1. FISCHER Blog
  2. Tipy na dovolenou
  3. 10 zázraků architektury a techniky v Dubaji

10 zázraků Dubaje. Vypravte se na výlet do budoucnosti

Co se dozvíte?

    Prohlédněte si desítku architektonických divů, které byste během dovolené v Dubaji rozhodně neměli vynechat.

    Dubai Miracle Garden, zábavní parky, Dubai Marina či stavba nové nejvyšší budovy světa s výškou přes 900 metrů představují jenom nepatrnou část ze zázračných staveb zdobících futuristickou metropoli Dubaj. Náš seznam začneme hotelem, který zájem turistů o město vlastně odstartoval.

    Hotel Burdž al-Arab

    Jeden z nejluxusnějších hotelů světa Burdž al-Arab se stal první stavbou, díky které se o Dubaji začalo mluvit po celém světě. Aby ne, když by na jeho hodnocení nestačilo ani šest hvězdiček, výstavba stála více než miliardu dolarů a výzdobu tvoří na 8 tisíc metrů čtverečních zlata.

    Svým vzhledem Burdž al-Arab připomíná plachtu tradiční arabské plachetnice. K jeho největším tahákům patří nejvyšší atrium na světě (180 metrů), proslulá vyhlídková restaurace Sky View či restaurace Al Mahara obklopená obřím akváriem.

    Zajímavost: V roce 2005 sehrály na heliportu hotelu ve výšce 200 metrů památné exhibiční utkání tenisové legendy Andre Agassi a Roger Federer.

    Hotel Burdž al-Arab

    Mrakodrap Burdž Chalífa

    Seznamte se s aktuální dubajskou ikonou, nejvyšší budovou světa Burdž Chalífou (anglicky Burj Khalifa). Pro největší město Arabských emirátů momentálně znamená asi tolik, co socha Svobody znamená pro New York. Jedná se o obrovský turistický magnet a její návštěva je skutečně zážitek na celý život.

    Burdž Chalífa roste až do nebes ve čtvrti zvané Downtown, kde vytváří rozsáhlý futuristický komplex společně s obchodním střediskem Dubai Mall a Dubajskými fontánami. Kromě své neskutečné výšky se pyšní mnoha dalšími rekordy a během prohlídky se rozhlédnete nejen z nejvýše umístěné vyhlídkové plošiny, ale dozvíte se i řadu údajů o její výstavbě a historii.

    Zajímavost: Na stavbě mrakodrapu se dodávkami výtahů podílela i česká firma Pega Hoist.

    Mrakodrap Burdž Chalífa

    Nákupní galerie Dubai Mall

    Ve stínu Burdž Chalífy se rozkládá druhé největší obchodní centrum na světě Dubai Mall. Ve skutečnosti ho však mrakodrap ani zdaleka nedokáže zastínit, neboť zabírá úctyhodnou plochu 25 hektarů. Kapacita parkoviště dosahuje 14 tisíc vozidel a utrácení v něm se můžete oddávat v 1 200 obchodech včetně jedné z největších světových cukráren (Candylicious).

    Dubai Mall však nenabízí pouze nakupování. Modernistický komplex ukrývá luxusní hotel, ledové kluziště, zábavní park SEGA Republic, obří multikino, strašidelný zámek Hysteria, dětský naučný park KidZania a největší akvárium na světě Dubai Aquarium. V prostoru mezi Dubai Mall a Burdž Chalífou rozjíždí každý podvečer svou jízdu parádní světelná show Dubajské fontány.

    Zajímavost: S 84 milióny návštěvníky za rok 2019 se Dubai Mall vyhřívá na prvním místě žebříčku nejnavštěvovanějších zábavních budov na světě.

    Nákupní galerie Dubai Mall

    Umělé ostrovy Palm Islands

    Jednou vytvoří Palm Islands velkolepou soustavu umělých ostrovů o ploše několika desítek kilometrů čtverečních, na které budou stát celé čtvrtě s luxusními hotely, obchodními galeriemi a zábavními parky. Ovšem i zatím jediná, zcela dokončená část celého projektu – Palm Jumeirah – doslova bere dech svými rozměry a koncepcí.

    Na povrchu Palm Jumeirah, jemuž za základ slouží miliony kubických metrů kamení a písku, najdete mj. ikonický hotel Atlantis s akvaparkem Aquaventure a delfíní show. Délka pláží dosahuje téměř 80 kilometrů, nechybí jachetní přístaviště ani nabídka vodních sportů. Spojení s pevninou zajišťuje automatický monorail. A hned vedle ostrova Palm Jumeirah se točí další dubajský div Dubai Eye.

    Zajímavost: Rozestavěné umělé ostrovy The World vytvářejí zmenšenou kopii světa, kde si lze pronajmout celý ostrov ve tvaru konkrétního státu.

    Umělé ostrovy Palm Islands
     

    Lyžařské středisko Ski Dubai

    Co víc považovat za zázrak než lyžování ve sněhu na rozpálené poušti? I takovou kratochvíli si můžete v Dubaji dopřát – zásluhou zastřešené lyžařské sjezdovky Ski Dubai. Mohutná stavba jako z jiného století připomínající obřího ještěra patří do areálu obchodního střediska Mall of the Emirates ve čtvrti Al Barsha.

    A co všechno dokáže taková obluda nabídnout? Není toho málo – takřka dokonalou iluzi zimního ski areálu. Je tady 5 různě obtížných svahů včetně černé sjezdovky, koryto pro snowboarding, lanovka a vlek, restaurace Avalanche Cafe a rozsáhlý Snow Park s dráhou na sáňkování, klouzačkou nebo ledovou jeskyní.

