1. FISCHER Blog
  2. Tipy na dovolenou
  3. Nejhezčí evropské pláže bez davů turistů

Nejhezčí evropské pláže bez davů turistů

Co se dozvíte?

    Taky nesnášíte pláže, kde je ručník vedle ručníku, lehátko vedle lehátka, každou chvíli vás obtěžují plážoví prodejci nebo proti vám někdo klepe osušku plnou písku? Inspirujte se našimi tipy na 5 opuštěných pláží či oblastí v Evropě, kde hlava na hlavě rozhodně nehrozí. Už žádné davy lidí, stánky ani slunečníky. Jen vy a šumění moře.

    Formentera, Španělsko

    Ostrov Formentera je díky své obtížné dostupnosti doslova králem opuštěných pláží. Nejmenší z Baleárských ostrovů je dosažitelný pouze lodí z Ibizy, takže ho navštěvuje minimum turistů. Zdejší pláže jsou přitom neskonale krásné. Písek na nich je tak bílý, až oči přecházejí, a moře blankytně modré. Na severovýchodě Formentery se nachází skutečný skvost – přírodní zátoka Cala en Baster obklopená vysokými skalami. Ve skalách jsou jeskyně, které ukrývají rybářské čluny a rybáři jsou často jedinými lidmi, které na pláži potkáte. Místo je ideální na šnorchlování.

    Kde se ubytovat: pouhé 3 km od opuštěné zátoky Cala en Baster leží hotel 4* Insotel Formentera Playa. Samozřejmě, že přímo u něj je překrásná písečná pláž (Migjorn), ta je však na rozdíl od zátoky Cala en Baste vyhledávaná turisty.

    img 1

    Vis, Chorvatsko

    Když dovolená na chorvatských plážích bez lidí, tak jedině na Visu. Dalmatský Vis je rájem osamocených pláží a zátok. Nejopuštěnější pláže hledejte na severu ostrova. Doporučujeme pláž Rogačić poblíž bývalé ponorkové základny. Místo lidí vás tu čekají jen oblázky, modré moře a jachty v zálivu. K pláži se dostanete po kamenité silnici, kousek je nutné dojít pěšky.
     
    Kde se ubytovat: 3* Hotel Issa se nachází jen necelé 2 km od opuštěné pláže Rogačić.
     
    img 2
    Náš tip: Nejkrásnější pláží na Visu je slavná oblázková pláž Stiniva, která se ukrývá v zátoce v objetí vysokých skal na konci nádherné soutěsky na jihu ostrova. Množství podmořských útesů a pestrobarevných ryb přímo vybízí ke šnorchlování. Díky svojí kráse však Stiniva rozhodně není opuštěná (roku 2016 byla totiž v rámci European Best Destinations oceněna jako jedna z nejkrásnějších evropských pláží), proto se na ni vydejte radši mimo hlavní sezónu.

    Olympos, Turecko

    I v populárním Turecku je možné najít opuštěné pláže skoro bez lidí. Stačí se vydat na výlet do národního parku Olympos k městečku Cirali. Stejnojmenná pláž Cirali je jednoduše skvostná. Přírodní pláž omývá křišťálově čisté moře. Díky své nedotčenosti je tato oblast jedna z mála, kde hnízdí mořské želvy. Rušné turistické resorty ani zástupy lidí zde tedy rozhodně nehrozí – mořské želvy by bezpochyby vyhnaly.
     
    Kde se ubytovat: letoviska KirisKemer s mnoha resorty jsou vzdálená cca 35 km severně. Antalya s ještě bohatšími možnostmi ubytování leží cca 80 km severně.
     
    img 3
    Náš tip: Spojte koupání na pláži Cirali s návštěvou blízkých ruin antického města Olympos, které je protkané mýty a údajně bývalo domovem bájné chiméry.

    Karphatos, Řecko

    Řecké souostroví Dodekanés je díky svým krásným plážím, antickým památkám a slunnému počasí velmi oblíbené. Na populárním Kosu a Rhodosu však pláže často praskají ve švech. Další z dodekanéských ostrovů, Karpathos, je úplně jiný. Protože ještě není mezi turisty tak proslavený, budete si na něm připadat, jako byste se vrátili zpět v čase. Nejenom kvůli liduprázdným karpathským plážím, ale i díky tomu, že v místních vesničkách usazených ve zdejších kopcích žijí Řekové, kteří stále dodržují tradiční zvyky. Neklidnější pláže bez lidí najdete na jihu ostrova.
     
    Kde se ubytovat: jako výchozí místo vaší dovolené doporučujeme menší letovisko Amoopi ležící asi 6 km jižně od rušnější Pigadie. Kromě několika hlavních pláží tady najdete i dostatek menších opuštěných pláží. Nebo zvolte zapomenuté letovisko Afiartis, ze kterého to budete mít, co by kamenem dohodil na klidné pláže ideální na surfování a další vodní sporty.
     
    img 4
    Náš tip: Udělejte si výlet také na pláž Apella, která je nejkrásnější pláží ostrova. Sice na ní rozhodně nebudete sami, ale zlatavý písek a sytě modré moře vás přenesou daleko do exotiky. Karpathská Apella Beach zvítězila jako nejkrásnější místo pro koupání ve čtenářské anketě cestovatelského časopisu Reise & Preise.

    Byala, Bulharsko

    Také Bulharsko ukrývá opuštěné pláže. Tu nejkrásnější z nich najdete zhruba 40 km severně od Slunečního pobřeží. Řeč je o Karadere Beach. Že jste o téhle pláži nikdy neslyšeli? Je to skoro neuvěřitelné, ale jde o jednu z posledních turisticky nedotčených pláží na bulharském pobřeží. Za svou liduprázdnost vděčí horšímu přístupu. Čeká vás světlý písek, průzračné moře a divoká příroda. Bary ani restaurace tady nenajdete. V případě žízně vám poslouží pitný pramen vyvěrající přímo ze skály.
     
    Kde se ubytovat: letovisko Byala leží jen pár km od Karadere Beach. Na pláž se dostanete cca půlhodinovou procházkou skrze byalské vinice.
     
    img 5
    klara.vacek
    25. 1. 2021

    Líbí se vám náš článek?
    Sdílejte ho na sociálních sítích a buďte také inspirací pro ostatní!