1. FISCHER Blog
  2. Novinky a zajímavosti
  3. Antikoronavirová pravidla a opatření v letadle

Bez kontaktu aneb pravidla a covid opatření v letadlech

Co se dozvíte?

    Cestování letadlem nyní vypadá trochu jinak, než jsme byli zvyklí před covidem. Jaká antikoronavirová opatření a bezpečnostní pravidla fungují na palubě letadel?
    100% čistota

    100% čistota

    Dezinfekce, čistota, hygiena… Tato slova teď slýcháme mnohem častěji než kdy jindy. A slýchat je budeme i po cestě na dovolenou. Aby bylo uděláno maximum pro ochranu zdraví cestujících, je před a po každém letu interiér letadla pečlivě vydezinfikován dle nejpřísnějších hygienických standardů. Dezinfikují se i sedačky včetně úložných kapes, servírovací stolky, úložné prostory nad hlavami cestujících a toalety. Důraz je kladen také na vybavení letadel vzduchovými filtry, které zachytí téměř 100 % všech virů a bakterií.

    Jedině s rouškou

    Potřebuji respirátor?

    Od ochrany úst a nosu se během cestování pomalu upouští. Respirátor bez výdechového ventilu s filtrační účinností alespoň 95 % dle příslušných norem (např. FFP2/KN 95) je v letadle u většiny leteckých společností stále povinný pro personál i cestující starší 15 let (dětem ve věku od 6 do 15 let stačí rouška, mladší děti mít ochranu úst a nosu nemusí). U některých dopravců je již pouze doporučený. Pokud je povinnost mít zakrytá ústa i nos, platí to po celou dobu letu. Respirátor je možné sundat pouze při konzumaci jídla a pití na nezbytně nutnou dobu.

    Bezkontaktní cestování

    Bezkontaktní cestování

    Co nejvíc bezkontaktní – tak by se dal charakterizovat život v pocovidové době. A při cestování platí bezkontaktní přístup vzhledem k co nejvyšší možné ochraně vašeho zdraví dvojnásob. Je doporučeno bezkontaktní placení na palubách letadel. Odstupy od ostatních je vhodné dodržovat při nástupu i výstupu do/z letadla, a pokud to kapacita letadla dovolí, jsou cestující usazováni s odpovídajícími rozestupy. Podpora on-line odbavení je samozřejmostí.

    Pro ochranu zdraví cestujících se snaží personál letiště i letadel udělat naprosté maximum. Dbejte proto během cestování na hygienická doporučení a dodržujte předepsaná pravidla. Pomůžete tím ochránit jak svoje zdraví, tak i zdraví ostatních cestujících.

    A co před nástupem a výstupem z letadla?

    Na letištích platí podobná opatření jako v letadlech:
    • zvýšená frekvence čištění a dezinfekce všech prostor,
    • podpora on-line odbavení a bezkontaktního placení,
    • dodržování fyzického odstupu (značeno podlahovými značkami),
    • dezinfekční prostředky k dispozici,
    • uspořádání prostor k sezení/čekání cestujících s ohledem na dostatečný odstup,
    • měření teploty cestujících, zdravotní prohlídky, termokamery,
    • řízená cirkulace vzduchu a důsledné čištění vzduchových filtrů na terminálech,
    • povinnost nosit vhodný respirátor (pouze v případě některých leteckých společností).
    klara.vacek
    15. 6. 2020

    Líbí se vám náš článek?
    Sdílejte ho na sociálních sítích a buďte také inspirací pro ostatní!