1. FISCHER Blog
  2. Rady na cestu
  3. Dovolená na Instagramu: jak mít nejlepší fotky?

Jak fotit na dovolené na Instagram

Co se dozvíte?

    Baví vás Instagram a nadšeně sdílíte fotky z dovolené, ale není to úplně ono? Chcete, aby vaše plážové fotografie vypadaly stejně dokonale jako na profilech těch nejúspěšnějších influencerů? Nemusíte být zrovna profi fotograf, abyste ulovili desítky či dokonce stovky lajků. Poradíme vám několik jednoduchých triků, jak fotit na Instagram, které hravě zvládnou i amatérští fotografové.
     
    Co fotit na Instagram?

    Co fotit na Instagram?

    Vzbuďte emoce

    Sdílíte fotky vás, vašeho partnera a dětí na pláži nebo u turistických atrakcí a těšíte se, kolik budou mít lajků, ale skoro nikdo je nelajkuje. Proč? Protože je to nuda. Tyhle fotky jsou vhodné jako krásná vzpomínka do rodinného fotoalba. Naaranžované snímky z dovolené na Instagramu rozhodně nefrčí. Fotit můžete úplně cokoliv, důležité je, aby fotka zachycovala emoce a atmosféru. Vzbuzuje ve vás prohlížení fotografie nějaké pocity? Pak věřte, že bude mít úspěch, ať už to osobám na ní sluší nebo ne.

    Buďte originální

    Buďte originální

    Neomezujte se na focení pláží, památek a naaranžovaných labutí z ručníků na hotelu. Foťte místní lidi, atmosféru na ulici, zvířata, přírodu a květiny, lokální speciality a hlavně momentky. Cokoliv, co vám přijde zajímavé a lahodí vašemu oku, se bude pravděpodobně líbit i dalším lidem. Samozřejmě, že fotka římského Kolosea může mít na Instagramu úspěch, zkuste ji ale vyfotit po svém, stačí změnit perspektivu nebo kompozici. Fantazii se meze nekladou. Naopak, čím budete originálnější, tím máte větší jistotu, že mezi tisícovkami instagramových fotografií zaujme právě ta vaše.

    Náš tip: Samozřejmě můžete čas od času postnout i nějaké to selfie. Doporučujeme ale používat tzv. selfie tyč, aby na snímku bylo i něco jiného než jen detail vašeho obličeje.
    Používejte #hashtagy

    Používejte #hashtagy

    Ani ta nejoriginálnější a nejemotivnější fotka z dovolené nemůže na Instagramu nikdy dosáhnout stovek lajků bez správně zvoleného hashtagu. Hashtags jsou opravdovým klíčem k úspěchu. Vhodný hashtag může vaši fotografii dostat k obrovskému množství lidí.

    Neuškodí zapátrat, které hashtagy nejvíc frčí (ukazuje přímo našeptávač na Instagramu). Ale pozor, hodně frekventovaná slova (např. #prazdniny) jsou zároveň nejvíc konkurenční, takže je lepší být konkrétnější (např. #prazdninyvrime), aby vaše fotka nezanikla v moři ostatních. Určitě nezapomínejte označit lokalitu – mnoho lidí si právě podle fotek na Instagramu zařazených pod daný hashtag vybírá dovolenou. Pro cizince kromě hashtagů v češtině doplňte i hashtagy v angličtině.

    Jak fotit na Instagram?

    Na začátek si připomeneme to nejzákladnější, na co myslet:

    1. ujistěte se, že máte čistou čočku na mobilu – stačí ji otřít čistým kusem látky,
    2. držte mobil pevně – roztřesené ruce vám pěknou fotku rozhodně nezajistí.

    I když vám teorie fotografování nic neříká, je vhodné si osvojit aspoň ta nejdůležitější pravidla, bez jejichž znalosti se neobejdou ani začínající fotografové.

    Kompozice: osvojte si pravidlo zlatého řezu

    Správné rozmístění objektů na fotce je jedním z nejdůležitějších kritérií úspěchu. Pomocí kompozice jasně ukážete, co je hlavním objektem na fotografii. Jaké máte možnosti?

    • Kompozice na střed – umístění objektů uprostřed snímku je nejjednodušší a jak se říká, v jednoduchosti je krása. Tyto fotky však vypadají příliš staticky, někdy až nudně. Kompozici na střed proto většinou používají pouze amatérští fotografové.
    Kompozice dle pravidla zlatého řezu
    Náš tip: Zkuste objektiv posunout – foťte zezdola, shora, zleva nebo zprava. Změnou perspektivy bude fotka zajímavější.
    • Kompozice dle pravidla zlatého řezu – pravidlo zlatého řezu rozděluje plochu fotografie horizontálně i vertikálně na třetiny (tedy 9 polí) – nejlepší kompozice vznikne správným rozmístěním objektů do zlatého řezu (třetin), přičemž do průsečíků linií patří nejdůležitější objekty.
    Kompozice dle pravidla zlatého řezu
    Náš tip:

    Divák si prohlíží („čte“) fotografii podobně jako text vodorovně a zleva doprava – začíná v levém horním rohu směrem doprava, pak očima sjede po diagonále do levého spodního rohu a pokračuje po druhém řádku opět směrem doprava. Ideální je tedy rozmístit prvky na fotografii tak, jak to divák očekává – nejdůležitější prvek patří doleva nahoru.

