1. FISCHER Blog
  2. Rady na cestu
  3. Cestování letadlem v době covidu

10 tipů, jak se bránit koronaviru při cestování letadlem

Co se dozvíte?

    Cesta letadlem je nejpohodlnějším a nejoblíbenějším způsobem dopravy na dovolenou a kvůli covidu není nutné na ni zanevřít. Experti se shodují, že samotný let je mnohem méně rizikový než třeba cesta na letiště hromadnou dopravou.
    Ačkoli se dozajista objevily případy přenosu nákazy mezi infikovaným cestujícím a posádkou letadla či dalšími pasažéry, dochází k tomu minimálně.
    Server americké televize CNN

    Většina letadel je totiž vybavena vzduchovými filtry, které pohltí až 99,99 % škodlivých částic a vzduch v kabině letadla je každých pár minut kompletně vyměněn. Během letu je navíc obvykle nutné mít nasazený respirátor bez výdechového ventilu s filtrační účinností alespoň 95 % dle příslušných norem (např. FFP2/KN 95) a pohyb po kabině je omezen, takže riziko přenosu nákazy je minimální.
    Některé letecké společnosti navíc umožňují nástup na palubu pouze s potvrzením o negativním výsledku testu na COVID-19.
     
    Máme pro vás tipy, díky kterým zůstanete v bezpečí nejen během letu, ale hlavně po cestě na letiště a v jeho prostorách.

    Vyberte si vhodný čas letu

    Doporučujeme lety brzy ráno a pozdě večer nebo v noci, kdy na letišti není tolik lidí. Díky tomu se vyhnete dlouhým frontám u bezpečnostních a pasových kontrol a na dalších místech, kde není jednoduché udržovat sociální odstupy.

    Nechte se před odletem testovat

    Test před odletem je důležitý nejen z důvodu, že v případě mnoha destinací je potvrzení o negativním výsledku testu na covid-19 nutnou podmínkou vstupu (nebo nástupu na palubu letadla u některých leteckých společností), ale také s ohledem na zdraví ostatních cestujících. V případě, že každý, kdo vstupuje do prostoru letiště, bude mít negativní výsledek testu na covid, stanou se letiště i letadla zcela bezpečnou zónou.

    Zabalte si správně příruční zavazadlo

    V době koronavirové pandemie byste rozhodně neměli odjíždět na letiště, aniž byste si zabalili:
    1. dezinfekční přípravek na ruce s obsahem alespoň 60 % alkoholu do objemu 100 ml (letiště jsou sice vybavena dezinfekčními přípravky, ale není na škodu mít k dispozici vlastní, který si můžete vzít i na palubu letadla),
    2. respirátor (jeden náhradní uložený v čistém obalu), případně i roušky,
    3. dezinfekční ubrousky – pro otření ploch, kterých se před vámi mohli dotýkat cizí lidé (např. bezpečnostní pás v letadle, klika u dveří na toaletu atd.) nebo jednorázové rukavice,
    4. vlastní lehkou deku a polštář v případě nočního letu.

    Jeďte na letiště autem

    Přeplněná hromadná doprava představuje zbytečné riziko. Pro cestu na letiště tedy doporučujeme využít vlastního auta nebo taxíku.
    Náš tip: Našim klientům nabízíme zvýhodněné ceny parkování na letišti.

    Používejte ochranu úst a nosu

    Povinnost nosit respirátor bez výdechového ventilu s filtrační účinností alespoň 95 % dle příslušných norem (např. FFP2/KN 95) je zatím platný ve většině leteckých společností pro všechny osoby starší 15 let (dětem od 6 do 15 let stačí rouška, mladší děti mít žádnou ochranu ústa a nosu nemusí), které se pohybují v prostorách letiště a v letadle (kromě konzumace jídla a pití). Některé společnosti už respirátor ani roušku nepožadují. Záleží s jakým dopravcem a do jaké země letíte. Vždy si tuto informaci před odletem raději ověřte.

    Řiďte se bezpečnostními pokyny

    Kromě dodržování bezpečnostní odstupů jsou na letištích přijata další opatření, jejichž cílem je minimalizovat kontakt s dalšími lidmi. Např. osobní věci (klíče, peněženky, mobily apod.) mohou během bezpečnostní kontroly na některých letištích zůstat v příručním zavazadle.

    Vyvarujte se kontaktu s plochami častého doteku

    Na místa, která jsou vystavována častému doteku cestujících a personálu jako např. zábradlí, přepážky, kliky a umývadla na toaletách, byste měli sahat pouze v nezbytných případech. Před použitím je můžete otřít dezinfekčním ubrouskem nebo si nasadit jednorázové rukavice. Samozřejmostí je poté pečlivá dezinfekce rukou. Také se snažte během cesty rukama nedotýkat vašich očí, úst a nosu.

    Myjte a dezinfikujte si ruce

    Tato zásada platí po bezpečnostní a pasové kontrole i v dalších případech, kdy přijdete do kontaktu se stejnými předměty jako cizí lidé nebo se dotýkáte veřejných ploch (např. po ukládání příručního zavazadla do prostoru nad sedadlem atd.). Doporučujeme používat bezoplachové dezinfekční gely nebo si umývat ruce mýdlem a teplou vodou po dobu alespoň 60 vteřin.

    Vyhněte se hromadné dopravě v destinaci

    Nezapomínejte na riziko hromadné dopravy ani po příletu do místa vašeho pobytu, a pokud necestujete s cestovní kanceláří, pronajměte si auto nebo využijte taxi.

    Necestujte, pokud se necítíte dobře

    Nejenom, že zodpovědným přístupem chráníte zdraví ostatních, ale hlavně to svoje. V případě onemocnění (a nemusí jít zrovna o covid) je vaše imunita oslabená a jste tedy náchylnější na případnou nákazu.
     
    img 1
    Buďte zodpovědní a opatrní na své zdraví, neobávejte se však příliš. Při dodržení všech letištních opatření a hygienických zásad se můžete opět bezpečně vznášet v oblacích.
     
    klara.vacek
    6. 1. 2021

    Líbí se vám náš článek?
    Sdílejte ho na sociálních sítích a buďte také inspirací pro ostatní!