1. FISCHER Blog
  2. Tipy na dovolenou
  3. Ideální jarní dovolená? Řecké ostrovy!

Ideální jarní dovolená? Řecké ostrovy!

Co se dozvíte?

    Příjemné teploty, prázdné pláže, rozkvetlá příroda, klid a dokonalé podmínky pro sportování a objevování památek. Podle Řeků je jaro nejkrásnějším obdobím roku na dovolenou. Nechte se zlákat a dopřejte si ideální jarní dovolenou na řeckých ostrovech. Tady je 5 pádných důvodů.

     

    1. Příjemné klima  

    Dobu od poloviny května do konce června považují ostřílení turisté za nejpříjemnější období v Řecku z celé sezóny. Úmorná letní vedra ještě nehrozí a rtuť teploměru už v průměru dosahuje příjemných 25 °C, teplota moře pomalu roste, v květnu má voda ještě kolem osvěžujících 20 °C, na konci června se už však může vyhoupnout až k 25 °C. Dny jsou dlouhé, slunečné a téměř neprší. Mírnějšího sluníčka si mohou užívat i lidé, kteří musí být opatrní ze zdravotních důvodů. Jde o ideální dobu k návštěvě Řecka pro malé děti, seniory, ale i aktivní sportovce.

    Náš tip:

    Na jaře doporučujeme návštěvu jižně položené a teplé Kréty, Rhodosu, který se pyšní slunečným počasím až 340 dní v roce a je přezdíván jako ostrov boha slunce, nebo příjemného Kosu.

    2. Prázdné pláže

    Předností jara je možnost objevovat řecké pláže bez davů turistů. Zvláště ty nejproslulejší, kde je ve vrcholné sezóně hlava na hlavě.
    Lahůdkou je ikonická pláž Elafonissi na západním pobřeží ostrova Kréty. Pláž ve tvaru pásu, spojujícího pobřeží se stejnojmenným ostrůvkem s chráněnou přírodní rezervací, je unikátní bílým pískem s narůžovělým odstínem. Ten písku dodávají pozůstatky korálového útesu, rozpadlého v průběhu staletí. Moře v laguně je průzračné a mělké, takže se příjemně vyhřeje už na jaře. 

    2. Prázdné pláže

    Jednou z nejoblíbenějších pláží na ostrově Rhodos je romantická zátoka Agios Pavlos na jihovýchodním pobřeží, poblíž turistického letoviska Lindos. Také v zátoce sv. Pavla najdete už v jarních měsících prohřáté moře díky tomu, že je chráněná skalisky ze všech stran. Pobřeží se směsí zlatého písku a drobných oblázků je ideální pro děti i milovníky šnorchlování.

    2. Prázdné pláže

    Mělkou a prohřátou vodu nabízí i slavná písčito-oblázková pláž Agios Stefanos v jihozápadní části řeckého ostrova Kos na poloostrově Kefalos. Unikátní atmosféru dodávají pláži antické ruiny blízkého archeologického naleziště. Z pláže je výhled na malý stejnojmenný ostrůvek Agios Stafanos.

    Pláž Agios Stefanos, Kos
    Agios Stefanos, Kos

    3. Čas pro cestování a sporty

    Díky chladnějšímu počasí a nepřipalujícímu slunci je cestování po řeckých ostrovech na jaře opravdovým potěšením, ať už se vydáte na treky do hor nebo se rozhodnete poznávat autentické Řecko. Za tím ovšem musíte do vnitrozemí ostrovů, do některé z vesniček, kde můžete posedět v taverně nebo kafenionu, nikam nespěchat, užít si v klidu místní jídlo jako Řekové a zakončit ho sklenkou raki, ouza nebo náprstkem řecké kávy.

    Kréta láká na své přírodní parky

    Krétský národní park Samaria se stejnojmennou soutěskou je místem, které v letní sezóně navštěvují vzhledem k vedru a tlačenicím jen otrlé povahy. Na jaře máte šanci projít si tento úchvatný div přírody takřka sami. Kaňon vyhloubený divokou vodou nabízí dechberoucí podívanou. Jen si nezapomeňte dobré boty, vzhledem ke kamenitému terénu, a drobné na vstup do parku.

    Samaria, Kréta
    Samaria, Kréta

    Geopark Sitia na východním cípu Kréty nabízí 15 značených „geotras“ pro objevování geologických zajímavostí ostrova, vedle turistických i cyklistické, horolezecké a automobilové. Kromě geoturistiky láká tato oblast na další sportovní aktivity, jako jsou windsurfing, horolezectví, speleologie nebo canyoning. 

    4. Čas na obdivování památek

    Jarní měsíce v Řecku jsou ideální dobou k návštěvě architektonických a archeologických památek. Řecké ostrovy jsou jich plné.

    Mínojská Kréta

    Kolébka mínojské civilizace, ostrov Kréta, je bohatý na památky z dob nejstarší řecké civilizace. Vedle notoricky známého paláce v Knossu můžete obdivovat i mínojský palác Kato Zakros na východním pobřeží Kréty. Je nejen nejzachovalejší, ale i dokonale autentický. Od roku 1470 př. n. l., kdy ho jeho obyvatelé narychlo opustili, se mu vyhnuly rekonstrukce betonem. Nad odkrytými pozůstatky paláce pak ústí soutěska Údolí mrtvých s pohřebními komorami Mínojců.

    Knossos, Kréta
    Ruiny mínojského paláce Zakros, Kréta

    Památky od antiky po středověk na Kosu i Rhodosu

    I na ostrově Rhodos si milovníci památek přijdou na své. Mísí se tu památky antické, středověké i z doby turecké nadvlády. Ne náhodou UNESCO zapsalo hlavní město Rhodos na seznam kulturního dědictví. Na stejném seznamu je i městečko Lindos s podobným mixem antických a středověkých památek. Milovníci archeologie si nenechají ujít ani archeologické naleziště antického města Kamiros na severozápadním pobřeží ostrova.

    Lindos, Rhodos
    Staré město Rhodos
    Kamiros, Rhodos
    Kamiros, Rhodos

    Johanitští rytíři zanechali svoji stopu i na ostrově Kos. Příkladem je monumentální hrad Neratzia, nejdůležitější část opevnění ostrova, které zbudovali rytíři řádu sv. Jana na konci 14. století na obranu proti Turkům. Že se při stavbě hradu bralo kamení, kde se dá, dokazují různé fragmenty z antické doby, které můžete vidět např. na hradbách. A samozřejmě nemůžeme opomenout ani slavný Asklepeion – antickou nemocnici na východě ostrova Kos, která byla vybudována na počest boha zdraví a medicíny Asklepia po smrti významného řeckého lékaře Hippokrata. Na Kosu i ostatních řeckých ostrovech toho stojí za vidění opravdu mnoho.


     
    Hrad Neratzia, Kos
    Asklepeion, Kos

    5. Slevy!

    Jako příjemný bonus ke všem jarním výhodám patří i předsezónní slevy v řeckých letoviskách. Nejen v tavernách se najíte levněji než v letní sezóně. Ceny snižují i společnosti, které pořádají výlety po okolí, nemluvě o půjčovnách automobilů. Také suvenýry lze na jaře obvykle sehnat za nižší ceny.

    Líbí se vám náš článek?
    Sdílejte ho na sociálních sítích a buďte také inspirací pro ostatní!