1. FISCHER Blog
  2. Rady na cestu
  3. 10 užitečných tipů, jak zabavit děti při dlouhém letu na dovolenou

10 užitečných tipů, jak zabavit děti při dlouhém letu na dovolenou

Co se dozvíte?

    Chystáte se na dovolenou, ale čeká vás dlouhý let? V tom případě byste měli popřemýšlet nad tím, jak zabavit děti v letadle. My vám rádi poradíme - přečtěte si naše osvědčené tipy a rady určené především pro děti ve věku 3-13 let, díky kterým absolvujete dlouhou cestu s vašimi nudícími se ratolestmi v klidu, bez stresu a zbytečných nervů. Po přečtení našeho článku se budete na dlouhé lety naopak těšit, protože je zvládne celá rodina levou zadní.

    1. Balíčky s překvapením

    Každé dítě miluje překvapení. Připravte pro své ratolesti speciální balíčky obsahující malé dárky a hry, které jim dávejte postupně během celého letu. Menší děti mile překvapíte, protože se budou mít stále na co těšit a s každou novou věcí se na nějaký čas zabaví. Vyzkoušejte různé pytlíčky a krabičky, do nichž vložte malé hračky, drobnosti nebo sladkosti.

    Náš tip: Pro zabavení dětí každého věku využijte na dovolené naše dětské klubové hotely Funtazie se zábavným animačním programem.
    2. Kreslicí potřeby

    2. Kreslicí potřeby

    Papír, barvy, pastelky a omalovánky jsou skvělým způsobem, jak menší i větší děti na delší dobu zaměstnat. Nechte je vytvářet a rozvíjet jejich kreativitu, kdy si vytvoří, co chtějí, případně zkuste jim sami navrhnout, co by mohly namalovat. U této činnosti nebudete o ratolestech téměř vědět a vy si tak můžete třeba popíjet kávu s oblíbenou knihou v ruce.

    Naše novinka! Jestli chcete, aby byla vaše cesta ještě pohodlnější, využijte naše přímé lety do exotiky bez přestupování. Na palubě vás i děti čeká Wi-fi připojení a bohatý systém palubní zábavy včetně filmů, hudby, audioknih i her na obrazovkách před každým sedadlem. Poletíte nejmodernějším Airbusem A350-900 z Prahy rovnou do třech exotických destinací – Dominikánské republiky, Vietnamu a Kuby.

     

    3. Malé hračky

    Malé a snadno přenosné hračky, jako jsou magnetické stavebnice, puzzle a figurky, jsou skvělým způsobem, jak zabavit dítě v letadle po delší čas. Určitě myslete na to, že byste měli vzít oblíbené hračky, se kterými si rády hrají. Vyberte je předem společně s dětmi, raději však vezměte více menších hraček než jednu velkou.

    4. Hry a hádanky

    Přichystejte si různé hry a hádanky, využijte je během letu celá rodina či děti vzájemně mezi sebou. Výhodou je, že spoustu her vám navíc nezabere v kufru příliš místa. Například klasické karetní karty sbalíte levou zadní do příručního zavazadla, u hádanek a kvízů vám postačí pouze tužka a papír. Dále zkuste oblíbené hry jako hádání osobností, lodě, piškvorky nebo klasickou vědomostní hru „Jméno, město, zvíře, věc“.

    Náš tip: Při dlouhém letu se zaručeně vyplatí mít dobře vybraná sedadla. Zajímá vás, jaká místa jsou ta nejlepší a podle čeho je vybírat? Pak si přečtete, jak si vybrat nejlepší místo v ledadle.
    5. Elektronika pro děti

    5. Elektronika pro děti

    Máte-li doma tablet či přenosnou herní konzoli se zábavnými či vzdělávacími hrami, případně jinými aplikacemi, nezapomeňte je přibalit. Tato zařízení dejte dětem po stanovený časový interval, aby u nich nestrávila celou dobu letu; elektroniku ideálně prostřídejte s jinou zábavou. Dnes existuje mnoho aplikací určených speciálně pro děti, kdy se nejen zabaví, ale také se něco naučí.

