1. FISCHER Blog
  2. Novinky a zajímavosti
  3. Udělejte si Havaj doma!

Udělejte si Havaj doma!

Co se dozvíte?

    Když nejde Mohamed k hoře, musí hora k Mohamedovi. Pokud je pro vás tropická dovolená právě teď nereálná, můžete si vyzkoušet havajské chutě a vůně doma. Namíchejte si Poke bowl a Blue Hawaii a udělejte si Havaj v obýváku!
    Aloha, luau, hula

    Aloha, luau, hula. Zjistěte si to nejzajímavější o Havaji

    Havajský pozdrav aloha určitě znáte a asi vás nepřekvapíme ani tancem hula hula. Ale co je to třeba luau? Využijte volného času (nejen) v karanténě k rozšiřování svých obzorů. Vygooglete si něco o havajské historii, přírodě, kultuře, tradicích a naučte se základní slovíčka. Nové znalosti vás obohatí a navíc připraví na vaši vysněnou cestu na Havaj. A rozhodně to nemusí být nuda jako ve škole.

    Věděli jste, že:

    • luau“ je starodávný ostrovní rituál oslavující významné životní události?
    • dnes pojem luau znamená spíše párty spojenou s tradičním havajským jídlem, tancem hula hula, hudbou a zábavou?
    Náš tip:

    Má mít někdo ve vaší domácnosti v dohledné době narozeniny, svátek nebo jiný důvod k oslavě? Udělejte mu oslavu právě ve stylu havajské luau!

    Uvařte si Poke bowl

    Uvařte si Poke bowl

    Z havajských jídel je právě poke (čti poukej) tím aktuálně nejvíc „in“. Navíc jde o jídlo přímo napěchované vitamíny a zdravými ingrediencemi, což se teď rozhodně hodí. Chuťově připomíná Poke bowl „rozmotané“ sushi v misce, jelikož základem je syrová ryba a rýže. Slovo „poke“ v překladu znamená „sekat na kousky“ a přesně tak se Poke bowl připravuje. Jednotlivé suroviny se prostě nakrájí na kousky o velikosti sousta a výsledkem je pestrobarevná miska.

    Jak na to?

    1. Nakrájejte syrovou rybu (tuňák, losos, krevety nebo tofu v případě vegetariánské varianty) a kousky naložte alespoň na 3 hodiny do marinády ze sójové omáčky a sezamového oleje v poměru 2:1.
    2. Uvařte sushi rýži a naservírujte ji na dno misky (cca 1 šálek na porci).
    3. Přidejte do misky kousky ryby a nakrájenou zeleninu či ovoce dle chuti (okurka, mrkev, avokádo, ředkvičky, mango…).
    4. Dochuťte černým sezamem, mořskou řasou nebo nakládaným zázvorem dle vaší chuti.
    5. Výsledný pokrm můžete ještě zakápnout chilli majonézou (stačí smíchat cca lžíci majonézy s půlkou lžičky chilli omáčky).
    Náš tip:

    Zachutnala vám Poke bowl? Zkuste i další havajské speciality, které patří k slavnosti luau. Třeba tradiční Kalua pork (pomalu pečené vepřové s rýží a ananasem) nebo sladkou tečku Malasadas (smažené koblížky obalené v cukru).

    Namíchejte si koktejl Blue Hawaii

    Namíchejte si koktejl Blue Hawaii

    Co by to bylo za luau bez tropického drinku? Žádný pořádný havajský koktejl se neobejde bez ananasového džusu, bílého rumu a likéru Blue Curaçao. A právě tenhle zářivě modrý likér stál u zrození nejoblíbenějšího havajského koktejlu Blue Hawaii.

    Psal se rok 1957, když zástupci holandské společnosti Bols přijeli do slavného turistického resortu Hilton Hawaiian Village na pláži Waikiki, aby požádali zdejšího slavného barmana Harryho Yee o namíchání takového drinku, který dá nejlépe vyniknout chuti nového likéru. Výsledek byl famózní. Zkuste si ho namíchat stejně jako legendární Harry Yee.

    Jak na Blue Hawaii

    Jak na to?

