1. FISCHER Blog
  2. Fotočlánky
  3. Vydejte se s námi na krásné pláže Baleárů

Vydejte se s námi na krásné pláže Baleárů

Baleárské souostroví zahrnuje kvarteto hlavních ostrovů – Mallorcu, Menorcu, Ibizu, Formenteru – a řadí se mezi nejžádanější destinace pro letní rodinnou dovolenou. Jedním z důvodů je nepřeberné množství nádherných pláží, které nabízejí krásné výhledy, výtečné koupání a dokonalý servis. Do následující fotogalerie jsme pro vás vybrali nejkrásnější z nich.
Son Moll
Son Moll Foto 1 / 13 Další snímek se zobrazí po kliknutí na šipky po stranách

Son Moll

Nečekaný kousek divočiny v srdci pulsujícího mallorského střediska Cala Ratjada nabízí pláž Son Moll. Neoslňuje rozměry ani atrakcemi (byť povinné vybavení v podobě baru, toalet a slunečníků tady samozřejmě najdete), ale spíše půvabným okolím. Zásluhu na tom mají především nedobytně vyhlížející skalnaté útvary, vystupující z moře na jejím jižním okraji.

Playa de Fornells
Playa de Fornells Foto 2 / 13 Další snímek se zobrazí po kliknutí na šipky po stranách

Playa de Fornells

Během letních měsíců se v rekreačním centru Fornells na Menorce scházejí příznivci plachetnic, surfování, dobrého jídla (láká je langustová polévka, místní specialita) a pochopitelně i milovníci špičkové relaxace u moře. Pláž Playa de Fornells jim přesně takovou dovolenou dopřává. Původní osada kdysi vznikla kolem protipirátské strážní věže, chránící zátoku Cala Cabra Salada.

Port de Sóller
Port de Sóller Foto 3 / 13 Další snímek se zobrazí po kliknutí na šipky po stranách

Port de Sóller

Po nábřeží tady projíždí historická tramvaj, turisty lákají desítky gastronomických zařízení, čilý ruch panuje i v přístavu a přesto si pláže v Port de Sóller na Mallorce udržují nebývalé kouzlo a pohodovou atmosféru. Nezáleží přitom, vyberete-li si k odpočinku Playa d'en Repic, Playa des Través či Playa de Can Generós – všude vás čeká malebný pohled na kruhovou zátočinu, lemovanou pahorky s vilkami mezi zelenou středomořskou vegetací.

Zátoka Calobra
Zátoka Calobra Foto 4 / 13 Další snímek se zobrazí po kliknutí na šipky po stranách

Sa Calobra

Nejoriginálnější místo na mallorském pobřeží vymodelovala příroda asi 11 kilometrů severovýchodně od Sólleru. Zátoka Calobra, ukrývající se pod strmými svahy pohoří Serra de Tramuntana, nabízí mimořádné výhledy, báječné koupání a také divokou rokli Torrent de Pareis. Jenom její romantický nádech už není – kvůli parkovištím, restauracím a obchůdkům se suvenýry – to, co dříve.

Ses Salines
Ses Salines Foto 5 / 13 Další snímek se zobrazí po kliknutí na šipky po stranách

Ses Salines

Na první pohled vypadá Ses Salines na Ibize jako běžná pláž, kterých jsou u Středozemního moře tisíce. Ne tak docela. Okázalá velikost potěší dospělé, písek nadchne malé děti a znalce historie zaujmou sousední solná pole (podle nichž získala své pojmenování), vytvořená již v dobách mocného Kartága. A k tomu lze pozorovat provoz nad letištěm (kdo by si chtěl letadla užít z nejtěsnější blízkosti, může vyrazit na pláž Codolar hned u přistávací dráhy).

Playa de Formentor
Playa de Formentor Foto 6 / 13 Další snímek se zobrazí po kliknutí na šipky po stranách

Playa de Formentor

Na nejsevernějším výběžku Mallorcy, v zátočině Cala del Pi de la Posada, se táhne zhruba 500 metrů dlouhá pláž Playa de Formentor. Spojení sem kromě kroutící se silničky zajišťuje i lodní linka z blízkého letoviska Port de Pollença. Na rozdíl od hlučných pláží však představuje přeci jen klidnější alternativu pobytu u moře bez nekonečných proudů rekreantů.

