1. FISCHER Blog
  2. Tipy na dovolenou
  3. Magické vesnice, 2 oceány, město Tequila. Co vidět v Mexiku?

2 oceány, magické vesnice, indiánské památky. Co vidět v Mexiku?​

Co se dozvíte?

    Relax na zlaté pláži u Pacifiku, nakupování v pulzujících uličkách autentické Puerto Vallarty, jídlo připravené pravými Mexičany a panák originální tequily k tomu, objevování zapomenutých magických vesniček s poklady starých indiánů, pozorování delfínů a velryb z okna hotelového pokoje nebo noc protančená v klubu v pestrobarevné Guadalajaře. Z Mexika se vrátíte s nezapomenutelnými dojmy a širokým úsměvem na tváři. Poradíme vám méně i více známé zajímavosti, které stojí za to vidět na dovolené v Mexiku.

    Poušť, džungle, sopky, jeskyně i hory

    Už žádné váhání, kam k moři. Mexiko má bez nadsázky všechno, co byste na dovolené mohli zatoužit vidět. Tahle obrovská země se subtropickým i tropickým podnebím se pyšní nejen pobřežím v úctyhodné délce 10 tisíc kilometrů s překrásnými plážemi a horami vyrůstajícími přes 5 kilometrů do nebe, každá část Mexika ukrývá navíc i další přírodní poklady.  

    Záleží jen na vás, zda vás láká spíš poloostrov Yucatán s jeskyněmi a úchvatnými smaragdovými jezírky cenotas, hornatý sever země se spoustou ikonických kaňonů, deštné pralesy jižního Mexika, slavná sopka Popocatépetl nebo západní pobřeží s Tichým oceánem, v jehož vodách dovádí hejna velryb a delfínů. Např. v okolí Puerto Vallarta můžete sledovat delfíny i z okna vašeho hotelového pokoje. V Mexiku je toho tolik, co stojí za to vidět!

    Cenote Ik-Kil, Yucatán
    Cañón del Sumidero, Chiapas
    Sonorská poušť
    Popocatépetl

    Jedna dovolená, dva oceány, nekonečně koupání

    Pláž s pískem tak světlým a mořem tak tyrkysovým, až z toho kontrastu přecházejí oči. Tak vypadá ideální dovolená. Mexiko se pyšní karibskými plážemi jako vystřiženými z katalogu a navrch přidává ještě pláže Pacifiku. Záleží jenom na vás, jestli se chcete koupat na věhlasných karibských plážích Mayské riviéry s bělostným pískem nebo dáte přednost nepoznaným zlatavým plážím při pobřeží Tichého oceánu.

    Riviera Maya, pobřeží Karibiku
    Pláž Conchas Chinas v Puerto Vallarta, pobřeží Pacifiku
    Náš tip:

    Žádné řasy ani davy turistů a pláže minimálně stejně nádherné jako v Karibiku. Doporučujeme vám dovolenou v Puerto Vallarta, letovisku na prahu autentického Mexika.

    Sombrero, tequila, rodeo. Autentické Mexiko

    Nepředstavujte si jen plážová střediska plná davů lidí, restaurace určené pro západní turisty a občasné fakultativní výlety po památkách. Při západním pobřeží Mexika se ukrývá město Puerto Vallarta, které místní dobře znají, ale turisté zatím tolik ne. Jistě, luxusní resorty na krásných plážích jsou i zde samozřejmostí, ale jen kousek od nich, v okolí starého města Viejo Vallarta, můžete vidět autentické Mexiko se spletí malebných uliček, pestrobarevných trhů a obchůdků, živých restaurací a hlavně se skutečnými Mexičany.

    Ulice starého města Puerto Vallarta
    Mexické street food
    Puerto Vallarta
    Pláž Puerto Vallarta

    Z Puerto Vallarty si navíc můžete udělat výlet do jedinečné Guadalajary, druhého největšího města Mexika. Právě tady se zrodilo sombrero, hudba mariachi i rodeo. Guadalajara přímo dýchá autentickou mexickou atmosférou i dávnou historií. Mnozí Guadalajaru považují za strážce staré tváře Mexika a zároveň obraz moderního Mexika, kde vznikají stále nové a lepší fusion restaurace s tradiční mexickou kuchyní. Ciudad de México dnes znají turisté z celého světa, ale Guadalajaru právě objevují. Objevte ji i vy.

