1. FISCHER Blog
  2. Tipy na dovolenou
  3. Výběr z nabídky výletů pro vaši dovolenou

Ďáblova kuchyně, plavání s delfíny a jiné tipy na zajímavé výlety

Co se dozvíte?

    Vydařená dovolená se už dávno nerovná pouze opalování na pláži a usrkávání chladného drinku. Samozřejmě, že bez plážových radovánek to nejde, ovšem v posledních letech se stále populárnějšími stávají výlety za zajímavými místy a zážitky v destinaci. Vybrali jsme pro vás několik zázraků přírody, techniky či historie, za kterými se rozhodně vyplatí vyrazit.
    Výlety za magickými plážemi

    Výlety za magickými plážemi

    Nepřístupné skalnaté srázy, blankytně zbarvené moře a vrak pirátské lodě rozpadající se na pobřeží… všechny indicie svědčí jedině o pláži Navagio na ostrově Zakynthos. V Řecku zřejmě více fotografovanou nenajdete. Ideální způsob, jak se k ní vzhledem k její nepřístupnosti ze souše dostat, představuje lodní výlet k „Zátoce pašeráků“ z přístavu v hlavním městě Zakynthu. Během plavby ještě uvidíte vyhlášené Modré jeskyně a mys Skinari.

    Zatímco Navagio se řadí k nejznámějším plážím Řecka, o krétské laguně Balos se obecně zdaleka tolik neví. Souostroví Gramvousa, ve kterém se tato kráska skrývá, jsme přitom zmínili mezi nejhezčími ostrovy celého Středomoří. O pravdivosti tvrzení a malebnosti oblasti se můžete na vlastní oči přesvědčit v rámci výletu na ostrov Gramvousa. Čekají vás také města Rethymnon, Chania a Kisamos, působivé Bílé hory či stará benátská pevnost.

    Náš tip: Ověřte si před odletem na dovolenou, které z výletů se skutečně realizují. Vzhledem k aktuální situaci může být jejich nabídka omezená.
    Výlety za pozoruhodnými památkami

    Výlety za pozoruhodnými památkami

    V Řecku chvíli zůstaneme. Máte-li rádi starověké dějiny, hotovým rájem pro vás bude poloostrov Peloponés. Nejen, že se na něm nacházejí starobylé Mykény, Apollónův chrám v Bassai, areál Olympie či amfiteátr v Epidauru, ale taktéž odsud můžete vyrazit na výlet do legendární věštírny v Delfách. Ukrývá se až za Korintským zálivem a díky tomu si cestou vyfotíte i mohutnou pevnost a visutý dálniční most v Riu nebo Nafpaktos s pomníkem Miguela Cervantese.

    Své „povinné“ historické pamětihodnosti má ovšem snad každá země. Tak jako k Egyptu patří pyramidy (vydat se za nimi lze dokonce až z letoviska Hurghada u Rudého moře), Bulharsko je hrdé na drahokam jménem Nessebar. Nachází se na dohled proslulého Slunečného pobřeží a zdobí ho úzké kamenné uličky a nevšední architektura. Výlet do Nessebaru zahrnuje prohlídku hradeb, starého dřevěného mlýna, honosných kostelů i archeologického muzea.

    Výlety do krajiny jako z jiné planety

    Výlety do krajiny jako z jiné planety

    Kdo preferuje poznávání originální přírody, přijde si také na své. Seznámení s Ďáblovou kuchyní uprostřed africké divočiny například slibuje výlet do kaňonu Marafa na východě Keni (poblíž letoviska Malindi). Nebojte se, v této pískovcové roklině žádného čerta nepotkáte. Jako v pekle to spíše vypadá mezi „ohňovými“ horami národního parku Timanfaya na Lanzarote. Tepla magmatických komor pod povrchem některé lokální restaurace využívají i k přípravě jídel!

