1. FISCHER Blog
  2. Novinky a zajímavosti
  3. 9 aplikací na cestování, které musíte mít!

Jaké jsou nejlepší aplikace na cestování?

Co se dozvíte?

    Dnes už na dovolenou nemusíte vézt mapu, průvodce a slovník. Stačí si stáhnout mobilní aplikace. Představíme vám základní aplikace na cestování, které musíte mít. Tihle super pomocníci vám pomůžou dostat se do cíle, najít nejbližší wi-fi, přepočítat peníze, domluvit se s místními lidmi, doporučí nejlepší restaurace, hotely a památky v okolí a mnoho dalšího.
     

    1. Guides by Lonely Planet: nejlepší průvodce na cestách

    Guides by Lonely Planet je bezkonkurenčně nejlepší appka na průvodce. Kdo by vozil objemné papírové knihy, když může mít v mobilu díky Guides by Lonely Planet více než 8 000 průvodců městy z celého světa a k tomu navíc ještě offline mapy a namluvené fráze v místním jazyce? Kromě tipů na nejkrásnější místa a vyčerpávajících informací o nich vám tato aplikace pomůže i s rezervací různých zážitků.

    Guides by Lonely Planet
    Guides by Lonely Planet

    2. Mapy Google: mapy i plánovač výletů

    Kvalitní mapová aplikace je při cestování naprostým základem. Oceníte ji nejen při orientaci ve městě a hledání zarezervovaného hotelu, ale také když zrovna sedíte v autobusu nebo ve vlaku a nejste si jistí, zda už se blíží stanice, kde potřebujete vystoupit. Jednou z nejoblíbenějších mapových aplikací jsou Mapy Google (ke stažení pro Android a Apple). Kromě map a panoramatických snímků ulic obsahuje plánovač pro cestování pěšky, autem a hromadnou dopravou i polohu různých podniků (restaurace, obchody, firmy apod.) a atrakcí po celém světě včetně uživatelského hodnocení.

    Google Maps
    Google Maps

    3. Překladač Google: tlumočník k nezaplacení

    Překladač Google (ke stažení pro Android a Apple) je další ze základních cestovatelských aplikací, bez které se při cestování neobejdete. Dorozumět se na dovolené s místními lidmi potřebuje každý a Překladač Google vám to umožní ve více než stovce jazyků. Kromě mluveného slova přeloží dokonce i psaný text, což se může hodit obzvlášť v destinacích, kde nepoužívají latinku nebo třeba při objednávání z jídelního lístku.

    Překladač Google: tlumočník k nezaplacení
     

    4. Moovit, Rome2rio: dostanou vás přesně tam, kam potřebujete

    S aplikací Moovit se nemůžete ztratit. Stačí jednoduše zadat, kam se chcete dostat a Moovit se postará o všechno ostatní. Podle vaší polohy doporučí nejlepší spojení veřejnou dopravou na základě vašich preferencí (s nejméně přestupy, s co nejméně chozením apod.), podrobně rozepíše všechny možnosti včetně časové náročnosti a pak už jen radí, kde vystoupit. Také vás propojí s aplikací Uber.
    Při plánování delších přejezdů se vám bude hodit aplikace na cestování Rome2rio, která vám ukáže veškeré možnosti cesty z bodu A do bodu B s využitím všech možných dopravních prostředků (autobusy, vlaky, letadla, lodě) včetně odhadovaného času a ceny.

    Moovit
    Rome2rio

    5. Uber: levnější a pohodlnější alternativa taxi

    Službu Uber jistě všichni znáte. A přestože ji třeba nepoužíváte v ČR, na cestách ji rozhodně oceníte. Než se dohadovat s místními taxikáři, vyplatí se vám z pohodlí hotelu objednat cenově příznivější Uber a svézt se s ním. Díky hodnocení řidičů máte jistotu, že se k vám budou chovat slušně a postarají se o vaše pohodlí. Oproti cestování místní hromadnou dopravou ušetříte čas, a pokud pojedete ve více lidech, mnohdy také finance. Oblíbenou alternativou Uberu v jihovýchodní Asii je Grab, který funguje obdobně.

    Uber: levnější a pohodlnější alternativa taxi
     

    6. Fotky Google: uloží vaše vzpomínky do bezpečí

    Fotky z dovolených jsou pro mnohé z nás tím nejcennějším suvenýrem. Když však ztratíte mobil nebo vám ho ukradnou, o všechny přijdete. Appka Fotky Google (ke stažení pro Android a Apple) vám poskytuje neomezený prostor pro ukládání fotografií i videí, takže je máte k dispozici z jakéhokoliv zařízení. Navíc můžete fotky a videa sdílet s partnerskými účty, vytvářet z nich alba, koláže, animace, filmy a dokonce i fotoknihy. Aplikace Fotky Google umí obrázky sama třídit do alb podle místa jejich pořízení a vytvořit povedené animace.

    Fotky Google: uloží vaše vzpomínky do bezpečí

    7. XE Currency: přepočítá za vás peníze

    Neznáte aktuální kurz nebo si nevíte rady s přepočtem peněz? Doporučujeme nejstahovanější měnovou aplikaci na cestování na světě – XE Currency. Bezplatný převodník měn automaticky ukládá nejnovější aktualizace kurzů. Přes XE Currency můžete snadno převádět všechny možné měny, takže přijde vhod po celém světě.

    XE Currency: přepočítá za vás peníze

    8. WiFi Map: zdarma online kdekoliv na světě

    Jak název napovídá, aplikace WiFi Map vám pomůže najít polohu nejbližších WiFi sítí. Jde o nejstahovanější aplikaci tohoto typu. Obsahuje miliony hesel WiFi a hotspotů na celém světě a uživatelé ji neustále doplňují a aktualizují. Díky WiFi Map můžete být zadarmo online, kdekoliv si vzpomenete.

    WiFi Map
    WiFi Map

    9. Foursquare, TripAdvisor, Yelp: poradí nejlepší podniky a aktivity

    Foursquare, TripAdvisor, Yelp – minimálně jednu z těchto aplikací na cestování určitě znáte. Co je spojuje a proč je musíte mít? Obsahují nezávislé uživatelské recenze a hodnocení různých podniků od restaurací a hotelů přes památky, muzea a další cestovatelské atrakce až po místní firmy. Když zkrátka nevíte, jaký podnik nebo aktivitu na dovolené zvolit, necháte si poradit od lidí, kteří už s nimi mají vlastní zkušenost, a máte jistotu, že nevyberete špatně.

    Foursquare, TripAdvisor, Yelp: poradí nejlepší podniky a aktivity
    klara.vacek
    6. 5. 2020

    Líbí se vám náš článek?
    Sdílejte ho na sociálních sítích a buďte také inspirací pro ostatní!