1. FISCHER Blog
  2. Tipy na dovolenou
  3. 7 tipů, co dělat na dovolené na Sardinii

Sedmička nejlepších tipů pro dovolenou na Sardinii

Co se dozvíte?

    O titul „nejkrásnější ostrov Středomoří“ soupeří Sardinie se sousední Korsikou, se kterou sdílí podobnou geografii, historii i kuchyni. Dějiny plné bojů za nezávislost zformovaly i sardskou povahu, Sardové jsou hrdí a odbojní. S Korsikou dokonce sdílí i stejný symbol na vlajce – uťatou hlavu Maura. V případě Sardinie ve čtyřnásobném provedení! Sardinii nejlépe poznáte „po vlastní ose“. Vyplatí se pronajmout si auto a projet ostrov křížem krážem, ať už hledáte relaxaci nebo zážitky.


    1. Lenošením na pláži

    Co dělat na Sardinii a jakých je nejlepších sedm způsobů objevování tohoto ostrova plného divů a kontrastů?

    1. Lenošením na pláži

    Sardinie nejsou jen pláže snů, i když... ostrov s 2000 km pobřeží má v tomto směru co nabídnout – od několik kilometrů dlouhých pláží s pozvolným vstupem do vody až po malé skryté ráje v nádherných lagunách, ke kterým vedou cestičky divokou vegetací. Barvy jemného písku, přecházející od oslnivě bílé přes čistě zlatou až po jemně růžovou, se prolínají s nekonečnými odstíny moře od bledě tyrkysové po temně modrou. Na prozkoumání všech pláží vám jeden týden nebude stačit.

    Nejkrásnější pláže Sardinie

    Sháníte tipy na nejlepší pláže, které vidět na Sardinii? Nádherné pláže můžete najít například v laguně Baia Chia na jihu ostrova, v letovisku Villasimius nebo na přiléhajících ostrůvcích – vyhlášené je souostroví La Maddalena na severovýchodě nebo méně turisticky obležené ostrůvky s autentickou atmosférou San Pietro a Sant' Antioco.

    2. Za sportem

    2. Za sportem

    I když sardinské pláže jsou fantastické a přímo svádějí k tomu zapíchnout si slunečník do písku a snít, krása hornatého vnitrozemí vás ohromí. Stačí obout trekové boty a vydat se po jedné z mnoha turistických stezek vedoucích divokou přírodou, kaňony, přes skály a soutěsky do zapomenutých vesniček nebo tajných zátok. Ohromí vás háje tisíciletých olivovníků a korkových dubů, stáda ovcí, divokých koz a dokonce oslů.

    Sardinie přeje horolezcům, potápěčům i surfařům

    Některé skalní stěny umožňují lezení. Oblíbené lezecké stěny, které se zvedají přímo z moře, najdete mimo jiné v Golfo di Orosei u Cala Gonone a jižněji u Cala Fuili a Cala Luna. Oblasti kolem letovisek San Teodoro nebo Baia Chia jsou ideální k potápění, šnorchlování i surfování.

    3. Za dávnou historií

    3. Za dávnou historií

    I pro milovníky historie máme spoustu tipů, co vidět na Sardinii.

    Unikátní nuraghi z dob prvních obyvatel Sardinie

    Sardinským unikátem jsou megalitické stavby nuraghi, vystavěné dávnou civilizací, prvními obyvateli Sardinie 12 století před naším letopočtem. Jedná se o opevněná obydlí a pevnůstky, sloužící jako obranné věže. Jejich výjimečnost dokazuje fakt, že UNESCO zařadilo hlavní komplex Su Nuraxi di Barumini na seznam kulturního dědictví.

    Pozoruhodné menhiry před-nuraghské civilizace

    Na Sardinii ovšem zanechala stopy ještě starší civilizace. Přímo v srdci ostrova leží spirituální místo, Biru'e Concas (doslova Stopa hlav), nejpůsobivější seskupení menhirů ve středomoří. Toto „sardinské Stonehenge“ postavila před-nuraghská civilizace v době pozdního neolitu, 30 století před naším letopočtem. 

    Pozůstatky předrománského období

    Z podstatně mladší doby pocházejí pozůstatky města Nora, první sardinské metropole z předrománské doby, založené Féničany v 8. století před naším letopočtem. V archeologickém nalezišti Nora můžete obdivovat dochované zbytky římských lázní, patricijského domu s mozaikami, fragmentů dlážděných silnic nebo antického divadla.

    Archeologický komplex Su Nuraxi di Barumini
    Archeologické naleziště Nora
    4. Za památkami

    4. Za památkami

    Naším dalším tipem, jak objevovat to nejlepší ze Sardinie, je poznávání památek. Ideálním místem je hlavní město Cagliari na jihu ostrova. Cagliari je místo s typicky středomořskou atmosférou, tisíciletou historií, historickým centrem s architektonickými skvosty, romantickými uličkami, obchůdky a kavárnami.

    Nejzajímavější památky sardinského Cagliari

    • Čtvrť Castello, nejstarší z historických částí města. Usazená na kopci a dobře opevněná, byla tradičním sídlem moci a úřadů.
    • Torre dell‘Elefante a Torre di San Pancrazio, Sloní věž a věž Svatého Pankráce. Součást opevnění čtvrti Castello, 2 pisánské věže z počátku 14. století. Z jejich vrcholu je úžasný rozhled.
    • Palazzo Regio, královský palác ze 14. století, bývalé sídlo místokrále Sardinie, dnes sídlo prefektury. Za mírný poplatek si můžete prohlédnout některé ze sálů.
    • Palazzo di Citta, bývalá radnice, dnes malé muzeum. 
    • Bastione di Saint Remy, bašta svatého Remyho, součást opevnění Cagliari, která se na konci 19. století změnila na mohutné schodiště spojující čtvrť Castello se čtvrtí Villanova.
    • Cattedrale di Santa Maria, Katedrála Panny Marie, postavená ve 13. století v původně románském stylu, ke kterému během staletí přibylo i baroko.
    • Anfiteatro Romano, majestátní římský amfiteátr pro 10 000 diváků, postavený mezi koncem 1. a začátkem 2. století našeho letopočtu. Část tribun, arény a chodeb byla vytesána do skály, zbytek vystavěli z bílých vápencových bloků.
    • Mercato di San Benedetto, největší trh s potravinami v Cagliari. Nakoupíte tu všechny druhy místních produktů s autentickou atmosférou.