    1. Do mixéru dejte:
    • 3 cl bílého rumu (nebo kombinaci bílého rumu a vodky),
    • 3 cl likéru Blue Curaçao,
    • 3 cl kokosového krému,
    • 6 cl ananasového džusu,
    • led.
    1. Rozmixujte všechny ingredience a přelejte do vysoké sklenice.
    2. Ozdobte ananasem. Váš první Blue Hawaii koktejl je na světě.

    Chcete si udělat havajský koktejl s dětmi? Namíchejte jim nealkoholický mocktail – z receptu stačí vynechat alkohol nebo ho nahradit sodovkou. Pokud budou děti trvat na tom, aby i jejich mocktail byl modrý, vezměte si na pomoc borůvky nebo ostružiny.

    Náš tip:

    Zkuste i další oblíbené koktejly, které se podávají na Havaji. Mezi ty nejpopulárnější patří Mai Tai, Piňa Colada a Lava Flow.

    Poslouchejte havajskou hudbu

    Co je typické pro havajskou hudbu? Trocha reggae, trocha falzetu, hodně ukulele a hlavně havajská kytara. Nalaďte si rádio HI93 s havajskými hity a uslyšíte od každého něco.

    Náš tip:

    Máte účet na Spotify? Zkuste nesmrtelné havajské songy v playlistu AFAR’s Honolulu at Home.

    Hula hula foto

    Zatancujte si hula hula

    Pravá luau se neobejde bez tradičního havajského tance hula hula. Tento tanec je součástí snad všech společenských událostí na Havaji. Jde o tanec, prostřednictvím kterého se „vyprávějí“ příběhy. Havajské tance zrcadlí historii a legendy ostrovanů i jejich každodenní život.

    Věděli jste, že:

    • podle legendy vytvořila tanec bohyně jménem Laka na posvátné hoře Pu'u Naa v Ka'ana na ostrově Molokai, kde byl hula hula několik generací tancován pouze zasvěcenými a držen v tajnosti?
    • hula hula původně tančili pouze muži a ženy se připojily až později?

    Pusťte si video a naučte se tancovat jako Havajci – nejenže se po práci parádně rozhýbete, ale hlavně se připravíte na vaši vysněnou dovolenou na Havaji.

    Náš tip: Pokrčená kolena vám pomohou pohybovat správně boky. A nezapomeňte si sundat ponožky.

    Mrkněte se živě na pláž Waikiki

    Nastylované fotky a sestříhaná videa z Havaje jsou krásné, ale není nad to vidět místa z vašich snů reálným okem. Zapněte si web kameru namířenou na slavnou pláž Waikiki a sledujte, co se děje na nejoblíbenějším místě Havaje minutu za minutou.

    Pusťte si film natočený na Havaji

    Ještě nemáte Havaje dost? Zhlédněte film natočený na Havaji a objevujte ostrovní ráj spolu s filmovými hrdiny.

    Pokud zrovna nejste dokumentární typ a preferujete romantické komedie, přeneste se do kraje bílých pláží a palem sledováním filmu Zkus mě rozesmát s Jennifer Aniston a Adamem Sandlerem nebo vsaďte na titul Kopačky s Jasonem Segelem a Kristen Bell či sladkobolný doják 50x a stále poprvé s Adamem Sandlerem a Drew Barrymore.

    Že vtipné slaďáky nejsou nic pro vás? Na Havaj se můžete přenést i při sledování akčních thrillerů Dokonalý únik, Godzilla či válečného dramatu Bitva u Midway. Nebo si pusťte seriál Ztraceni, kde uvidíte úžasné scenérie havajského Oahu neustále.

    Náš tip:

    Chcete se dívat s dětmi? Zkuste skvěle hodnocený animák Lilo & Stitch o malé dívce z Havaje, která „adoptuje“ psíka Stitche z jiné planety a svou vírou v "ohana" (havajské pojetí rodiny) mu pomůže otevřít srdce. Film obsahuje spoustu havajské hudby a tance hula hula.

    klara.vacek
    29. 10. 2020

    Líbí se vám náš článek?
    Sdílejte ho na sociálních sítích a buďte také inspirací pro ostatní!