1. FISCHER Blog
  2. Tipy na dovolenou
  3. Co vidět v Panamě? Objevte nejkrásnější místa!

Co vidět v Panamě? Objevte nejkrásnější místa!

Co se dozvíte?

    Opuštěné pláže, deštné pralesy, kávové plantáže, indiánské kmeny, koloniální památky a Panamský průplav. Objevte s námi nejkrásnější místa Panamy.

    Přestože je Panama podobně velká jako Česká republika, můžete si zde užít dovolenou mnoha podob. V Panamě zažijete nejen relaxaci na krásných plážích podél tichomořského a karibského pobřeží. Objevujte tropické deštné lesy, navštivte hornaté vnitrozemí s kávovými plantážemi a vodopády, plujte na panenské ostrůvky s indiánskými obyvateli, poznejte moderní Panama City a spatřete na vlastní oči Panamský průplav. Dáme vám tipy na nejkrásnější místa Panamy, která stojí za to vidět.

    Zdymadla Panamského průplavu

    Navštívit Panamu a nevidět slavný Panamský průplav propojující Pacifik s Atlantikem? Nemyslitelné. Nejsnadnějším způsobem, jak poznat Panamský průplav, je výlet do návštěvnického centra Miraflores nedaleko Panama City. Jde o moderní několikapodlažní muzeum představující historii, fungování a význam kanálu. Čeká vás v něm krátký film o kanálu a několik vyhlídkových plošin s panoramatickými výhledy na jeho zdymadla, odkud můžete pozorovat, jak proplouvají obrovské zaoceánské lodě. Za pozornost stojí i umělé jezero Gatún, které je využívané k plavbě lodí i napouštění plavebních komor. Panamským průplavem je také možné proplout na jedné z turistických lodí.

    Panamský průplav se slavným mostem „Puente de las Américas“
    Druhé zdymadlo Panamského průplavu (od Pacifiku)
    Náš tip: Přečtěte si náš podrobný článek o Panamském průplavu a zjistěte o něm to nejzajímavější.

    Nejvyšší hora Panamy s výhledem na 2 oceány

    Vidět pobřeží dvou oceánů z jednoho místa je možné málokde. V Panamě to ale lze. Nejvyšší hora a zároveň jediná sopka Panamy, vulkán Barú (7 kráterů, nejvyšší z nich měří 3 474 m n. m.), nabízí při pěkném počasí výhledy na Pacifik i Atlantik. Můžete si na ni vyjet džípem nebo si ji vyšlápnout pěšky (náročný výstup dlouhý cca 13 km s převýšením 1 800 m). Nejlepší výhledy se naskýtají brzy ráno, v pozdějších hodinách už může být oblačno. Vulkán Barú je součástí národního parku s krásnou přírodou a divokou zvěří (např. pumy a pestrobarevní kvesalové), který je ideálním místem pro pěší turistiku a vedou jím trasy oblíbených treků jako např. Sendero Los Quetzales (cca 6 hodin dlouhý trek).

    Vulkán Barú, Panama
    Vulkán Barú, Panama
    Kvesal chocholatý
    Puma
    Pláž s mořskými hvězdicemi

    Pláž s mořskými hvězdicemi

    Na pláži Estrella nebudete potřebovat ani výbavu na šnorchlování, abyste na vlastní oči spatřili obrovské mořské hvězdice. Stačí udělat si výlet do souostroví Bocas del Toro, které leží při pobřeží Karibského moře na severozápadě Panamy, a ponořit se do čisté vody. Díky ochraně před vlnami nabízí Playa Estrella skvělé koupání. Také ostatní pláže Bocas del Toro jsou považovány za jedny z nejkrásnějších v Panamě, kde se můžete do sytosti oddávat slunění, koupání, potápění i surfování. Mezi další nejznámější pláže Bocas del Toro patří např. Playa Bluff a Playa Red Frog.