    Dvojice oblečená v tradičním oděvu na mariachi
    Mexické rodeo
    Katedrála Nanebevzetí Panny Marie, Guadalajara
    Moderní Guadalajara

    Ostré mexické pochoutky na seznamu UNESCO

    Mexická kuchyně, to nejsou jen tortilly, salsa a quacamole. Jde o komplexní kulturní dědictví od pěstování tradičních plodin přes starodávné rituály při sklizni až po speciální kulinářské techniky a kuchyňské pomůcky. A právě proto je mexická kuchyně od roku 2010 zapsaná na seznam nehmotného kulturního dědictví UNESCO.

    Tacos
    Kukuřice na mexickém trhu

    Speciálně vypěstovaná kukuřice, fazole, chilli, rajčata, avokáda, kakao a vanilka – nejen z nich připravují mexičtí kuchaři a kuchařky tradiční pokrmy, kterými se inspirují restaurace po celém světě. Opravdovou mexickou kuchyni připravenou tak, jak to svedou jen skuteční Mexičané, však ochutnáte pouze v Mexiku. Ideálně s drinkem z originální tequily, která se zrodila nedaleko Puerto Vallarty. V okolí města Tequila můžete spatřit plantáže agáve, z níž se slavný alkoholický nápoj vyrábí.

    Plantáže agáve v Mexiku
    Panáky tequily

    Po stopách Indiánů

    A co dalšího v Mexiku musíte zaručeně vidět? Prastaré indiánské pyramidy, nad kterými zůstává rozum stát. Nemusíte cestovat pouze k slavným mayským nalezištím Chichén Itzá či Uxmal na Yucatánu či do aztéckého Teotihuacánu, další pyramidy opředené legendami indiánských bohů najdete třeba v pyramidovém areálu v Palenque či Calakmulu (Mayové) nebo v Tule (Toltékové).

    Kukulkánova pyramida, Chichén Itzá
    Kouzelníkova pyramida, Uxmal
    Cesta mrtvých, Teotihuacán
    Sochy válečníků, Tula

    V Mexiku se dochovaly pozůstatky Aztéků, Mayů, Toltéků, Olméků a dalších kultur, které fascinují nejen svými stavbami. Kromě hlavních dochovaných pyramid ukrývají zmíněná naleziště ještě menší, méně známé či polorozpadlé pyramidy a další kamenná díla. Stavitelské umění tehdejších Indiánů dodnes okouzluje návštěvníky z celého světa. Prostředí džungle, v němž se některá místa nacházejí, navíc dotváří jedinečnou atmosféru a činí z výletu za pyramidami zážitek na celý život. Poklady starých indiánských kultur ukrývají také tzv. magické vesničky – zapomenuté mexické vesnice v liduprázdné tropické krajině, kde jakoby se zastavil čas.

    Vůně koloniální historie

    Co vidět v Mexiku, pokud vás láká koloniální atmosféra a jedinečné stavby? Obrovské Mexiko City, Guadalajaru přezdívanou „Město růží“ či „Perla západu“, San Francisco de Campeche s dochovanými hradbami, město Morelia, které si již od 16. století zachovává typicky španělský kolorit, Pátzcuaro kombinující koloniální architekturu s indiánskou atmosférou, malebné Querétaro, které bývalo svého času hlavním městem Mexika, Guanajuato považované za nejkrásnější město mexického stříbra a další města a městečka po celém Mexiku. Všude tady můžete pocítit vůni koloniální historie Mexika, která se psala od roku 1519, kdy španělský šlechtic Hernán Cortés připlul k pobřeží dnešního Veracruzu. Mnohé z nich jsou díky koloniálním stavbám, jedinečné atmosféře i dalším krásám zapsány na seznam světového kulturního dědictví UNESCO.

    Barevné Guanajuato
    Katedrála, Morelia
    Náměstí nezávislosti, San Francisco de Campeche
    Bazilika Panny Marie, Ciudad de México
    Náš tip: Exkluzivní novinka dovolené v Mexiku je Puerto Vallarta – luxusní resorty na prahu autentického Mexika.
    klara.vacek
    15. 5. 2024

    Líbí se vám náš článek?
    Sdílejte ho na sociálních sítích a buďte také inspirací pro ostatní!