Playa Es Grau
Playa Es Grau Foto 7 / 13 Další snímek se zobrazí po kliknutí na šipky po stranách

Playa Es Grau

K nejhezčím místům na Menorce patří chráněná oblast Albufera des Grau. Kousek od vyústění rozsáhlé laguny se nachází pláž Playa Es Grau, která překvapí svou velikostí, rozmanitostí i dobrou vybaveností. Její dominantu tvoří skalnatý poloostrov Roca des Marbres, vděčný cíl dětských her i hledáčku fotografů. Další potřebnou infrastrukturu skýtá sousední vesnička Es Grau.

Playa Es Trenc
Playa Es Trenc Foto 8 / 13 Další snímek se zobrazí po kliknutí na šipky po stranách

Playa Es Trenc

Za nejkrásnější pláž Mallorcy se považuje Playa Es Trenc, která svou 3 kilometry širokou náruč rozevírá mezi středisky Ses Covetes a Colonia de San Jordi na jihu ostrova. O jejím půvabu dostatečně vypovídá přezdívka „Mallorský Karibik“. Velikost a zároveň odlehlost od velkých letovisek na ní vytváří dostatek volného místa, vejdou se sem i naturisté a několik stánků s občerstvením.

Cala Mondragó
Cala Mondragó Foto 9 / 13 Další snímek se zobrazí po kliknutí na šipky po stranách

Cala Mondragó

Východní pobřeží Mallorcy charakterizují úzké, skalnaté zátočiny, zakončené malými písečnými plážemi. Z plejády takových utěšených zákoutí můžete vybírat v Cala Mondragó, která tvoří součást přírodního parku stejného jména. Nejpopulárnější z nich je Sa Font de N’Alis, pyšnící se prestižní Modrou vlajkou. Nejbližší letoviska jsou Porto Petro a Cala d´Or (na východě) a Estret d´es Temps a Cala Figuera (na jihozápadě).

Cala d´Hort
Cala d´Hort Foto 10 / 13 Další snímek se zobrazí po kliknutí na šipky po stranách

Cala d´Hort

Hned několika taháky se pyšní pláž Cala d´Hort na Ibize, jejíž výjimečnost dokládá už název „Zlatá zátoka“. Tím největším je výhled na nedaleký ostrov Es Vedra, který proslul podivuhodnou krajinou a působením magnetických sil. Kromě hlavního úseku, kde fungují i restaurace, půjčovny lehátek a další plážový servis, lze v jejím dosahu objevit též líbezná místečka zaslíbená romantikům a milovníkům samoty.

Playa de Muro
Playa de Muro Foto 11 / 13 Další snímek se zobrazí po kliknutí na šipky po stranách

Playa de Muro

Zhruba uprostřed dlouhého pobřeží mezi vyhlášenými rekreačními centry Port d´Alcúdia a Can Picafort se rozkládá letovisko Playa de Muro. Zdejší stejnojmenná pláž začíná u kotviště Las Gaviotas a končí vedle ústí kanálu, který odvádí vodu z významné přírodní rezervace, mokřadu Albufera. Pláž představuje díky kvalitnímu zázemí, množství zábavy a pomalému klesání do vody ideální místo pro rodiny s dětmi.

Playa s´Alga
Playa s´Alga Foto 12 / 13 Další snímek se zobrazí po kliknutí na šipky po stranách

Playa s´Alga

Z dávného pevninského mostu mezi Ibizou a Formenterou dnes zůstala už řada útržků, mezi kterými vyniká ostrov Espalmador. Jeho soukromí majitelé naštěstí umožňují návštěvníkům využít pohostinnost úchvatných pláží, mezi nimiž hraje prim Playa s´Alga. Světlý písek, dostatek místa a klidné moře s líně se kolíbajícími jachtami z ní dělají lokalitu evokující bohu zaslíbené exotické dálavy jako stvořenou k ničím nerušenému odpočinku.

Camp de Mar
Camp de Mar Foto 13 / 13 Další snímek se zobrazí po kliknutí na šipky po stranách

Camp de Mar

Podobně jako Son Moll působí soustava pláží v Camp de Mar na západě Mallorcy. Využívají přístupná místa ve skalnatém pobřeží, nad kterým vyrostlo oblíbené letovisko spojené s hlavním městem dálnicí Ma-1. O pohodlný vstup do křišťálově čisté vody se starají dlouhá kamenná mola, jedno z nich dokonce vede až na nevelký ostrůvek s oblíbenou restaurací.

josef.krenek
16. 12. 2020

Líbí se vám náš článek?
Sdílejte ho na sociálních sítích a buďte také inspirací pro ostatní!

Mohlo by vás zajímat