1. FISCHER Blog
  2. Tipy na dovolenou
  3. Kam na čaj? Zahřejte se při čtení o nejlepších čajových destinacích

Kam na čaj? Zahřejte se při čtení o nejlepších čajových destinacích

Co se dozvíte?

    Drobné radosti jsou tím nejlepším, co dokáže zpříjemnit si každodenní rutinu. Třeba takové pití čaje. Ať už preferujete čaj o páté se sušenkami na britský způsob nebo si svůj oblíbený „té“ vychutnáte po česku k snídani, není nad to, se v chladných měsících zahřát horkým šálkem. Třeba u dobrého čtiva. A proč to nespojit v jedno? Zpříjemněte si svůj čajový rituál čtením o nejlepších čajových destinacích a vyberte si svůj příští dovolenkový šálek čaje.

    Srí Lanka

    Každý správný milovník čaje zná Srí Lanku, zemi, která léta nesla stejný název jako legendární černý čaj – Cejlon. Nejvyhlášenější čajovou oblastí na Srí Lance je horská Nuwara Eliya aneb „čajové hlavní město Srí Lanky“, kde v koloniálních dobách začali s pěstováním čajovníku Britové. Právě odsud pochází „šampaňské mezi čaji“ – černý čaj s lehkou citrusovou příchutí, který si oblíbila samotná britská královna.
     
    fotka 1Pokud budete chtít na vlastní oči spatřit výrobu čaje, projít se po čajových plantážích, pozorovat sběračky čajových lístků při práci a vychutnat si ten nejlahodnější šálek cejlonského čaje přímo s výhledem na plantáže, vydejte se do známého Mackwoods Tea Centre.
     

    Indie

    Článek o čaji bez zmínky o Indii? Nemožné. Jestliže máte rádi cestování i čaj, musíte si na váš cestovatelský seznam míst, které chcete navštívit, rozhodně zařadit bengálský Darjeeling přezdívaný „království černého čaje“. Poloha na himalájských svazích v nadmořské výšce až 2 500 m zaručuje pomalý růst čajových lístků a tím i obzvlášť intenzivní a příjemné aroma čaje. Mnohé z přibližně stovky zdejších čajových plantáží jsou mezi čajovými fandy tak populární, že se dají přirovnat třeba k vyhlášeným vinařstvím ve Francii.
     
    Indický Darjeeling
    Sběračky čaje na plantážích v Assamu
    Čajoví fajnšmekři nesmí ze svého cestovatelského seznamu vynechat ani Assam – nejrozsáhlejší oblast pěstování černého čaje na světě. Assamské čaje jsou jedny z nejjemnějších, za což vděčí kombinaci vlhkosti a tepla, která je dána polohou v údolí Brahmaputry a častými dešti. Mezi další „luxusní“ čajové oblasti patří také jihoindické Nilgiri.

    Čína

    Několik tisíciletí zkušeností s pěstováním čaje má čajová velmoc Čína. A je to znát. Čínský čaj je proslulý dokonalou chutí, vůní i vzhledem. Není divu, když právě Čína zavedla známé čajové číselné standardy, které zaručují kvalitu a chuť čaje. Díky milionům drobných pěstitelů však čínský čaj umí svou chutí a vůní stále překvapit. A druhy čaje? Zelený, černý, žlutý, bílý a hlavně slavný „červený“ Pu-Erh.
     
    img 2Pokud vás láká cesta za ochutnávkou nejlepších čínských čajů, vydejte se do provincií Yunnan, Zhejiang, Anhui, Fujian, Jiangsu či Guangdong. Skvělý čínský čaj však ochutnáte téměř všude. Aby ne, vždyť Čína je největším producentem čaje na světě, který je zároveň považován za kolébku čaje i čajové kultury.
     

