1. FISCHER Blog
  2. Tipy na dovolenou
  3. Proč na dovolenou do Ras Al Khaimah?

9 důvodů, proč na dovolenou do emirátu Ras Al Khaimah

Co se dozvíte?

    Emirát Ras Al Khaimah (česky Rás al-Chajma), rozkládající se u Perského zálivu v místech jeho zužování do Hormuzského průlivu, zatím nedosáhl mezi turisty věhlasu jako Dubaj nebo hlavní město Abú Dhabí. Přesto by byla velká škoda nádhernou oblast mezi ománskou exklávou Musandam na severu a emirátem Umm Al Quwain (Umm al-Kuvajn) na jihu nenavštívit. Představujeme vám 9 důvodů, proč se na dovolenou do Spojených arabských emirátů vypravit právě do této části jejich západního pobřeží.
     

    1. Dlouhé, široké a poloprázdné pláže

    Celých 100 kilometrů pobřeží poskytuje celou řadu báječných lokalit k opalování, koupání a jiným formám zdravého pobytu. Pláže v Ras Al Khaimah jsou stejně krásné jako v ostatních emirátech, navíc mají punc čistoty, nedotčenosti a romantiky.
     
    Opuštěné pobřeží Perského zálivu v Ras Al Khaimah
    Pláže na umělém ostrově Marjan
    Většinou je pokrývá světle žlutý písek, zvolna klesají do blankytného moře a lemují je datlové či citrusové plantáže. U hotelů od sebe jednotlivé plážové úseky oddělují kamenná mola, nechybí servis v podobě lehátek a slunečníků, ani široká nabídka aktivit, z nichž k nejpopulárnějším se řadí potápění a plachtění.
     

    2. Umělý ostrov Al Marjan

    Emirát Ras Al Khaimah se v mnoha ohledech snaží dohnat své bohatší a slavnější sourozence. I tady proto vyrostl umělý ostrov. Al Marjan se sice svou velikostí (plocha 2,7 kilometrů čtverečních, délka 4,5 kilometru) nemůže vyrovnat Palmovým ostrovům v Dubaji, zároveň však okouzluje svou jednoduchostí a přehledností. O co méně jeho plochy ještě není zastavěno, o to více rozhledů na moře nabízí.
     
    img 1
    Za dobu své krátké existence (od roku 2018) se Al Marjan proslavil mimořádně bohatými a dlouhými ohňostroji, které překonávají světové rekordy. Bohatá biologická diverzita okolních vod láká milovníky potápění, golfisté ocení blízký Golf Club Al Hamra. Asi 10 minut jízdy autem se nachází velice pěkný a rozlehlý akvapark Iceland Water Park.
    Náš tip: podél silnice na ostrově vedou chodníky, díky kterým si jeho velkou část můžete prohlédnout. Procházku doporučujeme ráno, kdy ještě není příliš teplo.

    3. Golfová hřiště

    V souvislosti s golfem je třeba ještě zmínit vyhlášený Tower Links Golf Club. Hřiště v kouzelném prostředí u laguny uprostřed hlavního města Ras Al Khaimah pokrývá nový druh pažitu a obklopují ho porosty mangrovníků. Náročnost areálu, navrženého Geraldem Williamsem, zvyšují úzké fairwaye, značná členitost, vlnitý terén i jamky, u kterých musí hráč první ranou překonat křoviny mezi odpalištěm a fairwayí.

    4. Nevšední stopy historie

    Na území emirátu Ras Al Khaimah najdete překvapivé množství historických památek. Obecnou představu o jeho dějinách, lidech a kultuře si uděláte v malém, avšak na exponáty bohatém Národním muzeu. V hlavním městě se ukrývá také královská pevnost Al Falayah, pozorovatelna Bu Shaqq z cihel „vepřovic“ a muzeum rodáka a slavného mořeplavce Ahmada ibn Mádžida, který jako lodivod vedl Indickým oceánem portugalského objevitele Vasco da Gamu.
     
