1. FISCHER Blog
  2. Tipy na dovolenou
  3. Co zajímavého vidět na okružní jízdě kolem Sicílie

Co zajímavého vidět na okružní jízdě kolem Sicílie

Co se dozvíte?

    Proč se vydat za poznáním Sicílie? Nejjižnější výspa Itálie a největší ostrov Středozemního moře si dosud ponechává roušku tajemství, okořeněnou pikantní chutí papriček, dávné normanské nadvlády a báječných, romantických pláží. Doutná na něm nejvyšší vulkán Evropy, moderním tempem hlomozí metropole Palermo a četné archeologické parky ukrývají antické vykopávky nesmírné ceny. Celkem tady najdeme 15 lokalit UNESCO. Spojnice mezi Afrikou, orientem a naším kontinentem vábí k návštěvě a poznání zajímavostí více než kdy jindy.
    Messina

    Messina

    Náš výlet symbolicky zahájíme na nejsevernějším místě Sicílie v Messině. Toto město lze považovat za vstupní bránu na ostrov, neboť se nachází na okraji Messinské úžiny necelé 4 kilometry od pevninské Itálie – Apeninského poloostrova. Vzhledem k absenci mostu nebo tunelu (žádný projekt se dosud neuskutečnil), který by oba břehy spojil, tady funguje čilá lodní přeprava.

    Taormina

    Z Messiny se vydáme jižním směrem a ostrov budeme objíždět ve směru hodinových ručiček. Brzy narazíme na první ze sicilských drahokamů, živoucí historické městečko Taormina. Kromě úchvatného výhledu na Etnu láká turisty především:

    • amfiteátrem z 3. stol. př. n. l.,
    • starověkým divadlem Odeon,
    • hradem Castello di Castellmola,
    • bránou Porta di Mezzo s orlojem Torre dell´Orologio,
    • gotickým kostelem Sant´Agostino a renesanční katedrálou,
    • posezením v kavárně na náměstí Piazza 9 Aprile či promenádě Corso Umberto I.,
    • nádhernými plážemi v okolí (např. Isola Bella, Mazzaro nebo letovisko Giardini Naxos).
    Taormina
    Pláže u Taorminy
    Etna

    Etna

    Za největší zajímavost Sicílie ovšem bezkonkurenčně platí Etna – nejvyšší činná sopka starého kontinentu. Vypíná se asi 20 kilometrů ve vnitrozemí a při pohledu na mapu odhaluje tolik vedlejších a bočních vrcholů, že ji můžeme považovat za jedno miniaturní pohoří.

    Nadmořská výška Etny se vlivem neustále probíhajících erupcí mění – pohybuje se zhruba mezi 3 320 a 3 360 m n. m. I přes silnou sopečnou činnost se na „Mongibello“ (jak zní její italská přezdívka) pořádají organizované výlety (závěrečná část výstupu ke kráteru probíhá pouze na vlastní riziko).

    Rozvinuté zemědělství kolem Etny využívá mimořádně úrodné sopečné půdy na jejích svazích: během cesty vzhůru se musíme proplétat mezi ovocnými sady, políčky, zahradami a vinohrady. Se stoupající nadmořskou výškou zemědělské plochy ubývá a naopak začíná převažovat „měsíční“ krajina s lávovými útvary.

    Díky hospodářské i kulturní přitažlivosti se pod Etnou (zvláště směrem k moři) rozvinulo husté osídlení a bohatá ekonomická činnost. Lanové dráhy k vrcholkům Montagnola a Monte Nero v zimě tvoří součást lyžařských areálů, základnu vulkánu lemuje okružní železnice a na rodiny s dětmi čeká obří zábavní resort Etnaland i s akvaparkem.

    Catania

    Jakmile mineme Etnu, ocitneme se u Catanie (UNESCO), druhého největšího sídla Sicílie. Za svou jedinečnou podobu vděčí zemětřesení z roku 1693, po kterém původní zničené město povstalo do barokní krásy jako Fénix z popela. Na naší okružní jízdě tady proto můžeme obdivovat hrad Castello Ursino, chrám Cattedrale di Sant'Agata, kostel San Nicolo, několik klášterů či honosný palác Biscari. Za návštěvu stojí muzeum slavného rodáka, hudebního skladatele Vincenza Belliniho, park Gloeni a rušné bulváry Corso Italia, Via Etnea Via či Vittorio Emanuele s řadou obchodů a restaurací. Aglomeraci Catanie tvoří malebná historická městečka jako Aci Castello, Motta Sant'Anastasia nebo Acireale.

