1. FISCHER Blog
  2. Tipy na dovolenou
  3. Vše o potápění u korálových útesů v Egyptě

Vše o potápění u korálových útesů v Egyptě

Co se dozvíte?

    Zlatý písek, horké slunce a tajemné legendy ve stínu královských pyramid. Egypt. Dovolená v Egyptě je synonymem jedinečné cesty nejen za poznáním historie velkolepých faraonů a egyptského božstva, ale také za nekonečným odpočinkem pod celoročně hřejivým sluncem na břehu Rudého moře. Další zážitek vás však čeká pod vodou - potápění a šnorchlování u korálových útesů. Přečtěte si náš článek shrnující vše, co potřebujete vědět o potápění v Egyptě.

    Kam do Egypta? Nejkrásnější místa pro potápění a šnorchlování

    Dovolená v Egyptě, to je relax na pláži, objevování starověkých civilizací i dobrodružství ve fantasticky čistých vodách Rudého moře. Šnorchlování či potápění u korálových útesů s výstrojí je možné téměř ve všech oblíbených turistických letoviscích. Za krásami podmořského světa se můžete obvykle ponořit přímo u resortu. Asi nejbarevnější a nejživější potápění vás čeká v jižních destinacích. Vybrali jsme pro vás čtyři NEJ potápěčské lokality, kde se s korálovými rybkami seznámí i úplní začátečníci.
    H3 - Sharm El Sheikh

    Sharm El Sheikh

    Když už se potápět v Egyptě, tak v první řadě v potápěčském ráji Sharm El Sheikh! Sharm El Sheikh je kolébkou národního parku Ras Mohammed, jehož součástí je také 345 kilometrů čtverečních podmořského světa a chráněných korálových útesů Rudého moře. Jedno z nejkrásnějších potápění zažijete na útesech Shark nebo Yolanda Reefs, kde vás ohromí pestrobarevná promenáda rybích školek, sasanek či malých „Nemů“. Korálové stěny můžete obdivovat také v Tiranské úžině a u ostrova Tiran, kde si můžete zaplavat s želvami nebo delfíny.

    Náš tip: Pro zkušené potápěče doporučujeme ponor k vraku lodi SS Thistlegorm, který je považován za jeden z nejkrásnějších na světě. Tento ponor má však vyšší obtížnost a také je třeba se mít na pozoru před silnými proudy.
    H3 - Marsa Alam

    Marsa Alam

    Oblíbená dovolenková oblast Marsa Alam kromě dokonalé pohody v luxusních hotelech nabízí také opravdu pozoruhodné podmořské divadlo, v hlavní roli s korálovými útesy. Pro rodinné šnorchlování doporučujeme zátoku Marsa Egla, kde se můžete pokochat pohledem na celou paletu pestrobarevných rybek i zástupy mořských koníků. Za hravými delfíny se vydejte na dvouhodinovou plavbu k útesu Sataya, který je přezdívaný také „Delfíní útes“. Želvy v oblasti Marsa Alam uvidíte téměř kdekoliv, drží se v menších hloubkách, takže je mohou spatřit i milovníci šnorchlování.


     
    H3 - Dahab

    Dahab

    Dahab je rybářské turistické městečko situované na severovýchodním pobřeží Sinajského poloostrova a jméno Dahab v arabském jazyce znamená zlato – a ty pravé poklady objevíte nejen při západu slunce či v sypkém písku, ale také pod vlnami Rudého moře v Akabském zálivu. Vyzkoušejte potápění v zátoce Lighthouse Bay, kde uvidíte korálové útesy, murény nebo naberte odvahu na 100 metrů hlubokou propast Blue Hole, kde se setkáte s barakudami či tuňáky. Ve vodách Akabského zálivu také narazíte na želvy či plachetníka známého i pod jménem Gill z pohádky Hledá se Nemo, který kraluje v mělkých korálových zahradách.

    H3 - Hurghada

    Hurghada

    Hurghada je známou potápěčskou lokalitou díky množství vraků pod vodou. Jenom jednu hodinu od Hurghady objevíte mimořádně nádherné místo pro potápění a šnorchlování. Careless Reef je domovem úhořů, barakud, chobotnic, delfínů i útesových žraloků. Na tomto místě jsou časté vysoké vlny a silné proudy, a proto je zde potápění možné pouze za dobrých povětrnostních podmínek. Nejkrásnější lokality pro potápění jsou situovány v okolí Giftun Islands. Zkušenější potápěči si to zamíří k tajemným vrakům lodí El Gouna a Sha'ab Abu Nuhas.


