1. FISCHER Blog
  2. Rady na cestu
  3. 6 tipů, jak překonat strach z létání

6 tipů, jak překonat strach z létání

Co se dozvíte?

    Sníte o dovolené u moře nebo vás lákají exotické dálky? Prohlížíte si fotografie prázdninových destinací a už se vidíte, jak odpočíváte na pláži, v luxusním hotelu nebo na dobrodružném výletě? Jediným důvodem, proč jste stále doma nebo v každodenním pracovním stereotypu, je váš strach z létání? V našem článku vám poradíme, jak se připravit na cestování letadlem a jak překonat strach z létání.
    Paragraph

    Při pomyšlení na let se vám potí dlaně, hrdlo se vám svírá nervozitou a žaludek dělá kotrmelce. Aviofobie - strach z létání - zlomila křídla nejednomu cestovateli. Touto fobií trpí téměř 7 % populace a často je stres, nervozita, úzkost nebo závratě nutí hledat alternativní způsoby dopravy. Aviofobové dávají přednost autobusovým či vlakovým zájezdům nebo preferují prázdninové destinace snadno dostupné vlastní dopravou. Za nejkrásnějšími plážemi světa nebo skrytými poklady však musíte nasednout do letadla. Přečtěte si našich 6 tipů, jak překonat strach z létání, a postupujte podle nich, abyste mohli vzlétnout a vydat se na vysněnou dovolenou.

    1. Definujte původ svého strachu z létání

    Strach z létání je přirozenou lidskou reakcí. Většinou však existuje jeden hlavní důvod, proč se létání opravdu bojíme. Zamyslete se nad tím, proč vás létání tak děsí – je to strach z výšek nebo negativní zkušenost z minulosti? Máte respekt před obřími stroji, nebo jste viděli příliš mnoho dílů leteckých katastrof? Potřebujete mít vše pod kontrolou a máte pocit, že jste ve vzduchu bezbranní? Děsí vás turbulence? Pokuste se definovat původ svého strachu a snažte se odstranit hlavní spouštěče.

    2. Létejte častěji na krátké vzdálenosti

    2. Létejte častěji na krátké vzdálenosti

    Létání, a dokonce i samotné cestování, se lze naučit nebo se v něm zdokonalit. A k tomu je zapotřebí trénink. Když se postavíte svému strachu a odvážně nastoupíte do letadla, uděláte první krok k překonání své fobie. Pocity úzkosti, paniky, strachu nebo nervozity lépe zvládnete při krátkých letech. Pro svou první "tréninkovou" cestu si vyberte dovolenou na evropském pobřeží, nebo v oblíbených turistických destinacích v okolí, které jsou dostupné během krátkého letu, jako např. Černá Hora, Albánie, Bulharsko a některé řecké ostrovy (např. Korfu, Lefkada).


     

    3. Seznamte se s letadlem a turbulencemi ještě před odletem

    Jedním z nejnepříjemnějších zážitků na palubě letadla pro každého, kdo má strach z létání, jsou turbulence. Turbulence jsou způsobeny klimatickými změnami - střídáním teplého a studeného vzduchu, změnami rychlosti a směru větru, příchodem bouřkových proudů apod. Cestující pociťují mírné až střední otřesy a ve výjimečných případech silnější otřesy nebo náhlé klesání letadla. Piloti si jsou vědomi turbulencí a jsou na ně předem připraveni, upozorňují cestující hlášením, aby si zapnuli bezpečnostní pásy. Faktem však zůstává, že turbulence jsou zcela přirozené, nejsou nebezpečné a nezpůsobují pád letadla.

    4. Zaměstnejte svou mysl a ruce

    4. Zaměstnejte svou mysl a ruce

    Čas na palubě uběhne rychleji, pokud si najdete smysluplnou činnost, která zaměstná vaši mysl a ruce. Přečtěte si knihu, podívejte se na film, poslechněte si podcast nebo si zahrajte se spolucestujícími nějakou hru. Vyberte si činnost, která vás bude bavit, zaměstná vaši mysl a pomůže vám rozdělit dobu letu na jednotlivé pasáže. Zábavná nebo poučná činnost vás odvede od skutečnosti, že se právě nacházíte deset kilometrů nad zemí a pod vámi řvou motory letadel.

    5. Naučte se v letadle usnout

    5. Naučte se v letadle usnout

    Spánek v letadle je nejúčinnější způsob, jak "přetrpět" létání. Každý, kdo se bojí létání, však ví, že usnout v letadle není tak snadné, pokud právě prožíváte silnou nervozitu a stres. Spánku můžete pomoci i na palubě letadla - před letem nepijte kávu, černý čaj nebo dokonce nápoje s kofeinem, před startem nebo těsně po startu si dopřejte malou svačinku (ideálně bez cukru), začněte si číst knihu za doprovodu meditační hudby apod.

    6. Myslete na vaši dovolenou

    Jaký je nejjednodušší způsob relaxace? Nezapomeňte, proč vlastně sedíte v letadle. Hlavním důvodem je přece vaše vysněná dovolená na krásném místě, o kterém jste zatím třeba jen četli. Představte si, jak přijíždíte do hotelu, ubytováváte se v pokoji, poprvé se napijete míchaného koktejlu nebo si užíváte svěžího vánku na bílé písečné pláži. Za svou odvahu dostanete tu nejlepší odměnu - dovolenou plnou nových zážitků, kterou si můžete naplánovat právě během letu. Napište si seznam aktivit, které chcete zažít - potápění u korálového útesu v egyptském letovisku Sharm El Sheikh či Marsa Alam, návštěvu nejvyšší budovy světa v Dubaji nebo objevování nejkrásnějších pláží na Kapverdách.

    Mrakodrapy Dubaje
    Potápění v Egyptě
    Závěr

    Inspirujte se našimi tipy, jak překonat strach z létání, a začněte se těšit na vytouženou exotickou dovolenou nebo poznávací cestu nejen do světových metropolí! A nezapomeňte, že čím více kilometrů uletíte, tím méně se budete bát!

    Líbí se vám náš článek?
    Sdílejte ho na sociálních sítích a buďte také inspirací pro ostatní!