1. FISCHER Blog
  2. Rady na cestu
  3. Cestovní pas od A do Z: Co je potřeba k vyřízení pasu?

Cestovní pas od A do Z: Co je potřeba k vyřízení pasu?

Co se dozvíte?

    Nevíte, co je potřeba k vyřízení pasu nebo jak dlouho se na něj čeká? Přinášíme vám aktuální informace o kompletním vyřízení cestovního pasu i jeho cenách. Také se dozvíte, jak vyřídit dětský pas a nový cestovní pas ve zkrácené lhůtě, kam si zajít pro výměnu pasu nebo jak dlouhá je platnost pasu. S námi budete mít cestovní doklady v naprostém pořádku a nezbývá už nic jiného, než se těšit na skvělou dovolenou.

    Co je potřeba k vyřízení pasu?

    • Doklad totožnosti – občanský průkaz či jiný doklad (např. rodný nebo oddací list v případě, že občanský průkaz nemáte)
    • Starý cestovní pas, pokud ho vlastníte (v případě, že již máte platný cestovní pas a potřebujete druhý, musíte doložit odůvodnění žádosti o vydání dalšího cestovního pasu)
    • Správní poplatek

    Co není potřeba k vyřízení pasu?

    • Vyplněná žádost o pas (stačí předložit potřebné doklady)
    • Fotografie (pořizuje ji příslušný úřad při podání žádosti)

    Kam musím mít pas?

    Na občanský průkaz můžete cestovat do všech zemí Evropské unie a schengenského prostoru (zde patří Island, Švýcarsko, Norsko, Lichtenštejnsko) a některých dalších států na základě mezinárodních dohod (Albánie, Bosna a Hercegovina, Černá Hora, Gruzie, Kosovo, Makedonie, Moldávie, Srbsko). Do ostatních zemí však musíte mít platný cestovní pas, případně vízum. Aktuální informaci o tom, jaké cestovní doklady potřebujete pro vstup a pobyt v dané zemi, zjistíte na stránkách Ministerstva zahraničních věcí České republiky v sekci cestování.

    Přehled zemí, kam se může cestovat na občanku


    Pozor! Některé státy přijímají ke vstupu na své území pouze nový typ občanského průkazu s čipem s biometrickými údaji o držiteli.
    Nový pas s biometrickými údaji

    Kde vyřídit pas?

    O vydání cestovního pasu zažádejte u obecního úřadu obce s rozšířenou působností. V Praze můžete vyrazit do úřadů městských částí a v Brně, Ostravě i Plzni si jej vyřídíte také na magistrátě. Pokud potřebujete rychlopas, je možné jej nechat vyhotovit na Ministerstvu vnitra České republiky. 

    Nový pas s biometrickými údaji

    Od 1. ledna 2016 se vydávají pouze pasy se strojově čitelnými údaji a nosičem dat s biometrickými údaji. Staré pasy jsou stále platné, ale některé státy (např. USA) je neakceptují. Zda máte nový pas s biometrickými údaji, poznáte podle obdélníku s kolečkem pod nápisem „Cestovní pas“ na jeho přední stránce. Pokud nový pas biometrickými údaji nemáte, ověřte si před cestou, zda ho vaše cílová destinace přijme.

    Jak dlouho trvá vyřízení pasu?

    Standardně vám cestovní pas vydají do 30 dnů. Jestli ho ale potřebujete rychleji, požádejte o vydání pasu ve zkrácené lhůtě do 24 hodin (v pracovních dnech) či do 5 pracovních dnů.

    Cena pasu

    Zajímá vás, kolik stojí pas? Cena cestovního pasu se liší podle toho, za jak dlouho cestovní pas potřebujete mít, jestli na něj spěcháte nebo si ho necháte udělat dostatečně předem. Také záleží na tom, zda o pas žádá dospělá osoba nebo dítě do 15 let. Nejdražší je samozřejmě „pas na počkání“. Kolik stojí vyřízení pasu ve zkrácené lhůtě a jaká je cena pasu pro děti? Pro přehled uvádíme tabulku s cenami.

    LHŮTA PRO VYDÁNÍ/
    ŽADATEL
    30 dnů 5 dnů 24 hodin
    Dospělý 600 Kč 3 000 Kč 6 000 Kč
    Dítě do 15 let 100 Kč 1 000 Kč 2 000 Kč

    Pozor! Máte-li v plánu vyzvednout si nový pas na jiném úřadě, než na kterém jste si podali žádost, připravte se na příplatek 100 Kč.
    Náš tip: Chystáte se na exotickou dovolenou a nejste si jistí, zda budete muset zařizovat a platit nějaká víza či jiné poplatky? Podívejte se na náš přehled vstupních a pobytových tax do nejoblíbenějších dovolenkových destinací.
    Platnost pasu

    Platnost pasu

    Už víte, jak vyřídit cestovní pas, kolik vás bude stát nebo ve kterých státech jej budete potřebovat. Určitě však chcete vědět i to, zda existuje možnost prodloužení platnosti pasu, jaká je platnost dětského pasu a kolik si připlatíte za výměnu pasu po platnosti. Cestovní pas je platný:

    • 5 let (do 15 let věku),
    • 10 let (od 15 let věku).