    Nečekanou rozmanitostí se pyšní i poušť. Za poetickou krásou nekončících písečných přelivů se podíváte během výletu do dun Kataru. Na výběr jsou bugatky, terénní automobily 4×4 či speciální monsterbus. I kolem nejvyšší ománské hory Jebel Shams se rozprostírá vyschlá krajina. Písečnou poušť tady nahrazuje kamenitá pustina s kaňony, horskými vískami a terasovitými poli, kterou objevíte na výletu do pevnosti Nizwa.

    Okruhy za poznáním

    Okruhy za poznáním

    Řada výletů umožňuje poznání více zajímavostí najednou pokrytím většího území (a nikoliv cestu pouze za jedinou atrakcí). Vzorným příkladem budiž okruh ostrovem Mallorca, na kterém vás loď, vlak, autobus a tramvaj dopraví do zátoky La Calobra, kaňonu Torrent de Pareis, kláštera Lluc, pomerančového údolí a pohoří Serra de Tramuntana. Největší, nejvyšší a nejoblíbenější taháky Dubaje shrnuje nezapomenutelný výlet touto metropolí budoucnosti.

    Výlety za nekonečnou zábavou

    Nečekaná setkání nabízí výlet do kubánského údolí Viñales. Oblast zapsaná mezi světové dědictví UNESCO zahrnuje podivuhodné krasové útvary mogoty, jeskyni Cueva del Indio, obří skalní malbu Mural de la Prehistoria a samozřejmě tabákové plantáže. Pravý kubánský doutník se totiž zrodil právě tady. A jaká tajemství skrývá jih Mauricia? Těšte se na odhalení záhady sedmibarevných dun v Chamarel, kráteru Trou aux Cerfs nebo posvátného hinduistického jezera…

    Výlety za nekonečnou zábavou

    Pokud plánujete dovolenou na Tenerife, rozhodně si nenechte ujít výlet do Loro Parque na severu ostrova. Jeden z největších magnetů celých Kanárských ostrovů vás oslní zoologickou zahradou na ploše téměř 14 hektarů, botanickou zahradou s orchidejemi, žraloky v mořském akváriu či muzeem papoušků. Absolutní vrchol tvoří každodenní vystoupení majestátních kosatek, hravých delfínů a roztomilých lachtanů.

    Snad ještě větší sepětí s přírodou skýtá plavání s delfíny v zařízení zvaném Dolphin Island. Ohrazený prostor, ve kterém si užijete společné chvíle s inteligentními kytovci, se vznáší na hladině Karibiku asi 300 metrů od pobřeží Dominikánské republiky. Odvážnější můžou vyzkoušet dovádění se žraloky a rejnoky (jedná se o menší, neškodné druhy). Jako vzpomínka na jedinečné zážitky vám zůstanou snímky od profesionálního fotografa.

    Výlety za odvážnou technikou

    Výlety za odvážnou technikou

    Portugalská Madeira se pyšní hustou sítí tzv. levád – zavlažovacích kanálů v podobě betonových žlabů přivádějících vodu z přírodních pramenů v horách do potřebných částí ostrova. Za jejich poznáním vás zve 11 kilometrů dlouhý pěší výlet Levády Risco a 25 pramenů. Na jeho trase také sestoupíte po kamenitých schodech k romantickému jezírku, dostanete se ke stometrovému vodopádu, pokocháte se úžasnými výhledy do údolí a projdete tunelem u vesničky Calheta.

    To nejlepší na konec? Jestliže levády připomínají soustavu vykopanou trpaslíky, tak Panamský průplav musí být dílo samotných bohů. Výlet Město Panama a Panamský průplav kombinuje prohlídku panamské metropole s nákupy a s návštěvou obřích zdymadel Miraflores. Pozorování proplouvání obřích nákladních i dopravních lodí patří mezi nezapomenutelné zážitky. Zájemci se za příplatek užijí dokonce i plavbu kanálem.

    Líbí se vám náš článek?
    Sdílejte ho na sociálních sítích a buďte také inspirací pro ostatní!