    Catania
    Antické divadlo v Catanii

    Jižní Sicílie

    Na jihu ostrova navštívíme v oblasti Val di Noto několik měst (UNESCO), snoubících starověkou eleganci a středověkou zbožnost s tempem moderní doby, byť na Sicílii dosud plyne čas tak nějak pomaleji.

    Syrakusy
    Pobřeží v Syrakusách

    Syrakusy, rodiště Archimédovo, nám zanechaly památky v antické nekropoli (Apollónův chrám, divadlo, jeskyně Dionýsovo ucho) a na ostrůvku Ortigia (katedrála narození Panny Marie, pramen Fonte Aretusa, galerie Museo Bellomo).

    Jižní Sicílie

    Působivé městečko Noto oplývá takřka nekonečným počtem sakrálních staveb v čele s barokním dómem San Nicolò di Mira.

    Caltagirone
    Caltagirone
    Jižní Sicílie

    Také proslulé centrum keramické výroby Caltagirone vyrostlo na troskách města, zničeného zemětřesením v roce 1693.

    Barokní, jedinečně zachovaný skvost Ragusa dýchající 18. stoletím se vypíná na pahorku nad novodobou zástavbou.

    Agrigento

    Přes další vnitrozemské městečko Piazza Armerina (nejbohatší komplex s římskými mozaikami na světě Villa Casale – UNESCO) se přesuneme zpět k mořskému pobřeží do Agrigenta. Nachází se na prudkém kopci a příznačné pro něj jsou křivolaké uličky propojené schodišti a lemované kamennými domy, obchůdky či kavárnami.

    Turistický magnet Agrigenta, velkolepý archeologický park Valle dei Templi (Údolí chrámů – UNESCO), proslul nádhernými řeckými chrámy. Mezi nimi doslova vyčnívá Concordia, se základnou o rozměrech 40 x 17 metrů a výškou přes 10 metrů největší a nejlépe dochovaný dórský chrám na Sicílii.

    Údolí chrámů v Agrigentu
    Údolí chrámů v Agrigentu, populární zajímavost Sicílie

    Palermo

    Poté mineme nejzápadnější sicilské město Trapani se zázračnou sochou Madony v klášteře Santuario delľ Annunziata a přiblížíme se k ostrovní metropoli Palermu. Nejprve se však zastavíme na význačném církevním místě Monreale (UNESCO) s impozantní normanskou katedrálou Santa Maria Nuova, kterou proslavily překrásné skleněné mozaiky.

    V aglomeraci sicilského administrativního centra Palerma žije kolem jednoho miliónu lidí. Založili ho už v 7. století př. n. l. Féničané a největšího rozkvětu dosáhlo za nadvlády Normanů ve 12. století. Mix mnoha kultur nám dochoval celou řadu jedinečných památek a zajímavostí, které městu přinesly zápis na seznam UNESCO:

    • Pallazzo Reale (královský palác, též Palazzo dei Normanni) a zdobenou kapli Capella Pallatina,
    • katedrálu Santa Vergine Maria Assunta (Nanebevzetí Panny Marie),
    • kostel San Giovanni degli Eremiti s orientálním nádechem,
    • baziliku San Giuseppe dei Teatini,
    • barokní chrám Il Gesu.

    Kdo si chce odpočinout od architektonických skvostů, může si prohlédnout některou z mnoha expozic v čele s věhlasným Museo delle Marionette (muzeum loutek) nebo se projít ve stínu exotické vegetace rozlehlé botanické zahrady.

    Monreale
    Palermo
    Palermo, královský palác
    Palermo, katedrála
    Liparské ostrovy

    Liparské ostrovy

    Podél severního pobřeží se poté rychle přesuneme do Milazza, výchozího bodu pro plavbu na Liparské souostroví. Cestou nelze opomenout půvabné historické městečko Cefalú a jeho dech beroucí katedrálu Duomo di Cefalú (UNESCO).

    Lipary zahrnují celkem sedmičku hlavních ostrovů. Turisty nejvíce láká trojice Isola di Vulcano, Isola di Lipari a Stromboli. Na ostrově Vulcano si dopřejeme koupel na černé sopečné pláži i v termálním jezírku, vystoupáme na Velký kráter s fumarolovým polem a nahlédneme do tajuplné Grotta del Cavallo (Koňská jeskyně). Na největším ostrově Lipari si o pozornost říká především stejnojmenné městečko s přístavem Marina Lunga a pevností s archeologickým areálem. Ostrov Stromboli proslavil vulkán stejného názvu hýřící hojnou sopečnou aktivitou.


     
    josef.krenek
    30. 5. 2022

    Líbí se vám náš článek?
    Sdílejte ho na sociálních sítích a buďte také inspirací pro ostatní!