    5. Za jídlem

    5. Za jídlem

    Sardinské gastronomii se povedlo originálním způsobem spojit vlastní tradice s mnoha vlivy okolních středomořských kultur. V kulinářském dědictví tu najdete stopy Féničanů, Kartaginců, Římanů i Maurů a samozřejmě vlivy tradiční janovské a katalánské kuchyně.

    Na Sardinii si pochutnáte na plodech moře i pečeni

    V přímořských oblastech se konzumují hlavně ryby a plody moře, oblíbený je tuňák, úhoř nebo humr po katalánském způsobu, vařený s rajčaty, cibulí a celerem. Typickým horským jídlem je pomalu opékané jehně, selátko nebo kůzle na rožni. Koření se šafránem, tymiánem, divokou mátou, rozmarýnem a myrtou. Tradiční je příprava divočáka pečeného metodou carraxu – ve vyhloubené díře v zemi, obloženého větvičkami tymiánu a myrty.

    Sardinské pecorino aneb sýry, kam se podíváš

    Sýry se konzumují napříč celou Sardinií. Vzhledem k tomu, že na ostrově pobíhá přes 2,5 milionů ovcí, nepřekvapí, že hned po turistice je druhým největším zdrojem příjmů ostrova výroba sýrů. Sýr pecorino sardo, který se připravuje z mléka místního druhu ovcí, je proslavený po celém světě a neobejde se bez něj žádné pořádné sardinské menu. Stranou ponecháme pro tentokrát variantu pecorina, sýr casu marzu, dobře uzrálý a naočkovaný larvami sýrohlodky drobné, se kterými se samozřejmě konzumuje.

    Tipy na originální sardinská jídla, která stojí za to ochutnat

    • Panada- koláč z listového těsta, plněný jehněčím masem, bramborami, rajčaty nebo fazolemi,
    • Orziadas - obalované a smažené mořské sasanky s intenzivní chutí,
    • Pane carasau- křupavý tenký chléb, připomínající arabskou pittu. Když se chléb naskládá na sebe způsobem lasagní a naplní mletým jehněčím masem, rajčaty a sýrem pecorino, vznikne pane frattau s ohňostrojem chutí
    • Seadas - křupavé, smažené taštičky, plněné sýrem a citronem, namočené v teplém medu. Spojení sladkosti medu, slanosti pecorina a nahořklého citronu je návyková
    • Mirto – tradiční místní digestiv, myrtový likér
    6. Za zážitky

    6. Za zážitky

    Sardinie je místem, kde můžete podnikat výlety a vidět a zažít něco skutečně unikátního. Naším tajným tipem je sardinská oblast Costa Smeralda.

    Exkluzivní zážitky na Costa Smeralda

    Za rušnějším životem, módními butiky a zábavou prozkoumejte oblast Costa Smeralda, smaragdové pobřeží, 20 km dlouhý úsek s členitým pobřežím, překrásnými plážemi a živými letovisky. Těžko uvěřit, že tento klenot byl prakticky neobývaný až do šedesátých let 20. století.

    Srdcem smaragdového pobřeží je „milionářská vesnička“ Porto Cervo, jachetní městečko obklopené vilami v diskrétní zeleni. Ještě v šedesátých letech se tu rozkládaly pastviny, které výhodně zakoupil milionář Aga Khan IV. s představou prázdninové destinace pro exkluzivní hosty. Architektonický styl resortu navrhoval slavný francouzský scénograf Jacques Couëlle, který v „sardinském Saint-Tropez“ zkombinoval tradiční architekturu s moderními prvky.

    7. Za přírodou

    7. Za přírodou

    Bílé pláže, fascinující pobřeží a tisíciletá historie zdaleka ještě není všechno, co může Sardinie nabídnout. Svůj ráj tam objeví i milovníci vzácné fauny.

    Sardinie pro milovníky ornitologie

    Pozorování ptáků je asi nejméně obvyklou, nicméně zajímavou aktivitou na Sardinii. Na ostrově žije kolem 360 druhů ptactva, což z něj činí ideální místo pro milovníky ornitologie.  V horských oblastech, zejména v oblasti Supramonte, je možné vidět sokoly nebo orla zlatého. Na Poloostrově Sinis se rozprostírá oblast lagun, sladkých, polosladkých i slaných, kde můžete obdivovat mimo jiné růžové plameňáky a fialové volavky. Ve Stintinu u rybníku Casaraccio hnízdí skupiny jeřábů a čápů černých. Úplnou sbírku ostrovního ptactva najdete v Ornitologickém muzeu Sardinie ve městě Siddi.

    Způsobů, jak objevovat Sardinii a co na tomto ostrově divů a kontrastů dělat, je samozřejmě víc než našich 7.  Na své si tu přijde úplně každý. Splňte si sen a pojeďte s námi na jeden z nejkrásnějších ostrovů Středomoří!
     

    Líbí se vám náš článek?
    Sdílejte ho na sociálních sítích a buďte také inspirací pro ostatní!