1. FISCHER Blog
  2. Tipy na dovolenou
  3. Formentera: poznejte jeden z nejkrásnějších španělských ostrovů

Formentera: poznejte jeden z nejkrásnějších španělských ostrovů

Co se dozvíte?

    Ostrov Formentera, 20 km dlouhý trpaslík ležící zhruba půl hodiny jízdy trajektem z Ibizy, je nejmenší a pravděpodobně nejhezčí z Baleárských ostrovů. Často je díky své kráse označován také za nejkrásnější španělský ostrov vůbec. Tady jsou hlavní důvody, proč stojí za to Formenteru navštívit.

    Poklidná atmosféra a odpočinek od davů

    Díky obtížnější dostupnosti (pouze lodí z Ibizy) představuje Formentera dokonalý únik od masových turistických letovisek k dovolené s respektem k přírodě a ekologii. Počet hotelů na Formenteře je omezen a cestování po ostrově probíhá většinou na dvou kolech. Aby ne, pamětihodnosti na Formenteře i příležitosti k nočnímu životu by se daly spočítat na prstech jedné ruky. Že je to škoda? Naopak! Na ostrově jakoby se zastavil čas, život zde plyne blaženě pomalu ve znamení příjemného lenošení a relaxace na jedné z nejkrásnějších španělských (a možná dokonce světových) pláží.

    Formentera na kole
    Náš tip:

    V srdci Formentery se ukrývá malebná ospalá vesnička Sant Ferran de ses Roques, která byla v 60. letech oblíbenou základnou hnutí hippies. Proč? Díky dokonalé kombinaci odlehlosti a úchvatným tropickým lokacím na vás při návštěvě tohoto místa a jeho okolí přímo dýchne uvolněná atmosféra.

    Nejkrásnější pláže

    Nejkrásnější pláže

    Písek na formenterských plážích je tak bílý, až oči přecházejí, a moře blankytně modré. Proto se Formenteře přezdívá „Karibik Středomoří“. Některé z formenterských pláží nabízejí ničím nerušené soukromí daleko od lidí, jiné naopak „žijí“ a mají skvělé zázemí se vším všudy. Ať tak či tak, pláže na Formenteře jsou neskonale krásné.

    Platja de Ses Illetes

    Nejkrásnější pláž Formentery a možná i nejkrásnější pláž celého Španělska je součástí chráněné přírodní rezervace na severu ostrova, takže zde nenajdete žádné budovy (kromě několika restaurací). Moře je zde mělké, teplé a křišťálové a písek úžasně jemný. Na dohled se nachází dva malé ostrůvky a v sezóně často také výletní jachty. Nedaleko se ukrývá další krásná pláž Platja de Llevant.
     
    Platja de Migjorn

    Platja de Migjorn

    Několikakilometrová Platja de Migjorn na jihu ostrova se pyšní jemňoučkým bílým pískem, průzračnou tyrkysovou vodou a pozvolna se svažujícím dnem. Jde o pravděpodobně nejznámější pláž celé Formentery. Tvoří ji zátoky, které se střídají se skalnatými oblastmi. Podél pobřeží zde tak najdete jak vybavené úseky vhodné pro rodiny s dětmi, tak i odlehlé části v obklopení přírody ideální k romantickému slunění a koupání v páru.

    Es Pujols

    Es Pujols

    Pláž se zlatavým nádechem, pozvolným vstupem do moře a možnostmi zábavy a nákupů na dosah ruky – to je Es Pujols. Na pobřežní promenádě najdete bary, kavárny, restaurace, obchůdky a ve večerních hodinách dokonce i hippie trh. Jde o jedno z mála míst na ostrově, které po setmění žije nočním životem.

    Cala en Baster

    Cala en Baster

    Přírodní zátoka Cala en Baster na severovýchodě Formentery je na první pohled prostě skvostná. Pláž obklopují vysoké skály s jeskyněmi, jež ukrývají rybářské čluny a rybáři jsou často jedinými lidmi, které na pláži potkáte. Pokud toužíte po soukromí nebo nerušeném šnorchlování, je Cala en Baster sázkou na jistotu.