    Pevnost Dhayah
    Město duchů Al Hamra
    Skutečné lahůdky pro zájemce o historii představují pevnůstka Dhayah a staré město Al Hamra. Dhayah Fort, nejvýše umístěná vrcholová pevnost v SAE, se vypíná v nejsevernější části emirátu. Poslední místo vzdoru ve válce proti Velké Británii roku 1819 odkrývá návštěvníkům pěkný výhled do kraje nad městem Al Rams. Ze starého města Al Hamra s pevností Al Jazeera se stalo skutečné město duchů se zakonzervovanou architekturou přístavu lovců perel z první poloviny 20. století. 
     

    5. Nakupování, jak jinak

    Na dovolenou do Arabských emirátů se jezdí také kvůli obchodům s nepřebernou paletou cenově výhodného zboží – země platí za opravdový nákupní ráj. V Ras Al Khaimah proto nepřekvapí několik obchodních galerií jako Al Manar Mall, Al Hamra Mall, RAK Mall nebo All Naeem Mall. K oblíbeným produktům a typickým suvenýrům patří zlato a šperky, oblečení, koření, tepané lampy či výrobky z velbloudího mléka.

    6. Nejvyšší hora Emirátů

    Propojení moderní přítomnosti s půvabnou přírodou v Ras Al Khaimah dokumentuje možnost výstupu na horu Džabal Bil Ajs (Jebel Jais) zvedající se na hranicích v pohoří Al-Hadžar. Výška 1 934 metrů jejího hlavního (východního) vrcholu neznamená v sousedním Ománu nic zvláštního, zato 1 910 metrů nižšího (západního) vrcholu stačí ve Spojených arabských emirátech na titul „nejvyšší bod země“.
     
    Celkový pohled na horu Jebel Jais
    Silnice směřující pod vrchol Jebel Jais
    Jebel Jais s pobřežím Perského zálivu v pozadí
    Jebel Jais, nejvyšší hora SAE
    Klikatá, avšak perfektně hladká silnice (jak je ostatně v SAE samozřejmostí) vede až na vyhlídkovou plošinu – velké parkoviště kousek pod vrcholem, na který lze dojít po kamenité pěšině. Pobyt na „střeše Emirátů“ ozvláštňuje Jais Adventure Peak, soubor dobrodružných atrakcí v čele s vyhlídkovými plošinami Jebel Jais Viewing Deck Park a Jebel Jais Observation Deck.

    7. Nejdelší zipline na světě

    Za absolutní špičku – a to doslova – na svazích Džabal Bil Ajs lze považovat Toroverde Adventure Park. Jeho originál s dech beroucí zipline dráhou se nachází v Portoriku, ale to bychom snad ani nebyli v Arabských emirátech, abychom nepřekonávali rekordy. Ano, Jebel Jais Flight je nejdelší zipline na světě!
     
    img 2
    Stavěli ji odborníci z celého světa, vysloužila si zápis do Guinessovy knihy rekordů a v duchu jejího názvu můžete prosvištět vzdálenost 2 800 metrů. O pozornost si též říká dojezd (nebo dolet?), který probíhá na plošině, zavěšené uprostřed skal 100 metrů nad zemí.

    8. Blízká Dubaj

    Díky dálnici to na dovolené v Ras Al Khaimah budete mít blízko do Dubaje. Futuristická metropole Emirátů leží ve vzdálenosti asi 100 kilometrů, tak akorát, abyste se tam autem rychle dostali, ale zároveň byli v klidu a daleko od davů tepající aglomerace.
     
    img 3

    9. Velbloudí závody

    Za historické a kulturní dědictví Ras Al Khaimah se považují i tradiční velbloudí závody (byť v poslední době se pokrok projevil i zde, neboť živé žokeje nahradili robotičtí jezdci). Dostihová sezóna trvá zhruba od října do dubna a hlavní velbloudí závodiště Al Sawan mezi dunami a nízkou vegetací dokáže přitáhnout nebývale vysoký počet diváků.
     
    Trénink velbloudů před závodem
    Závodní velbloud dromedár
    Ve všední dny na něm panuje relativní klid, narušovaný pouze pokyny trenérů, kteří dohlížejí na vyklusávající, barevně nastrojené dromedáry. Během pátečních rán kolem osmé hodiny se však mění v rušnou arénu s atmosférou, kterou rozhodně stojí zato prožít.
     
    josef.krenek
    27. 10. 2022

    Líbí se vám náš článek?
    Sdílejte ho na sociálních sítích a buďte také inspirací pro ostatní!