    Indonésie

    Jáva, Sumatra nebo Sulawesi? Jestli vás láká dovolená s příchutí indonéského čaje, vsaďte na jeden z těchto tří hlavních čajových ostrovů Indonésie. O indonéských čajích se traduje, že jsou velmi jemné a vynikají lahodnou chutí. V Indonésii aktuálně vede zelený čaj mísený s jasmínovými květy, delší tradici zde však má černý čaj, kromě nich si tu můžete vychutnat ještě čaj bílý a tzv. polozelený.
     
    Čajové plantáže na Jávě, Wonosobo)
    Sběrači čaje na Jávě
    A kde přesně v Indonésii můžete být svědky toho, jak místní sběračky ručně sklízejí čajové lístky a popíjet horký šálek při pohledu na čajové plantáže? Třeba na západě Jávy v Pangalenganu nebo ve středu ostrova na plantážích v okolí Diengu. Na Sumatře třeba na úpatí sopky Kerinci či v okolí Padangu nebo na plantážích Sidamanik kousek od jezera Toba.
     

    Keňa

    Vyrazit na čaj do Keni? Nemůžete šlápnout vedle! Ač se o tom příliš nemluví, keňské čaje si udržují tak vysokou a stálou kvalitu, že se díky nim Keňa stala jedním z největších světových producentů. A to ceny vybraných keňských čajů na světových trzích dosahují horentní výše! Jsou velmi silné, chuťově bohaté a mají sytou nasládlou vůni. A kde je v Keni vyzkoušet?
     
    img 3Nejvýznamnější keňské plantáže najdete v horách na jihozápadě Keni (okolí Aberdare s nejstarší keňskou plantáží Kiambethu jen kousek od Nairobi nebo Mt. Kenya se „zeleným“ Meru) ve výšce od 1 500 do 2 750 m nad mořem, kde vydatné srážky podporují kvalitu čajových lístků. Na rozdíl od ostatních čajových velikánů nemá Keňa velké plantáže, většina čaje se pěstuje na menších farmách.
     

    Turecko

    Nechce se vám kvůli čaji cestovat daleko? Pak se zaměřte na Turecko, které máme relativně kousek, a zároveň patří mezi pětici největších producentů čaje na světě. Turecký čaj je tak specifický a lahodný – výrazný, povzbudivý a aromatický – že většinu jeho produkce spotřebují místní lidé a jen malá část zbyde na vývoz. Údajně je dokonce oblíbenější než turecká káva. Typický Turek prý ročně vypije nápoje z celkem více než 2 kg čajových lístků! Stejně jako turecká káva také čaj se louhuje specifickým způsobem.
     
    Rize v Turecku
    Čajová zahrada v Rize)
    Tradiční turecký čaj se jmenuje Rize, a to podle oblasti na úpatí Pontských hor, kde se čajovník díky ideálním podmínkám pěstuje. Je to jen kousek od pobřeží Černého moře. Pokud se rozhodnete do Turecka zavítat na šálek čaje, nebuďte překvapeni, když vám ho naservírují rovnou oslazený (karamelem či cukrem), bez sladké chuti by to nebyl pravý turecký „cay“.
     

    Věděli jste, že:

    •    nejstarší zmínka o čaji pochází už z roku 350 n. l. z čínského slovníku? Tehdy se nápoji připravenému vařením lístků říkalo „kiu“.
    •    čajové lístky se dají použít i do salátu? V Myanmaru míchají nakládané čajové lístky s praženým sezamem, česnekem, arašídy, cizrnou, drceným zázvorem, čerstvými rajčaty a chilli. Výsledkem je lahodný „lahpet thoke“.
    •    čajové plantáže jsou také v Evropě? Nejstarší najdete na azorském ostrově São Miguel, kde s pěstováním čaje začal roku 1820 Jacinto Leite – velitel královské gardy, který si sazenici čajovníku přivezl z Brazílie.
    klara.vacek
    27. 11. 2020

    Líbí se vám náš článek?
    Sdílejte ho na sociálních sítích a buďte také inspirací pro ostatní!