1. FISCHER Blog
  2. Rady na cestu
  3. Cestování s dětmi: jak ho v pohodě zvládnout?

Cestujte s dětmi bez křiku a pláče

Co se dozvíte?

    Máte doma malé děti a rádi byste s nimi vycestovali na dovolenou? Žádný problém. Poradíme vám, jak na cestování s miminkem i většími dětmi, abyste si ho užili vy i vaše ratolesti.

    Jak vybrat ideální dovolenou s dětmi?

    Základem úspěchu při cestování s dětmi je výběr vhodného zájezdu. Na co byste si měli dát při výběru dovolené pozor?

    Blízká a bezpečná destinace

    Vyberte si destinaci s ohledem na preferovaný typ dopravy a co nejkratší čas strávený na cestě. V případě letecké dovolené bude pro váš letní rodinný pobyt u moře ideální Černá Hora, některé z řeckých ostrovů, Bulharsko, Turecko či podobné destinace, které jsou dosažitelné během relativně krátkého letu. Pokud chcete vyrazit k moři raději autem, zamiřte na sever Chorvatska či Itálie. Vyberte si takové letovisko, které je dobře dostupné z ČR, abyste s dítětem v autě nemuseli trávit více času, než je nezbytně nutné.

    Kvalitní hotel pro rodiny s dětmi

    Neméně důležitý je výběr ubytování. Ideální hotel pro dovolenou s dětmi by měl mít prostorné rodinné pokoje, měl by být vybaven bazénem, klouzačkami a dalšími dětskými atrakcemi, které chlapečci a holčičky tak zbožňují a měl by zajišťovat all inclusive stravování po celý den. Některé takto vybavené hotely dokonce nabízejí dovolenou pro rodiny s dětmi zdarma nebo extra výhodně.

    Náš tip: doporučujeme vám dovolenou s dětským klubem Funtazie, který zabaví vaše caparty, zatímco vy si budete užívat zasloužené relaxace a dalších aktivit. Navíc si můžete být jistí, že naše funtazijní hotely splňují nejpřísnější kritéria pro perfektní rodinnou dovolenou.

    Písečná pláž s pozvolným klesáním do vody

    Aby byly vaše každodenní cesty s dětmi na pláž co nejpohodlnější, vyberte si hotel přímo na pláži nebo v její bezprostřední blízkosti. Také dejte pozor, zda je z pláže pozvolný vstup do moře. Z hlediska pohodlí vybírejte spíše písečné než oblázkové pláže či betonová mola.

    Písečná pláž s pozvolným klesáním do vody
     

    Co zařídit před cestováním s dětmi?

    Zájezd máme vybraný a nyní je na řadě příprava na dovolenou. Na co byste neměli zapomenout?
    1. Ověřte platnost cestovních dokladů všech členů rodiny, případně včas zažádejte o nové. Pozor: cestovní doklad musí mít také děti.
    2. Sjednejte si kvalitní cestovní pojištění.
    3. Sepište seznam věcí na dovolenou a při balení se ho držte.
    4. Zapojte děti do plánování a přípravy dovolené (pokud budete veškeré záležitosti ohledně dovolené řešit beze stresu a s nadšením, děti přípravy a následně i celou dovolenou zvládnou lépe).

    Na co při cestování s dětmi nezapomenout?

    Připravte si příruční zavazadlo, do kterého se vám vejde všechno, co byste mohli na cestě s dětmi potřebovat. Nezapomeňte především:
    • jídlo a pití – sortiment u benzinových pump a na letištích nemusí být vhodný pro malé děti,
    • bezoplachový hygienický gel na ruce,
    • náhradní oblečení,
    • sluneční brýle, pokrývku hlavy a opalovací krém s vysokým faktorem,
    • dečku a polštářek pro případ, že bude dítě chtít spát,
    • oblíbenou hračku,
    • cestovní lékárničku a igelitový sáček pro případ nevolnosti,
    • pro cestování s miminkem se vám budou hodit také pleny, vlhčené ubrousky, ošetřující mast, dudlík a bryndák.
    Náš tip: kočárek může být užitečný i při cestování s dětmi, které již samy chodí. Pokud vaši ratolest zmůže teplo či únava z cestování, kočárek jistě oceníte. Také jde o skvělý úložný prostor pro pohodlné cesty na pláž.
    Létání s dětmi

    Létání s dětmi

    Většina leteckých společností umožňuje přepravu kojenců starších 14 dnů. Létání s miminkem mladším tří měsíců se však z důvodu jejich zvýšené citlivosti na tlakové změny a náchylnost k infekcím nedoporučuje. Se staršími dětmi již můžete létat zcela bez obav. Do dvou let může dítě cestovat na vašem klíně, později již na vlastním sedadle. 

    Tipy pro pohodový let s dětmi

    • Nejmenším dětem nezapomeňte vzít jídlo (na palubě letadla je možné převážet kojeneckou výživu v množství potřebném pro daný let).
    • Nastupte mezi posledními, aby dítě nemuselo v letadle čekat déle, než je nezbytně nutné.
    • Zjistěte si umístění toalet v letadle (případně i přebalovacích pultů) již při nástupu.
    • Nezapomeňte dítě připoutat.
    • V momentě, kdy letadlo vzlétá či přistává, je vhodné dát dítěti žvýkačku, bonbon nebo lahvičku s pitím, abyste zabránili bolestivým pocitům způsobeným přetlakem ve středním uchu.
    • Zabavte vašeho chlapečka či holčičku oblíbenou hračkou, obrázkovou knížkou nebo pohádkou na tabletu. Miminko můžete vzít do náručí a procházet se s ním po letadle (pokud právě nesvítí světelná signalizace „připoutejte se prosím“).
    • Čeká vás několikahodinový let a nevíte, jak zabavit děti v letadle? Přečtěte si naše tipy, které vám pomohou zvládnout dlouhou cestu bez stresu.
    Cestování s dětmi autem

    Cestování s dětmi autem

    Cestování autem na dovolenou k moři bývá velmi zdlouhavé. Každý rodič má jinou taktiku, jak zajistit, aby cesta s dětmi proběhla co nejvíc v pohodě. My doporučujeme vyzkoušet následující:
    • cestujte přes noc, kdy je větší šance, že dítě cestu prospí,
    • dělejte časté přestávky, aby si dítě odpočinulo od dlouhého sezení,
    • zabavte vašeho malého nezbedníka hračkami, příběhy, zpěvem nebo slovními hrami,
    • pokud bývá dítěti špatně, nezapomeňte mu ještě před cestou dát tabletku proti nevolnosti,
    • pro bezproblémový průběh cesty je vhodné, když si jeden z rodičů přisedne na zadní sedadlo a dělá dítěti společnost.
    klara.vacek
    12. 5. 2020

    Líbí se vám náš článek?
    Sdílejte ho na sociálních sítích a buďte také inspirací pro ostatní!