    Zajímavost: Zapůjčení lyžařského vybavení je v ceně vstupného, takže lyže s sebou na dovolenou do Dubaje rozhodně tahat nemusíte!

    Lyžařské středisko Ski Dubai

    Umělecký svatostánek Dubajská opera

    Slavnostní otevření v srpnu 2016 proběhlo v režii legendárního tenora Plácida Dominga, zpíval tady i José Carreras a další hvězdy. K nejúspěšnějším položkám repertoáru se zařadily muzikály Fantom opery a Les Misérables, Bizetova opera Lovci perel či tragédie Othello. Slavnostní zahájení festivalu BBC Proms hostila v jeho dlouhé historii jako teprve druhý zahraniční sál. Dubajská opera si zkrátka za svůj krátký život stihla v uměleckém světě vybudovat prestižní renomé.

    Dubajská opera s kapacitou 2 tisíc diváků se nachází v srdci Operní čtvrtě, kde se soustřeďují muzea, galerie a jiné umělecké instituce. Kulturní chrám, evokující plachetnici dhow, navrhl architekt Janus Rostock. Na ploše 1 800 metrů čtverečních ukrývá variabilní sál pro konání koncertů, divadelních představení, výstav, ale i konferencí, módních přehlídek a dalších společenských akcí.

    Zajímavost: Z restaurace na střeše Dubajské opery se otevírá nádherný výhled na Burdž Chalífu.

    Umělecký svatostánek Dubajská opera

    Automatické metro v Dubaji

    Za zmínku i za vyzkoušení rozhodně stojí také automatické dubajské metro, nejdelší vlakový systém na světě, neřízený člověkem. Jedná se o technologickou i designovou lahůdku. Funguje od roku 2009, v současnosti jsou k dispozici červená a zelená linka se 72 futuristicky vyhlížejícími stanicemi a po svém dokončení bude mít 4 trasy o celkové délce 318 kilometrů.

    Většina tratí vede po viaduktech, pouze v historickém centru Dubaje míří do tunelů. Jezdí po nich pětivozové, plně klimatizované soupravy Kinki Sharyo o rychlosti 90 kilometrů za hodinu. Mají kapacitu 643 míst, která se dělí do tří tříd: ekonomické (Silver), luxusní (Gold) a vyhrazené ženám a dětem (mužům v ní hrozí vysoká pokuta). Z velkých oken si vychutnáte výhled na dubajské atrakce.

    Zajímavosti: Dekorativní osvětlení ve stanicích Al Rigga a Burjuman navrhovala česká firma Lasvit.

    Automatické metro v Dubaji

    Rozhledna Dubai Frame

    Když rozhledna, tak ne jen tak ledajaká, a zvláště ne v Dubaji. Výsledek snahy ukázat krásy města z výšky ve spojení s jeho minulostí i budoucností představuje Dubai Frame. Dílo nizozemského architekta Fernanda Donise se vypíná od roku 2018 v parku Zabeel. Rozhledna má tvar tenkého rámu, jehož dvě nosné věže o výšce 150 metrů spojují nahoře i dole 105 metrů dlouhé tubusy.

    „Dubajský rám“ má symbolizovat cestu časem. První věž ukrývá muzeum věnované historii Dubaje. Na horním tubusu je vyhlídka a částečně průhledná podlaha – pohled na současné město a jeho největší turistická lákadla. Po návratu čeká návštěvníky ve spodní části druhé věže expozice ukazující možnou podobu metropole za 50 let.

    Zajímavost: Koncepcí a vzhledem Dubai Frame částečně vychází z pařížské Grande Arche.

    Rozhledna Dubai Frame

    Ruské kolo Ain Dubai

    Pořádně velké vyhlídkové kolo teď musí mít každé významné město. Jedno takové právě dokončují i v Dubaji, a nebyla by to metropole Arabských emirátů, aby se nestalo rovnou největším na světě. Točí se na umělém ostrově Bluewaters Island mezi čtvrtí Dubai Marina a dalším umělým ostrovem Palm Jumeirah.

    Výstavba Ain Dubai (též Dubai Eye – Dubajské oko) začala v roce 2015 a spolykala už přes miliardu dolarů. Kolo dosahuje omračující výšky 210 metrů a ve 48 kapslích pojme až 1 400 cestujících. Ti se můžou kochat panoramatem Dubaje se všemi jejími taháky.

    Zajímavost: Při stavbě Dubajského kola se spotřebovalo 9 tisíc tun oceli, což je více než na Eiffelovu věž v Paříži.

    Ruské kolo Ain Dubai

    Nové zázraky Dubaje? Muzeum budoucnosti

    Stejně jako Ain Dubai, i Museum of the Future (Muzeum budoucnosti) se nachází v dokončovací fázi a řadí se tedy mezi nejnovější dubajské klenoty. Tento vědecký „inkubátor“ se okázale třpytí u bulváru šejka Zayeda v blízkosti mrakodrapů Emirates Towers.

    Museum of the Future se bude zaměřovat na inovace s cílem aktivně vytvářet futuristické vynálezy v oblastech zdravotnictví, vzdělávání, energetiky nebo dopravy. Jeho laboratoře poskytnou špičkový prostor k testování vědeckých novinek ve spolupráci výzkumných ústavů, univerzit, startupů i technologických gigantů. Pod jednou střechou se zde potkají vědci, designéři, vynálezci a mecenáši.

    Zajímavost: Museum of the Future již organizuje nadaci Mostaqbal Portal, která zpřístupňuje nejnovější technologické a vědecké poznatky široké veřejnosti.

    Nové zázraky Dubaje? Muzeum budoucnosti
     
    josef.krenek
    14. 5. 2020

    Líbí se vám náš článek?
    Sdílejte ho na sociálních sítích a buďte také inspirací pro ostatní!