1. FISCHER Blog
  2. Tipy na dovolenou
  3. Kam mimo turistické pasti italských měst

Kam mimo turistické pasti italských měst 

Co se dozvíte?

    Největší atrakce italských měst jako památky UNESCO, vyhlídky či slavná umělecká díla patří mezi provařená místa, která nás často kvůli náporu turistů už k návštěvě ani nelákají. Vydejte se proto s námi za poznáním zapomenutých koutů nejkrásnějších měst Apeninského poloostrova, kde masové návaly rozhodně nehrozí.

    Podél Adiže ve Veroně

    Výhled na řeku Adiži z jednoho z veronských mostů
    Pitoreskní fasády domů nad řekou Adiží ve Veroně
    K nejpopulárnějším turistickým tahákům Itálie bezesporu patří například Verona. „Město milenců“ pod Alpami láká především balkonem na měšťanském domě Casa di Giulietta, kam William Shakespeare umístil děj slavné tragédie Romeo a Julie. K tomu připočtěte třetí největší starověkou arénu na světě, hrad Castel Vecchio, katedrálu, staré hradby, římské divadlo, bránu Porta Borsari či pomník Dante Alighieriho a o přetlak turistů máte postaráno.
     
    Dobrou alternativu k poznání historického srdce Verony – a přitom bez mačkání v davech – získáte při procházce po levém břehu řeky Adiže. Za památkami můžete kdykoliv rychle přejít po některém z četných mostů (včetně vyhlášeného Ponte di Pietra). Zároveň budete mít nadosah další zajímavosti jako obrannou věž Torre della Catena (trčící přímo z řeky), renesanční kostel San Giorgio in Braida, pozemní lanovku k pevnosti Castel San Pietro nebo vyhlídku na kraj z parku paláce Giusti.

    Castelmola nad Taorminou

    Fotky
    Výhodná poloha poblíž sopky Etny, nádherné pláže v okolí a množství pamětihodností dělají z Taorminy jednu z nejvíce navštěvovaných lokalit Sicílie. Historické centrum, kterému vévodí antické divadlo Odeon, starověké přírodní divadlo, středověký hrad, renesanční katedrála, promenáda Corso Umberto a brána Porta di Mezzo s orlojem, se turisty jenom hemží.
     
    Netradiční příležitost, jak si město a výhledy na Etnu, Kalábrii a Jónské moře co nejlépe užít, nabízí blízká obec Castelmola. Pyšní se sevřeným, zachovalým historickým centrem s úzkými uličkami, kostelíky, kašnami a příjemným posezením v kavárničkách. Castelmola se nachází asi 200 metrů nad Taorminou na prudkém svahu hory Monte Venere (884 m n. m.) a dostat se do ní lze po klikaté silničce Via Leonardo da Vinci.

    Zámek Caserta u Neapole

    Fontány v parku zámku Caserta
    Kilometr dlouhá promenáda v zámeckém parku Caserta
    Podle mnohých jedna z nejkrásnějších evropských metropolí, v očích dalších „svůdné město“ pod Vesuvem, pro turisty v každém případě vděčný cíl výletů a poznávacích zájezdů: Neapol nepřestává okouzlovat, fascinovat a přitahovat. Za jeden den sotva stihnete ve „městě pěti set věží“ všechno: kvarteto hradů (Castel dell'Ovo, Castel Capuano, Castel Nuovo, Castel Sant'Elmo), královskou rezidenci Capodimonte, divadlo San Carlo, Národní archeologické muzeum a celý pluk dalších atrakcí. I kvůli houfům návštěvníků z celého světa.
     
    O důvod víc vydat se do obřího areálu královského zámku Caserta (italsky Palazzo Reale). Rozkládá se v městečku stejného jména zhruba 40 kilometrů severně od Neapole a jedná se o jeden z nejrozsáhlejších zámků starého kontinentu. Nechali si ho v 18. století postavit Bourboni v době své vlády nad Královstvím obojí Sicílie a inspirovali se při tom francouzským Versailles. Za prohlídku stojí zvláště dlouhý zámecký park plný romantizujících prvků (vodopády, jeskyně, jezírka).
    • Pozvánka do blízkého letoviska: Forio (destinace Ischia)

    Přístav Livorno poblíž Pisy

    Vodní kanál v centru Livorna
    Lodě na jednom z livornských kanálů
    Maják v přístavu Livorno
    Vodní kanál v centru Livorna
    Toskánská Pisa ukrývá několik zajímavých míst (např. nejstarší evropskou botanickou zahradu, synagogu nebo řadu svatostánků v čele s kostelem San Michele in Borgo), ale přiznejme si upřímně, že všechny zajímá v podstatě jenom slavná šikmá věž (Torre Pendente). „Náměstí zázraků“, kde hned vedle ní stojí i bazilika Duomo di Pisa a baptisterium San Giovanni, se proto stává jednou velkou turistickou pastí. O přilehlých uličkách, plných prodejců suvenýrů, ani nemluvě.
     