    Platnost cestovního pasu nejde prodloužit, vždy je třeba zažádat o vydání nového pasu. Ceny nového pasu se liší podle věku i délky jeho vyřízení, přehlednou tabulku najdete výše.

    Náš tip:

    Některé státy vyžadují, aby cestovní pas platil ještě určitou dobu po vstupu do země nebo ukončení pobytu (zpravidla 6 měsíců). Týká se to např. Egypta, Thajska a dalších zemí. Tuto informaci si raději ověřte předem na stránkách Ministerstva zahraničních věcí České republiky v sekci cestování.

    Jak vyřídit pas pro děti?

    Platný cestovní doklad musí mít při cestách do zahraničí také děti – už není možné jejich zapisování do cestovních dokladů rodičů. Žádost o vyřízení pasu pro dítě podává jeho zákonný zástupce. Od 15 let mohou nezletilí podávat žádost o vydání cestovního pasu sami, ale pouze s písemným souhlasem a ověřeným podpisem zákonného zástupce.

    Co je potřeba k vyřízení pasu pro dítě?

    Podání žádosti dětského pasu není vůbec složité. Zákonný zástupce potřebuje doklady prokazující údaje zapisované do cestovního pasu (např. rodný list dítěte), případně starý cestovní pas nezletilého. K vyřízení dětského pasu je nutná také osobní účast dítěte. Zajímá vás, jakou má dětský pas cenu? Podívejte se do naší tabulky cen pasů pro děti i dospělé.
    Náš tip: Máte doma malé děti a rádi byste s nimi vycestovali na dovolenou? Pak cestujte bez křiku a pláče. Váháte, zda si sjednat cestovní pojištění do zahraničí? Přečtěte si, proč se pojištění vyplatí a na co si při jeho sjednání dát pozor. Nebo nevíte, jak řešit případnou krádež či ztrátu pasu na dovolené? Nepanikařte, poradíme vám, co v tomto případě dělat. 
     
    Jak vyřídit dětský pas? Foto

    Cestovní pas pro psy a jiná domácí zvířata

    Plánujete vzít s sebou na dovolenou psa nebo jiného domácího mazlíčka? V tom případě nezapomeňte, že každé domácí zvíře musí mít při cestě do zahraničí vlastní cestovní pas. Cestovní pas pro zvířata je oprávněn vydávat pouze registrovaný veterinární lékař a cena za vystavení pasu pro zvíře se pohybuje okolo 400-500 Kč. Před cestou také nezapomeňte svého psa, kočku a případně jiné zvíře očipovat. Některé státy zakazují cestování se zvířaty starých do 3 měsíců, pokud se vás to týká, určitě si tuto informaci ověřte v daném státě, kam se chystáte cestovat. 
    Náš tip: Chcete dopřát svému čtyřnohému příteli co nejlepší dovolenou? Poradíme vám, co vše je potřeba zařídit, co pejskovi zabalit, a navíc máme pro vás tipy pro cestování se psem autem i letadlem

    Často kladené otázky

    Co potřebuji k vyřízení pasu?

    K vyřízení cestovního pasu potřebujete pouze tři věci – doklad totožnosti, starý cestovní pas a peníze na správní poplatek.

    Jak dlouho trvá vydání pasu?

    Standardní doba pro vyřízení cestovního pasu je 30 dní. Jestli ho potřebujete rychleji, nechte si vyhotovit pas do 5 pracovních dní nebo si zažádejte o rychlopas do 24 hodin.

    Kam zajít vyřídit pas?

    Vyhotovení pasu vám udělají u kteréhokoliv obecního úřadu s rozšířenou působností, v Praze vám vyřídí pas na úřadech městských částí. V Brně, Plzni a Ostravě vyřizují cestovní pasy také na magistrátech a rychlopas do 24 hodin si vyřídíte na Ministerstvu vnitra České republiky . 

    Kolik stojí pas?

    Cena cestovního pasu se odvíjí podle věku a lhůty pro vydání. Dospělý si zaplatí při lhůtě do 30 dnů 500 Kč, do 5 dnů 3 000 Kč a do 24 hodin 6 000 Kč. Pas dítěte do věku 15 let stojí 100 Kč při zhotovení do 30 dní, 1 000 Kč do 5 dní a 2 000 Kč do 24 hodin.

    Jak dlouho platí pas?

    Cestovní pas se vydává dětem do 15 let s dobou platnosti na 5 let, občanům starším 15 let s dobou platnosti na 10 let. Prodloužit pas nelze, vždy se musí po jeho platnosti žádat o nový.

    Musí mít děti vlastní cestovní pas?

    Ano, děti do 15 let musí mít vlastní cestovní pas. Žádost o jeho vyřízení podává zákonný zástupce dítěte.

    Líbí se vám náš článek?
    Sdílejte ho na sociálních sítích a buďte také inspirací pro ostatní!