     

    Co uvidíte pod hladinou Rudého moře?

    Věděli jste, že Rudé moře má více než 300 druhů korálů a více než 1 200 druhů ryb?
    Paragraph 1

    Rudé moře je křišťálově čisté, teplé a bohaté na podmořský život i korálové útesy. I proto je Egypt přímo rájem pro každého zkušeného potápěče i turisty, kteří se do hlubin moře rozhodli podívat poprvé. Hned u pobřeží k prozkoumání lákají mělké korálové útesy s pestrobarevnými korálovými rybkami, chobotničkami a mořskými koníky. Egyptské Rudé moře zve zkušenější potápěče do hlubších vod za delfíny, želvami, rejnoky, kladivouny či žraloky obrovskými. Milovníky pirátských legend či hledače dávno ztracených pokladů to bude táhnout hlavně k vrakům lodí.


     
    H2 - Kdy se jet potápět do Egypta?

    Kdy se jet potápět do Egypta?

    Potápění v Egyptě je díky stálým teplým slunečním paprskům a příjemné teplotě vody možné po celý rok. Nejoblíbenější sezóna pro potápění je od července do listopadu, kdy se ve vyhlášených potápěčských lokalitách nevyhnete náporu turistů. Od května do října si nejvíce vychutnáte rekreační šnorchlování – právě v tomto období teplota vzduchu v Egyptě dosahuje 30 až 35 °C a teplota vody je úžasných 26 až 28 °C. Těm, kterým nevadí chladnější voda a chtějí si při potápění vychutnat klidnější atmosféru, doporučujeme potápění v Egyptě od prosince do února.

    • Žraloka šedého či delfína pod vodou můžete vidět během celého roku.
    • Žraloka obrovského, kladivouna a želvy uvidíte od konce května do konce července.
    • Žralok liščí se objevuje v zimních měsících.
    H2 - Potápěčské kurzy v Egyptě

    Potápěčské kurzy v Egyptě

    V každém turistickém letovisku, ať už je to Hurghada, Marsa Alam nebo Sharm El Sheikh, najdete několik potápěčských center jen kousek od hotelového resortu. V profesionálních dive centrech si můžete půjčit výstroj, vybavení na šnorchlování nebo si najmout průvodce. Bez průvodce je zakázáno se potápět.

    Potápění probíhá pod vedením instruktorů a kurzy zahrnují teoretickou přípravu, získání technických znalostí i nastudování signálů pro komunikaci pod vodou. Potápění je možné i pro začátečníky bez předchozích zkušeností, kteří po absolvování základního výcviku a obdržení certifikátu mohou s průvodcem vyrazit pod hladinu. Při výběru dive centra je mimořádně důležité dbát na všechny certifikáty, licence, oprávnění a také profesionalitu potápěčské školy.

    Náš tip: Doporučujeme objednat kurz potápění při nákupu zájezdu u CK FISCHER nebo během dovolené u delegáta v destinaci. Nemusíte se tak spoléhat pouze na dive centra u hotelů, která nemusí vždy dosahovat potřebné kvality.
    H2 - Užitečné informace k potápění v Egyptě

    Užitečné informace k potápění v Egyptě

    • Vyberte si potápěčské centrum s potřebnými osvědčeními, licencí, profesionálním vybavením a certifikovanými instruktory. Pokud vám chybí znalost anglického nebo francouzského jazyka, pokuste se najít potápěčské centrum, kde se domluvíte česky nebo slovensky.
    • Základní potápěčský kurz či zkušební ponor obsahuje teoretickou část i výcvik v bazénu. Po absolvování kurzu získáte certifikát.
    • Nepotápějte se den před odletem (alespoň 24 hodin před letem – při opakovaných ponorech) nebo pokud právě máte rýmu či jiné příznaky nachlazení nebo chřipky.
    • Pokud nemáte vodotěsný fotoaparát či kameru, fotodokumentaci si můžete také zakoupit v potápěčském centru od instruktora.
    • Při potápění v Rudém moři nemůžete mít rukavice – ochrana podmořského života a korálů má přednost. Při potápění k vrakům lodí se rukavice naopak výrazně doporučují.
    • Nezapomeňte na cestovní pojištění, které hradí také lékařskou péči spojenou se zraněními pod hladinou. Cestovní pojištění musí mít v podmínkách jasně stanoveno, že se vztahuje i na potápění.

      Vydejte se za dobrodružstvím do hlubin Rudého moře a objevte podmořské království na dovolené v Egyptě!
     

    Líbí se vám náš článek?
    Sdílejte ho na sociálních sítích a buďte také inspirací pro ostatní!