    Přírodní park Ses Salines a solná pole

    Kromě Ibizy zasahuje fascinující přírodní park Ses Salines i na sever Formentery a další menší ostrůvky. Můžete zde obdivovat nejenom překrásné pláže, jako je slavná Platja de Ses Illetes, ale i solné pánve a bohatou faunu a flóru. Od srpna do října nastává nejvhodnější období pro pozorování zajímavých druhů ptactva jako např. volavek, racků a plameňáků. Park Ses Salines je díky svému unikátnímu ekosystému od roku 1999 zapsaný na seznamu světového dědictví UNESCO.

    Solná pole, Ses Salines
    Solná pole Ses Salines hrají všemi barvami
    Evropské „San Francisco“

    Evropské „San Francisco“

    Hlavním městem Formentery je městečko Sant Francesc Xavier v centrální části ostrova. Ať už chcete nakoupit suvenýry v roztomilých obchůdcích, poznávat ostrovní pamětihodnosti, posedět v útulné restauraci nebo se jen tak toulat křivolakými uličkami, udělejte si výlet právě do tohoto evropského „San Francisca“. Za vidění zde stojí hlavně gotická kaple Capella de sa Tanca Vella z počátku 14. století, která je nejstarší památkou Formentery, a hlavní náměstí Placa de la Constitució s typickým bílým hispánským kostelem Església de Sant Francesc Xavier z 18. století. Zajímavosti z historie a života Formentery se dozvíte ve zdejším etnografickém muzeu.

    Maják Faro de la Mola

    Faro de la Mola tyčící se vysoko nad Středozemním mořem na východním cípu Formentery je nejznámější stavbou celého ostrova. Jde o kouzelné místo, od nějž útesy se zlatavým nádechem padají do modrých hlubin. Kromě majáku zde stojí také památník francouzského spisovatele Jula Verna, který toto místo zmiňuje v jednom ze svých románů (Dobrodružná cesta napříč sluneční soustavou). Maják pochází z roku 1861 a bohužel není přístupný veřejnosti, můžete ho však obdivovat zvenčí. K Faro de la Mola vede asfaltová silnice a dá se u něj i zaparkovat.

    Faro de la Mola, Formentera
    Maják Faro de la Mola)
    Privátní ostrov S'Espalmador

    Privátní ostrov S'Espalmador

    S'Espalmador je malý ostrůvek ležící mezi Ibizou a Formenterou. Jde o zbytek původního pevninského mostu, který je dnes již z velké části zaplaven mořem. Za jeho nádhernými plážemi, kouzelnou atmosférou a jedinečnými výhledy na Ibizu a Formenteru můžete několikrát denně vyplout z formenterského přístavu La Savina i přesto, že ostrůvek je soukromý. Roku 1932 ho v přepočtu za pouhých několik tisíc Kč koupila rodina Cinnamondových, která ho roku 2018 prodala dalším soukromým kupcům z Lucemburska (navzdory snaze formenterské vlády ostrov odkoupit).

    Ubytování na Formenteře

    Vyberte si z našich tipů na nejlepší hotely na jednom z nejkrásnějších Baleárských a zároveň španělských ostrovů a poznejte s námi všechna kouzla Formentery.

    Insotel Club Maryland ***

    Insotel Club Maryland ***

    • Rozsáhlý komplex bungalovů ve stylu formenterské vesnice
    • Klidná lokalita v mírném svahu obklopeném piniovým hájem
    • Přímo u nejkrásnějšího úseku přírodní písečné pláže Platja de Migjorn, která je nejdelší na ostrově
    • Ideální místo pro milovníky sportovních aktivit a rodiny s dětmi
    • Splash park pro děti v hotelu
    • Program all inclusive
    Zobrazit zájezdy a ceny
    Insotel Club Formentera Playa ****

    Insotel Club Formentera Playa ****

    • Moderní hotel s rozsáhlým zázemím pro náročné klienty
    • V klidné lokalitě v blízkosti nejdelší písečné pláže ostrova Platja de Migjorn
    • Ubytování v hlavní budově nebo v prostornějších bungalovech v zahradě
    • Pestrá nabídka vodních sportů včetně potápění a jachtingu
    • Možnost all inclusive
    Zobrazit zájezdy a ceny
    klara.vacek
    19. 3. 2021

    Líbí se vám náš článek?
    Sdílejte ho na sociálních sítích a buďte také inspirací pro ostatní!