    Profesionální aplikace na pořizování fotek
    Foťte (nejenom) z ptačí perspektivy

    Foťte (nejenom) z ptačí perspektivy

    Změnit perspektivu zvládne i dítě. A přitom jde o jednu z nejlepších možností, jak vaše fotografie udělat atraktivnějšími. Zbavte se zažitého zvyku fotit pouze z úrovně očí a nebojte se při focení dřepnout, kleknout nebo dokonce lehnout.

    Stejně (ne-li více) populární jako focení zdola, je focení shora. Vylezte si při focení na židli, shody nebo jakékoliv vyvýšené místo, případně si můžete pomoci i selfie tyčí. Ptačí perspektivu využijete obzvlášť při focení menších předmětů např. ležících v písku. Nebojte se experimentovat ani se stranami. Focení z různých úhlů pohledu udělá z vaší fotky úplně jiný obrázek.

    Využijte nejlepšího světla

    Využijte nejlepšího světla

    Nemusíte s sebou na dovolenou zrovna vozit studiová světla a jiné profi příslušenství, abyste měli krásně osvětlené snímky. Využijte tzv. zlaté hodiny. Jde o první a poslední hodinu slunečního svitu – ráno těsně po východu slunce a večer před jeho západem, kdy je slunce nízko na obloze. Světlo má zlatavý nádech a je tzv. měkčí, navíc nedopadá kolmo k zemi a nevytváří tak nelichotivé „tvrdé“ stíny např. na obličeji.


    Samozřejmě se na dovolené nechceme omezit pouze na focení v ranních a večerních hodinách. Dalším skvělým časem pro focení je z hlediska světla dopoledne. Obecně lze říci, že čím dříve fotíte, tím jsou světelné možnosti lepší. Přirozené denní světlo vypadá daleko lépe než focení pod umělým osvětlením nebo s bleskem. Jasné počasí je tím nejlepším, co si můžete na focení přát, ale pozor na ostré slunce.
    Náš tip:

    Zkušenější fotografové mohou využít také tzv. modrou hodinu – krátký moment po západu nebo před východem slunce. Pro pěkné fotky se jim ale bude hodit pořídit stativ (na mobil se dají sehnat malé a cenově výhodné stativy nebo kombinace stativu se selfie tyčí). 

    Hlídejte pozadí

    Nic nedokáže pokazit dojem z fotografie víc než rušivé elementy v pozadí. Určitě to znáte sami – ta fotka je tak krásná, jen kdyby nám ta paní v pozadí nevstoupila do záběru. Myslete na to včas a všímejte si pozadí fotografie ještě předtím, než zmáčknete spoušť. Nejlépe vypadají fotografie, jejichž pozadí má nevýrazné, jednolité prvky a barvy.

    Ruce držící smartphone
     
    Zkuste aplikace na fotky

    Zkuste aplikace na fotky

    Normálním smrtelníkům postačí pro focení na Instagram fotoaparát v jejich mobilu. Fajnšmekři ocení speciální aplikace na focení, jako je např. ProCamera, Pro HDR apod. Bez aplikací na focení se určitě obejdete, nutností je však dobrá aplikace na úpravu fotek.

    Samotný Instagram je však skvělou appkou nejen na sdílení, ale i na editaci fotek. Pokud tedy nejste profi fotografové, určitě vám postačí. Editace fotek je zde jednoduchá, přímočará a opravdu funkční. A pokud jste líní fotky sami editovat, můžete využít přednastavených filtrů. Komu by Instagram na upravování fotek přesto nestačil, doporučujeme tyto aplikace:

    1. Adobe Photoshop Express (pro iOS i Android) – můžete zde upravovat cokoliv, na co si vzpomenete, od ořezů přes barevné korekce očí až po tvorbu koláží a vkládání textů,
    2. Pixlr (pro iOS i Android)  se všemi potřebnými funkcemi - ořez, rozostření, retuš, barevné filtry apod.,
    3. Snapseed (pro iOS i Android) integruje standardní procesy editace fotografií včetně podpory RAW, štětců, ořezů, HDR a mnoho dalšího.
    Náš tip:

    Ještě nemáte Instagram? Stáhněte si ho (pro iOS i Android) a buďte inspirací pro ostatní.

    klara.vacek
    23. 6. 2020

    Líbí se vám náš článek?
    Sdílejte ho na sociálních sítích a buďte také inspirací pro ostatní!