1. FISCHER Blog
  2. Rady na cestu
  3. Vše o cestování se psem

Jak na cestování se psem?

Co se dozvíte?

    Plánujete dovolenou a chcete ji dopřát i vašemu čtyřnohému příteli? Poradíme vám, co je potřeba zařídit před dovolenou, co vašemu pejskovi zabalit a dáme vám užitečné tipy pro cesty autem i informace o létání se psem.

    Na co před dovolenou se psem nezapomenout?

    Cestovní pas

    Každé domácí zvíře musí mít pro cesty do zahraničí vlastní cestovní pas, který je mu oprávněn vydat pouze registrovaný veterinární lékař.

    Elektronický čip nebo tetování

    Nezbytné je také označení pejska mikročipem či tetováním (uznáváno je pouze jasně čitelné tetování, které bylo provedeno před 3. červencem 2011).

    Očkování

    Pes musí mít platné očkování proti vzteklině, které je zapsané v jeho cestovním pasu. Některé země mohou požadovat ještě další očkování či ošetření psů jako např. tzv. odčervení. Doporučujeme si před cestou tyto požadavky ověřit na velvyslanectví příslušné země nebo u Státní veterinární správy ČR.

    Cestovní pojištění pro psa

    Váš čtyřnohý mazlíček sice nemusí být pro cesty do ciziny povinně pojištěn, i jeho však mohou na dovolené potkat různé zdravotní obtíže. A poplatky za veterinární péči nejsou v zahraničí právě nízké. Cestovní pojištění pro psa tedy může být velmi užitečné. Kvalitní cestovní připojištění domácích zvířat kryje nejenom ošetření u veterináře a pobyt psa v útulku v případě nemoci či úrazu jeho majitele, ale i odpovědnost za škodu způsobenou zvířetem.

    Seznam věcí na dovolenou pro psa

    Co byste neměli pejskovi zapomenout na cestu zabalit?
    1. Cestovní pas
    2. Vodu a krmení vč. misek
    3. Obojek, vodítko a náhubek
    4. Oblíbenou hračku
    5. Deku na ležení
    6. Ručník nebo hadr na otření tlapek

    Létání se psem

    Létání se psem

    Létání se psem na dovolenou je v dnešní době již zcela běžnou záležitostí. Menší psi do hmotnosti 8 kg s vámi mohou cestovat na palubě letadla v přepravce, která se vejde pod sedadlo před vámi. Větší psi cestují v nákladovém prostoru letadla ve schránce připevněné během letu k podlaze letadla. Před dovolenou se psem je nutné si u pořadatele zájezdu nebo leteckého společnosti ověřit, zda vašeho čtyřnohého kamaráda přepraví a za jakých podmínek. V případě zájezdu od CK FISCHER nahlaste zvíře již při rezervaci dovolené. U vybraných letů vám umožníme přepravu vašeho mazlíčka již od 1 250 Kč za jeden let.

    Cestování se psem autem

    Pokud se obáváte létání se psem, zvolte pro cestu na dovolenou s vaším chlupatým přítelem auto. Psa můžete vézt ve fixované přepravce s neklouzavým dnem, v zavazadlovém prostoru, který je oddělen přepážkou (např. mřížkou) či na zadním sedadle připoutaného speciálními pásy pro psy.
    Tipy pro pohodovou cestu autem

    Tipy pro pohodovou cestu autem

    1. Navykněte pejska na cestování autem již před dovolenou.
    2. Pokud je to nutné, požádejte veterináře o psí tabletky na uklidnění.
    3. Před cestou psa příliš nekrmte.
    4. Nezapomeňte vzít vašemu psímu mazlíčkovi pitnou vodu a misku.
    5. Dělejte často zastávky (zhruba jednou za 2 hodiny).
    6. V teplých dnech nikdy nenechávejte pejska zavřeného samotného v autě.

    Psí hotely

    Někteří pejsci cestování špatně snáší. Co v takovém případě dělat? Abyste vašeho čtyřnohého přítele zbytečně nestresovali, zajistěte mu v době vaší dovolené ubytování v psím hotelu v okolí vašeho bydliště. Pes tak prožije prázdniny bez nutnosti cestování letadlem nebo autem. Psí hotel se o vašeho chlupatého miláčka postará, zajistí mu krmení, venčení i zábavu. Služby psích hotelů jsou dnes na velmi vysoké úrovni. Samozřejmostí je individuální péče dle potřeb pejska, možnost kontaktu s jeho majitelem např. přes Skype, ubytování podle výběru (v samostatném pokoji, ve společných místnostech s dalšími psy či ve venkovních kotcích) i možnost nadstandardní péče v podobě koupelí, stříhání, péče o tlapky apod.

    Psí hotely
    klara.vacek
    13. 5. 2020

    Líbí se vám náš článek?
    Sdílejte ho na sociálních sítích a buďte také inspirací pro ostatní!