1. FISCHER Blog
  2. Tipy na dovolenou
  3. Poznejte exotický Katar: 7 tipů, co vidět

Poznejte exotický Katar: 7 tipů, co vidět

Co se dozvíte?

    Supermoderní metropole Dauhá, vnitrozemské moře v poušti, bílé pláže, arabská architektura, trhy i luxusní nákupní centra. Prohlédněte si top zajímavosti Kataru, jedné z nejbohatších zemí světa.

    Přestože rozlohou malý stát, jménem velikán. Katar, díky černému bohatství jedna z nejbohatších zemí světa, nabízí spoustu zajímavostí. Podívejte se na naše tipy, co vidět na dovolené v Kataru a poznejte s námi nejfantastičtější zemi na Arabském poloostrově.
     

    Nadčasová metropole Dauhá

    Prvním z našich tipů, co vidět v Kataru, je hlavní město Dauhá. Katarská metropole je díky spojení supermoderní architektury a arabské historie doslova dechberoucí. Které zajímavosti v Dauhá stojí za to vidět?
    • Katarské národní muzeum, Muzeum islámského umění a další významná muzea
    • Pobřeží s panoramatem nablýskaných mrakodrapů
    • Historické centrum s královským palácem, úzkými uličkami, starobylými budovami a mešitami
    • Tradiční kavárny, kolem kterých se line vůně vodních dýmek a kávy
    • Staré tržiště Souq Waqif s arabskými látkami a živou atmosférou
    • Dostihové závodiště a stáje s arabskými koňmi Al Shaqab
    • Umělé ostrovy jako např. impozantní Perla
    Mrakodrapy v Dauhá
    Dřevěná dhow v západním zálivu Dauhá
    Trh Souq Waqif
    Historické domy v Dauhá
    Umělý ostrov Perla
    Katarské kulturní centrum, Dauhá

    Zajímavosti o Dauhá – věděli jste, že v Dauhá:

    • žije více než polovina obyvatel Kataru?
    • sídlí významná televizní stanice Al-Džazíra?
    • se točily filmové Hvězdné války?

    Vnitrozemské moře a Katarská poušť

    Katar se pyšní zajímavostí v podobě „vnitřního moře“ s názvem Khawr al Udayd. Poblíž hranic se Saudskou Arábií se uprostřed pouště rozkládá vodní plocha s vlastním ekosystémem, která byla pro svoji jedinečnost zapsána na seznam přírodního bohatství UNESCO. Svou krásou, čistotou a nedotčeností přitahuje vnitrozemské moře v rámci výletů po Kataru mnoho turistů. Rozlehlá laguna se slanou vodou z Perského zálivu, která od mořského ústí sahá až 35 kilometrů do vnitrozemí, je obklopena tzv. Katarskou pouští, jež zaujímá téměř celou plochu Kataru (cca 10 tisíc km2) a okrajem pouště Rub al-Chálí, jedné z největších písečných pouští světa.
     
    Vnitrozemské moře v Katarské poušti
    Vnitrozemské moře v Katarské poušti

    Bílé liduprázdné pláže Perského zálivu

    Dokonalý kontrast bílého písku a tyrkysového moře… Může být představa relaxační dovolené na pláži ještě lepší? V Kataru ano! Místní totiž na koupání příliš neužije, takže se kromě až kýčovité krásy zdejších pláží můžete těšit také na klid a hlavně fakt, že budete mít pláž sami pro sebe. To samozřejmě neplatí u hotelových pláží v Dauhá a Mesaieed, jejichž výhodou je oproti přírodním opuštěným plážím skvělé zázemí a s tím spojený komfort.
     
    Khor Al-udeid, Katar
    Katara Beach, Dauhá

    Historická města s arabskou architekturou

    Archeologické naleziště Zubarah

    Jedinou katarskou památkou na seznamu kulturního dědictví UNESCO je Zubarah, údajně nejlépe zachované město Perského zálivu, které bylo v 18. a 19. století významným přístavním městem, odkud se vyvážely perly do celého světa. V Zubarahu můžete obdivovat původní opevněné město s tradičními domky z pouštního vápence a hlíny, starobylými pevnostmi Qal'at Murair a Fort Zubarah. Opuštěné pouštní město leží na severozápadním pobřeží Kataru.
     
    Pevnost Zubarah
    Zubarah

    Filmové městečko Zekreet

    Na západě Kataru se ukrývá opuštěná vesnice Zekreet s pozůstatky klasické arabské architektury z přelomu 18. až 19. století. Zekreet a jeho okolí se díky zajímavým skalním útvarům, replice původní arabské vesnice, pevnosti a dalším atrakcím stalo filmovým centrem.
      shutterstock_1706854747.jpg
    Filmové město Ras Brouq, Zekreet
    Pozůstatky pevnosti, Zekreet

    Ušlechtilé arabské koně

    Al Shaqab – to býval v arabském světě doslova legendární hřebčín chovající nádherné arabské koně v Dauhá. Přestože dnes již na jeho místě stojí stáje a moderní dostihové závodiště, stále zde chovají stovky arabských koní. Ti nejlepší z nich mají na kontě vítězství v mnoha prestižních mezinárodních dostizích.
     
    Arabský kůň, Dauhá
    Arabský kůň, Katar

    Obchodní centra pro luxusní nakupování

    Velkolepé prostory, stovky obchodů světových značek, zábavní parky, obří multikina a neskutečné zážitky – to vše vás čeká v katarských obchodních centrech v hlavním městě Dauhá, ať už se vydáte nakupovat do:
    • nejoblíbenějšího City Centre Mall propojeného s luxusními hotely a s dětským zábavným areálem Fun City,
    • „nejzábavnějšího“ Villaggio Mall se zábavním parkem Gondolania, zimním stadionem a možností plavby gondolou,
    • největšího Mall of Qatar s bowlingovou arénou, adrenalinovou zónou Xtremeland a živými divadelními představeními na kruhové osmipatrové scéně.
    Náš tip: Pokud preferujete spíše tradiční trhy s ručně vyráběnými šperky, typickými oděvy, dekoracemi, parfémovanými oleji a kořením, zajděte si do Souq Wagif v centru metropole Dauhá.
    klara.vacek
    21. 10. 2021

    Líbí se vám náš článek?
    Sdílejte ho na sociálních sítích a buďte také inspirací pro ostatní!