    6. Filmy a seriály

    Stáhněte si předem oblíbené filmy, seriály, případně pohádky na přenosná zařízení, jako jsou notebook, tablet či mobil. Děti si je mohou kdykoliv přehrávat během letu, čímž je opět na nějaký čas zabavíte. Při výběru však myslete na to, co mají vaše dítka ráda, tak se úspěšně vyvarujete toho, že se budou u sledování nudit. Nezapomeňte přibalit i sluchátka, aby ostatní cestující nemuseli poslouchat, na co se váš potomek dívá.

    7. Hudební playlist

    Vytvořte speciální hudební playlist s písničkami, jež vaše ratolesti milují, nebo je rovnou nechte vybrat jejich oblíbené skladby; ty si pak poslechnou kdykoliv během cesty. Také si můžete zahrát hru na hádání písní či hudebních interpretů a povídat si o tom, co ve vás dané skladby vyvolávají, případně jaký z nich máte pocit.  

    Náš tip: Plánujete exotickou dovolenou a nevíte si rady s očkováním? Poradíme vám, do jakých destinací se vyplatí nechat očkovat.
    8. Knihy a audioknihy

    8. Knihy a audioknihy

    Přibalte svým ratolestem na palubu letadla oblíbenou knihu nebo audioknihu, tu si mohou kdykoliv poslechnout či přečíst. Krásných dětských knížek existuje na trhu obrovské množství, zkuste najít nějakou s tematikou cestování, eventuálně vsaďte na vámi oblíbené autory píšící dětské knížky. Pokud však přemýšlíte nad váhově lehčí variantou, přibalte dětský časopis, v němž si mohou děti nejen listovat a číst, ale i malovat.

    9. Cestovní deník

    Originální zábava na cesty ve formě deníku zůstane vašim dětem jako krásná památka. Do deníku si zaznamenají své dojmy a zážitky z letu, mohou do něj psát, kreslit a lepit různé výstřižky a fotografie. Děti vytvoří nádhernou vzpomínku pro celou rodinu a ideální bude, když ho začnou vést již od samého začátku dovolené, tedy od cesty na letiště.

    10. Cvičení pro zbavení stresu

    Děti s tendencí být během letu nervózní a neklidné naučte jednoduché techniky meditace a relaxace. Existuje mnoho aplikací i audioprogramů nabízejících dětské meditační cvičení pro uvolnění a zbavení stresu. Dále by dětem ještě mohlo pomoct pár nenáročných pohybových aktivit, jako je cvičení rukou nebo nohou.

    Náš tip: Nezapomeňte na to, že je nutné před odletem na dovolenou vyřídit dětem cestovní pas. Místo, cenu, platnost i další potřebné informace se dozvíte v našem článku.

    Další tipy pro pohodlné cestování s dětmi

    • Snažte se děti před odletem co nejvíce unavit – obejděte si na letišti pár obchodů, restaurací nebo si zahrajte hru. Dítě se více uklidní a třeba v letadle na chvíli usne.
    • Pokud je to možné, navštivte na letišti dětský koutek či dětskou hernu, například letiště v Praze nabízí pro malé pasažéry vyhrazenou zónu, kde mohou vyzkoušet různé prolézačky a zábavné hry.
    • Při výběru hraček myslete na to, aby nevydávaly příliš hlasitý zvuk; spolucestující by pro to nemuseli mít pochopení.
    • Menším dětem kromě oblíbeného plyšáka přibalte i deku a polštářek. Budou tak víc spokojené, když je obklopíte známými věcmi.
    • Zkuste vymyslet co nejvíc zábavy, aniž byste něco potřebovali: slovní hádanky, hry na představivost, pantomimu a další.
    Náš tip: Chcete-li si užít celou dovolenou v pohodě a klidu, přečtete si, jak cestovat s dětmi bez křiku a pláče.
    Obrázek

    Líbí se vám náš článek?
    Sdílejte ho na sociálních sítích a buďte také inspirací pro ostatní!