    Tropické ostrovy obývané indiány

    Stovky malinkých a téměř liduprázdných ostrůvků, bílé pláže s palmami a původní indiánský kmen Guna s tradiční kulturou žijící v souladu s přírodou. Zní vám to jako z filmu? Vězte, že jde o skutečnost. Ostrovy San Blas v regionu Guna Yala v Karibském moři jsou skutečným tropickým rájem a jedním z nejkrásnějších míst Panamy, která můžete vidět během dovolené. V tradičních vesnicích stále ještě rozhoduje rada starších, neplatí zde panamské zákony a není signál. Ubytovat se můžete v chatičkách postavených indiány z přírodních materiálů, které našli v džungli. Pozor, z tohoto ostrovního ráje na zemi už se nebudete chtít vrátit domů.

    San Blas
    San Blas
    Náš tip: Zaujaly vás ostrovy San Blas a chcete během dovolené v Panamě navštívit ještě více panenských míst? Vsaďte na překrásné Pearl Islands ležící v Pacifiku při jižním pobřeží Panamy. Název Perlové ostrovy napovídá, že právě zde nalezli španělští kolonialisté velké množství perel. Dnešní bohatství ostrovů však spočívá především v opuštěných bílých plážích a pestrém mořském životě.
    Pearl Islands, Panama
    Potápění u Pearl Islands, Panama

    Deštný prales

    Láká vás zažít v Panamě opravdové dobrodružství? Jedním z nejdostupnějších tropických deštných pralesů v Panamě je národní park Soberanía u břehů Panamského průplavu. Nabízí pozoruhodnou rozmanitost divoké zvěře (více než stovka druhů savců, čtyři stovky druhů ptáků, desítky druhů obojživelníků, plazů a ryb) a turistické stezky. V návštěvnickém centru Panama Rainforest Discovery Center můžete pozorovat pestrobarevné ptáky z vyhlídkové věže, lenochody v záchranném centru či projít si turistické lesní stezky. Mezi další zvířata, která můžete v okolí vidět, patří opice, krokodýli, leguáni, motýli atd.

    Národní park Soberanía, Panama
    Národní park Soberanía, Panama
    Motýl v deštném pralese Soberanía
    Vřešťan pláštíkový v deštném pralese Soberanía
    Náš tip: Dalšími národními parky, které vidět v Panamě, jsou La Amistad, Chagres nebo třeba Coiba na stejnojmenném ostrově.

    Panama City s pozůstatky nejstaršího evropského osídlení na pacifickém pobřeží Ameriky

    Hlavní město Panamy v sobě ukrývá ruiny starého města, které bylo roku 1671 vypáleno anglickými piráty. Tzv. Panama Viejo dnes leží v chudinské čtvrti mimo centrum metropole. Zdejší pozůstatky katedrály, klášterů, nemocnice, mostů, rezidencí a domů nejbohatších obyvatel z období španělské kolonizace jsou součástí kulturního dědictví UNESCO.

    Ruiny katedrály v Panama Viejo
    Panama Viejo

    Neopomeňte ani Casco Viejo – Starou čtvrť s dochovanou koloniální architekturou a upravenými uličkami. Najdete tu mnoho restaurací a výhledy na panorama mrakodrapů bankovní čtvrti.

    Casco Viejo, Panama
    Casco Viejo a Panamský průplav

    Kávové plantáže

    Plantáže, z nichž pochází voňavá panamská káva, uvidíte v okolí městečka Boquete na úpatí nejvyšší hory Volcán Barú na západě Panamy. Můžete je navštívit v rámci prohlídky s anglicky mluvícím průvodcem, který vás seznámí s postupem pěstování a zpracování panamské kávy. Samozřejmostí je ochutnávka.

    Kávové plantáže
    Sušení kávových zrn, Boquete
    klara.vacek
    30. 12. 2021

    Líbí se vám náš článek?
    Sdílejte ho na sociálních sítích a buďte také inspirací pro ostatní!