1. FISCHER Blog
  2. Novinky a zajímavosti
  3. Rekordy Kanárských ostrovů

Nejvyšší útesy, nejstarší klášter a jiné rekordy Kanárských ostrovů

Co se dozvíte?

    Během dovolené na Kanárských ostrovech by rozhodně byla škoda nevšimnout si lokalit, které svou velikostí, stářím či významem předčí řadu jiných míst. Navštivte s námi údolí s největším počtem palem, nejvyšší horu celého Španělska, nejrozsáhlejší jeskyně a další nevšední atrakce „Kanárů“.

    Geografické rekordy

    Geografické rekordy

    Celková rozloha Kanárských ostrovů činí 7 493 kilometrů čtverečních. Největší plochu z nich má turistický ráj Tenerife (2 034 kilometrů čtverečních), turisté si oblíbili i Fuerteventuru či Gran Canarii. Nejmenším obydleným ostrovem souostroví je ovšem malebná La Graciosa (29 kilometrů čtverečních). K její kráse přispívá minimum turistů, absence automobilové dopravy a ochrana krajiny formou přírodního parku.

    Rekordy kanárských hor

    Zasněžený vrchol Pico del Teide
    Velkolepé útesy Los Gigantes na západě Tenerife

    Plných 3 718 metrů dělá z Pico del Teide nejvyšší horu Tenerife, Kanárských ostrovů i Španělska. Vévodí národnímu parku stejného jména a kousek pod její vrchol vás vyveze kabinová lanovka. Výhledy ze sluneční terasy u horní stanice jsou skutečně impozantní. Stejně úchvatnou podívanou nabízí Los Gigantes, největší útesy souostroví. Atlantský oceán se o ně tříští také na Tenerife. Vypínají se do výšky 800 metrů a prohlédnout si je můžete z výletní lodě nebo z horské silničky.

    Rekordy plné ohně a lávy

    Rekordy plné ohně a lávy

    Oblast Timanfaya působí jako z jiného světa
    Fascinující útvary v rezervaci Caldera de Taburiente

    O tom, že Kanárské ostrovy jsou sopečného původu, nás přesvědčí hned několik důkazů. Poslední erupce na ostrovech proběhla v roce 1971 na La Palmě u obce Fuencaliente, což ostatně v překladu znamená „horký pramen“. Odborníci však mají celou oblast pod kontrolou a není se čeho obávat. Právě naopak – sopečná krajina národního parku Timanfaya na Lanzarote patří k největším turistickým lákadlům ostrova. Zatímco vulkány v parku neuchvátí rozměry jako spíše svým množstvím, největší kráter Kanárských ostrovů, giganta jménem Caldera de Taburiente na La Palmě, si prohlédnete nejlépe z letadla.

    Za rekordy do podzemí

    Optické iluze v jeskyni Cueva de los Verdes
    Jeskyně Jameos del Agua je plná umění

    Sopečná činnost stála také za vznikem nejrozsáhlejšího jeskynního systému Kanárských ostrovů. Jeskyni Cueva de los Verdes, provrtávající se podzemím Lanzarote v délce 7 kilometrů, stvořily erupce vulkánu Corona před 3 tisícovkami let. V minulých staletích se v ní před útoky bukanýrů ukrývali domorodci, dnes si ji za zvuků sakrální hudby může v klidu prohlédnout kdokoliv. Zvláštní pozornosti se těší především podzemní prostora Jameos del Agua, kterou slavný rodák César Manrique upravil do podoby jedinečného koncertního sálu s umělým bazénem, jezírkem a restauracemi.

    Rekordy kanárské přírody

    Rekordy kanárské přírody

    Kdepak, to nejsou zárodky Vetřelců, ale Kaktusová zahrada na Lanzarote
    Poklidná krajina kolem Breña Alta

    Vzhledem k vulkanické historii Kanárských ostrovů na nich nepřekvapuje chudší flóra, což ovšem neznamená, že vegetace zcela chybí. Z omylu vás vyvede například okolí vísky Haría na Lanzarote, kde se ve Valle de las Mil Palmeras (Údolí tisíce palem) koncentruje nejvíce palem na ostrovech. Největší počet kaktusů vás čeká v kaktusové zahradě Jardin de Cactus de Lanzarote. Tvoří součást kaktusových plantáží mezi lanzarotskými obcemi Guatiza a Mala, ve kterých se pěstují tisíce opuncií. A nejlepší doutníky, vyhlášené kanárské puros palmeros, vyrábějí z místního kvalitního tabáku v městečku Breña Alta na La Palmě.