    Což tedy raději zajet do Livorna, které se nachází pouhých 20 kilometrů daleko u Ligurského moře? „Nové Benátky“, jak se také občas městu kvůli propojení vodních kanálů s malebnými uličkami říká, se možná krčí ve stínu Pisy, Florencie, Luccy a dalších toskánských „povinných“ lokací, o to více klidu a volnosti si v nich užijete. A že je tady na co koukat! Kanály se setkávají u zachovalé pevnosti Fortezza Nuova, znalci architektury zaujme katedrála Duomo di Livorno na náměstí Piazza Grande, milovníci přírody ocení pěkné mořské akvárium a jedinečnou technickou památku představuje neoklasicistní vodárenský komplex Acquedotto Leopoldino.

    Poloostrov Sella del Diavolo v Cagliari

    Útesy na poloostrově Sella del Diavolo
    Pohled ze Sella del Diavolo na Středozemní moře
    „Nejmenší metropole Itálie“, správní centrum Sardinie a brána do rekreačních středisek na jihu ostrova, to všechno je 150tisícové Cagliari. Většina jeho návštěvníků chce vidět hlavně starobylou čtvrť Il Castello s hradem, katedrálou Santa Maria a rozhledem z věže Torre dell´Elefante. Zástupy turistů taktéž proudí k honosné radnici, do rozlehlého přístavu či za sbírkami Národního archeologického muzea.
     
    Naše dobrá rada zní: vydejte se pryč z centra na poloostrov Sella del Diavolo. Tato hornatá oáza klidu a zeleně vyrůstá z pevniny na samotném jihu Cagliari, ještě za zříceninou Fortino di Sant'Ignazio, jezerem Molentargius a saliništěm Stato. Na ploše jednoho kilometru čtverečního se tady tísní vyhlídky, zátočiny s poloprázdnými plážemi, divoké útesy, altánky a středověké rozvaliny. Nejen pro milence místo jako stvořené!

    Most Ponte della Maddalena nedaleko Luccy

    Fotky
    Unikátní historické centrum Luccy platí za dokonalou turistickou past. Kolem dokola ho obepínají bytelné hradby s jedenáctkou bastionů, nesmí do něj auta, a jakmile do něj jednou vstoupíte, není už úniku. Zaprvé si budete v křivolakých uličkách plných lidí připadat jako v labyrintu, zadruhé vás počet památek prostě nepustí ven. Obdivovat můžete starověké fórum, románskou katedrálu San Martino, renesanční radnici, kostel San Michele, chrám San Frediano či elipsovité náměstí Piazza Anfiteatro zrozené z původního amfiteátru.
     
    Kdo se chce lidskému mraveništi v Lucce vyhnout, má ideální příležitost vypravit se k nedalekému mostu Ponte della Maddalena (most Máří Magdalény). Přetíná řeku Serchio na okraji vísek Borgo a Mozzano (asi 20 kilometrů od Luccy) a na první pohled zaujme svým vznešeným, elegantním vzhledem. Dosahuje délky 95 metrů, rozpětí největšího oblouku má skoro 38 metrů a působí tak lehce, jako kdyby ho ani nepostavili už ve 12. století.

    Park Villa Borghese v Římě

    Jezírko v římském parku Villa Borghese
    Fontána v parku Villa Borghese
    Náměstí Piazza di Siena v parku Villa Borghese
    Hlavní vchod do zoologické zahrady ve Villa Borghese
    To, že „věčné město“ a „pupek světa“ funguje jako magnet na turisty, není žádné překvapení. Kdo by nechtěl vidět Koloseum, Pantheon, Forum Romanum, Trajánův sloup, vatikánskou baziliku svatého Petra a Sixtinskou kapli, Andělský hrad, Španělské schody nebo fontánu di Trevi? Řím toho nabízí opravdu hodně a tomu také odpovídá koncentrace lidí, pro které nelze některými ulicemi ani pořádně projít.

    Řadou zajímavých míst se naštěstí pyšní též jiné římské čtvrtě. Jedním z nich je i Villa Borghese, třetí největší park ve městě. Současná podoba kouzelného komplexu zahrad severně od římského centra vznikla v 19. století. Děti v něm okouzlí prohlídka zoologické zahrady (Bioparco) chovající 222 zvířecích druhů, znalce umění obrazové sbírky v Galleria Borghese a také Národní galerie moderního umění. V parku samozřejmě nechybí další naučné (muzea, kostely, sochy), romantické (jezírka, kašny, zříceniny), odpočinkové (lavičky, altánky) ani zábavné prvky (dětská hřiště, divadlo, kino).

    Botanická zahrada v Palermu

    Botanická zahrada Orto Botanico di Palermo
    Správní budovy v botanické zahradě v Palermu
    Pro žhavou sicilskou metropoli je typická svébytná kombinace rozmanitých kultur, normanského a orientálního stavebního slohu, subtropického počasí a vyhlášené jižanské ležérnosti. Při toulkách Palermem turisté vyhledávají hlavně Královský palác s kaplí Cappella Palatina, katedrálu, baziliku San Giuseppe dei Teatini, orientální chrám San Giovanni a muzeum loutek. Během horkého léta se však město u břehů Tyrhénského moře může proměnit ve žhavou lázeň.
     
