, že se hledaná látka ve vzorku nenamnoží – pro vyhodnocení antigenního testu tedy není potřeba laboratoř. Z toho důvodu jsou antigenní testy rychlejší a také méně spolehlivé. PCR metoda je naproti tomu citlivější a schopná detekovat i velmi malé stopy viru – z toho důvodu většina destinací uznává právě PCR testy.

    Informaci, zda do vaší destinace potřebujete PCR test nebo vám postačí antigenní test, si ověřte na Covid infu nebo na webu Ministerstva zahraničních věcí ČR.

    Kde se nechat testovat?

    Ministerstvo zdravotnictví ČR na svých stránkách uvádí přehled odběrových míst, kde provádějí testování na koronavirus (PCR i antigenní testování). V mapě najdete odběrová místa v Praze i ostatních krajích a městech po celé ČR.
     
    Náš tip: V případě nákupu zájezdu od CK FISCHER nebo EXIM tours se můžete nechat testovat pohodlně přímo u letiště v Praze těsně před odletem (i po příletu). Na výběr máte z různých variant testů. Testování vč. mezinárodního potvrzení je již od 490 Kč. DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ: Testovací místo je od 10. 5. 2022 uzavřeno.
    Jak vypadá test na covid?

    Jak vypadá test na covid?

    Test na přítomnost koronaviru se provádí výtěrem z nosohltanu. V praxi to vypadá tak, že vám do nosu zasunou dlouhou úzkou tyčinku a vatovým tamponem na jejím konci setřou vzorek ze zadní stěny nosohltanu. Trvá to pouze pár minut a nejde o bolestivou proceduru. Krevní testy slouží pouze ke změření hladiny protilátek, a nikoliv ke zjištění současné přítomnosti nákazy, z toho důvodu jednotlivé státy akceptují pouze PCR či případně antigenní testy. Testování dětí probíhá podobně jako u dospělých.

    Během testování jsou dodržována nejpřísnější bezpečnostní pravidla, aby nedošlo k případnému přenosu nákazy. Pokud i přesto nechcete zbytečně navštěvovat ordinaci, máte možnost nechat se otestovat přímo v autě. V případě tzv. Drive-in testu totiž nemusíte vůbec vystoupit z auta. Dojedete vozem k odběrnému místu a výtěr vám provedou přímo v něm.

    Kolik testování na covid stojí?

    Od 1. 11. 2021 jsou preventivní testy na covid-19 hrazeny z veřejného zdravotního pojištění pouze dětem do 18 let, očkovaným a těm, kteří se nemohou očkovat.
     
    Náš tip: Sjednejte si před dovolenou cestovní připojištění C19+. Poskytne vám extra ochranu v případě onemocnění covid-19 nebo nařízené karantény před zahájením dovolené i v jejím průběhu (kryje zrušení cesty a znemožnění návratu).

    Kdy se dozvím výsledek testu?

    A jak dlouho před cestou se nechat testovat? Výsledek PCR testu se dozvíte nejpozději do 48 hodin (v případě antigenního testu už do několika desítek minut či max. pár hodin). Některá odběrová místa však nabízejí výsledek testování téměř na počkání do cca 90 min. (i metodou PCR za příplatek). 

    Dejte si pozor na to, že cílové země požadují potvrzení o negativním výsledku covid testu většinou ne starším než 2-4 dny.

    Upozornění: při vstupu do země se musíte prokázat mezinárodním potvrzením o negativním výsledku testu na covid-19, je tedy nutné, aby výsledek byl v anglickém jazyce.

    Náš tip: Poradíme vám, jak se připravit na první cestu po koronaviru a zůstat v bezpečí.

    Jak je to s testováním dětí?

    Některé destinace požadují, aby potvrzení o negativním výsledku testu měly při vstupu do země také děti – věková hranice je stanovena nejčastěji od pěti či šesti let, někde až od 12 let. Zjistěte, jaké jsou vstupní požadavky pro děti do jednotlivých destinací v aplikaci Covid info.
    klara.vacek
    23. 6. 2021

    Líbí se vám náš článek?
    Sdílejte ho na sociálních sítích a buďte také inspirací pro ostatní!