    Znamenitá krajina „Kanárů“

    Znamenitá krajina „Kanárů“

    Národní park Garajonay
    Skalní útvar Ventana del nublo v Risco Caído

    Nejhodnotnější místa Kanárských ostrovů samozřejmě na svůj seznam světového dědictví zařadila organizace UNESCO. Jedná se o národní park Garajonay na ostrově La Gomera, posvátné hory v kulturní krajině Risco Caído na Gran Canarii a historické město San Cristóbal de La Laguna s okolím. Ale to už se dostáváme k další kapitole našeho putování, ke stavebním památkám.

    Obdivuhodná kanárská architektura

    Obdivuhodná kanárská architektura

    Zbytky kláštera Convento de San Buenaventura
    Villa Winter u obce Cofete

    Guančové, nejstarší obyvatelé Kanárských ostrovů, měli berberský původ a na Gran Canarii po sobě zanechali úžasný komplex Cenobio de Valerón. Skutečnou funkci systému 298 jeskynní, byť aktuální výzkumy hovoří o skladování obilí, halí opar tajemství – údiv nad stavebním uměním starých Kanářanů však vzbuzuje dodnes. To nejstarší křesťanský klášter Kanárských ostrovů Convento de San Buenaventura v Betancurii s ním sice ve velkoleposti soutěžit nemůže, přesto patří k nejdůležitějším pamětihodnostem na Fuerteventuře. Na stejném ostrově se ukrývá i nejzáhadnější stavba Kanárských ostrovů, působivá a členitá Villa Winter. Za svou reputaci vděčí především konspiračním teoriím o nacistické minulosti jejího stavitele, inženýra Gustava Wintera.

    Hrst technických rekordů

    Celkový pohled na Salinas del Janubio
    Jachetní marina v Arrecife

    Charakter Kanárských ostrovů se v posledních desetiletích hodně proměnil a přizpůsobil hlavně cestovnímu ruchu. Mizí například místa tradičního získávání soli a poslední solná pole na Lanzarote, Salinas del Janubio o rozloze 1 kilometr čtvereční, tak zůstávají na západě ostrova nedaleko Playa Blanca. Rybolov naopak stále představuje důležitou součást života místních obyvatel. Největší rybářskou flotilou z celých Kanárských ostrovů se pyšní Arrecife, hlavní město ostrova Lanzarote.

    Zábavné rekordy

    Zábavné rekordy

    Delfíní show
    Candelaria, poutní srdce Kanárských ostrovů

    Na Kanárské ostrovy se jezdí za sluníčkem, koupáním a zábavou. Není tedy žádný div, že nejkrásnější pláž patřící evropskému státu (alespoň podle řady anket a srovnání) mají na Fuerteventuře. Playa Sotavento je navíc nejdelší kanárskou pláží se zlatožlutým pískem a eldorádem všech romantiků, surfařů a milovníků podmořského života. Největší zábavní parky jsou na Tenerife. Zoologická zahrada Loro Parque u Puerto de la Cruz nabízí mořské akvárium, expozici orchidejí, denní vystoupení kosatek, delfínů a lachtanů, muzeum papoušků a spoustu jiných atrakcí. Vodní svět Siam Parque se zase chlubí nejvyššími umělými vlnami na světě (3,3 m), na kterých lze dokonce i surfovat. Nejpompéznější slavnost Kanárských ostrovů, druhý největší karneval planety, probíhá vždy v únoru v Santa Cruz de Tenerife. Největší církevní slavnost, svátek Nanebevstoupení Panny Marie, se koná každý rok 15. srpna v Candelarii. Právě ve zdejší bazilice totiž vystavují sošku Panny Marie Candelárské, patronky celého Kanárského souostroví.

    To nejlepší z celého světa na Kanárech

    Silnice skrz areálem dun v Corraleju
    Letecký pohled na duny Maspalomas
    Vodní kanál v Puerto Mogán na Gran Canarii
    Fasáda kostela Iglesia de Nuestra Seňora de la Regla v Pajáře

    Různorodé prostředí umožňuje na Kanárských ostrovech najít řadu míst jako mávnutím kouzelného proutku importovaných z různých koutů světa. Atmosféru africké pouště zažijete u dun v Corraleju na Fuerteventuře nebo v dunách Maspalomas na Gran Canarii, kterým se dokonce přezdívá „malá Sahara“. Přístav a letovisko Puerto Mogán se často označuje za „malé Benátky“ a portál kostelíka Iglesia de Nuestra Seňora de la Regla v Pajáře se velice podobá aztéckým památkám v Mexiku.

    Líbí se vám náš článek?
    Sdílejte ho na sociálních sítích a buďte také inspirací pro ostatní!