    Příjemnou možnost úniku ze všeobjímajícího vedra skýtá botanická zahrada (Orto Botanico di Palermo), založená již v roce 1779. Leží mezi ulicemi Via Abramo Lincoln a Via Archirafi a navazuje na rozlehlý park Villa Giulia a na přímořský park Villa a Mare. Kromě rozsáhlých sbírek rostlin (12 tisíc druhů) zahrnuje také tepidárium, akvárium, lagunu, skleníky, bioekologickou a geografickou zónu nebo herbárium.

    Tramvají po Florencii

    Fotky
    Kolébka renesance a srdce Toskánska, pod horským pásmem Apenin nonšalantně rozložená Florencie, vytrvale svádí kolem projíždějící poutníky k zastavení, odpočinku a seznámení s jejími krásami. Většina z nich neodolá, sladkému mámení podlehne a výsledek dělá více než 5 miliónů návštěvníků Florencie ročně. Takové obrovské číslo zároveň znamená, že – zvláště v letních měsících – trpí ulice města zácpami a v historickém centru takřka není k hnutí.
     
    Určitou variantu představuje projížďka tramvají od obchodního domu Ponte a Greve (u kterého lze dobře zaparkovat) na jihovýchodním okraji města (ve čtvrti Scandicci). Při jízdě tramvají poznáte širší centrum Florencie, překonáte řeku Arno, uvidíte slavný most Ponte Vecchio a dostanete se až na náměstí u hlavního vlakového nádraží. Odsud už to je jenom pár kroků k florentským tahákům v čele s katedrálou Santa Maria del Fiore, galerií Uffizi, sochou Davida od Michelangela, chrámem Santa Croce, palácem Pitti, zahradami Boboli či Giottovou zvonicí.
    Náš tip: Jak prožít bezstarostnou dovolenou v Itálii? Zajistěte si kvalitní cestovní pojištění.

    Pláže v sousedství Tropey

    Letecký pohled na Tropeu
    Jedna z mnoha pláží v okolí Tropey
    Kroky mnoha hostů jihoitalské Kalábrie, regionu známého úžasnými plážemi, horskými masivy plnými temných hvozdů a políčky s výtečnou zeleninou, vedou do městečka Tropea. Vedle jiných turistických lokalit, ověnčených zápisem na seznam UNESCO a poctěných shovívavým zájmem společenské smetánky, vypadá sice poněkud neduživě, ale to mu nic neubírá na jeho kráse a fotogeničnosti. Tropea zkrátka nepřitahuje turisty o nic méně a z toho rezultují jejich zástupy zvláště v uličkách na kamenitém ostrohu Scoglio a na plážích pod ním.
     
    To pochopitelně není nic pro toho, kdo si chce užít alespoň trochu klidu. Perfektní řešení se skrývá v malých, takřka idylických plážičkách v okolních skalách. Stačí vydat se po hlavní silnici (č. SS522) oběma směry od Tropey – u pláží na jihozápad máte navíc za slušného počasí výrazně větší šanci spatřit nad Tyrhénským mořem siluetu vulkánu Stromboli. Vyplatí se však vyrazit co nejdříve, už po ránu, a zabrat si své dokonalé místečko.

    Ostrovy kolem Benátek

    Vodní kanál na ostrově Murano
    Bazilika na ostrově Murano
    Barevné domy na ostrově Burano
    Klidná atmosféra ostrova Torcello
    K nejvíce fascinujícím městům Apeninského poloostrova – ba celého světa – se jistě řadí Benátky. Na 10 kilometrech čtverečních zabírají desítky ostrůvků, které rozděluje stovka kanálů a spojuje přes 400 mostů. Přetlak návštěvníků, toužících vyfotit si most Rialto, Dóžecí palác a náměstí sv. Marka nebo se projet gondolou, je tady však tak obrovský, že úřady zavedly za vstup do města turistický poplatek.
     
    Naštěstí se kolem Benátek najde několik dalších, velice půvabných ostrůvků, které stojí za návštěvu – a bez rizika neproniknutelných kordónů turistů. Nejbližší ostrov Murano proslavila sklářská výroba (zkuste výstavu v Museo del Vetro), k zastavení láká gotická bazilika San Pietro Martire a středověký maják s vyhlídkou. Ostrov Burano zaujme produkcí krajek, pestrobarevnými domy, šikmou zvonicí v části Terranova a renesančním kostelem San Martino. Nejvzdálenější a nejromantičtější Torcello působí jako opak rušných Benátek. V klidu si ho projdete a prohlédnete si třeba katedrálu Santa Maria Assunta, kostel Santa Fosca, starověké kamenné křeslo „Attilův trůn“ či most Ponte del Diavolo.
    josef.krenek
    15. 6. 2022

    Líbí se vám náš článek?
    Sdílejte ho na sociálních sítích a buďte také inspirací pro ostatní!