1. FISCHER Blog
  2. Tipy na dovolenou
  3. TOP dovolená na jaře 2024: květinová Madeira | FISCHER blog

Jarní Madeira láká na slavnosti květin i úžasnou přírodu

Co se dozvíte?

    Probouzející se příroda, zpívání ptáků a nesmělé sluneční paprsky. Cítíte tu vůni jara? A kde si ji užít lépe než na ostrově věčného jara a jeho květinových slavnostech, na které míří milovníci květin z celého světa? Pokud vás také láká květnová dovolená, vsaďte na fascinující pestrobarevnou krajinu Madeiry. Z té záplavy barev a vůní vám budou smysly přecházet.
     

    Slavnosti květin 2024

     
    Zeď z květin se staví 7. 5.

    © Henrique S

    Pestrobarevné květinové koberce, městečka zahalená do pastelových dekorací, folklorní představení v květinových krojích a vůně rozkvetlých poupat. Letošní květinové slavnosti na Madeiře se konají od 2. do 26. 5. 2024. Takovou nádheru si nesmíme nechat ujít. Proto jsme pro vás připravili poznávací zájezdy na madeirské slavnosti květin. Na co se můžete těšit?

    Zeď z květin se staví 4. 5.

    Na Madeiře se již od roku 1979 každoročně koná průvod dětí v doprovodu rodičů, během kterého každé dítě umístí jako symbol naděje jednu květinu na tzv. „Zeď naděje – Wall of Hope“ ve Funchalu. Jde o symbolické volání po globálním míru. Pohled na tisíce dětí sestavujících zeď z rozkvetlých květin je nezapomenutelným zážitkem.

    Květinové slavnosti na Madeiře
    Květinové slavnosti na Madeiře
    © Henrique S
    Náš tip: Po sobotním dopoledni plném květin stojí za to prohlédnout si hlavní madeirské město Funchal přezdívané „malý Lisabon“ s historickým centrem, přístavem, kouzelnými uličkami, katedrálou Sé, muzeem vína a tržnicí Mercado dos Lavradores. Opomenout nesmíte hlavně slavnou botanickou zahradu Jardim Botánico.

    Květinový průvod následuje 5. 5.

    Ani v neděli nebude o květiny nouze. Květinový průvod „Allegoric Parade" letos startuje v 16:30 na Praça da Autonomia ve Funchalu. Ulice města se zahalí do pestrých barev prosycených jemnou květinovou vůní. Za doprovodu hudby spatříte velkolepou přehlídku nádherných květinových kostýmů. Za vidění stojí blízké tropické zahrady Tropical Monte Palace s unikátní sbírkou rostlin a dřevin z celého světa, zdejší park a kostel.

    Květinový průvod na Madeiře
    Květinový průvod na Madeiře
    © Henrique S

    Výstava květin a květinové koberce jsou k vidění po celý festival

    Krásných věcí není nikdy dost. I po ukončení slavnostních květinových průvodů budete mít dostatek příležitostí obdivovat madeirské skvosty jara. Výstavu květin můžete navštívit na Praça do Povo, v Květinovém pavilonu od 5. až do 22. 5. Květiny vystavují obětaví pěstitelé a v různých kategoriích je hodnotí specializovaná porota.

    Výstava květin a květinové koberce jsou k vidění po celý festival

    © Henrique S

    Květinové koberce, dekorace i živé květinové sochy můžete spatřit u příležitosti květinových slavností v madeirských ulicích, mimo jiné na Avenida Arriaga. Zde také během festivalu vystoupí různé kulturní a folklorní skupiny.

    Květinové slavnosti na Madeiře
    Květinové slavnosti na Madeiře
    © Henrique S

    Trhy s květinami

    Až uvidíte krásu madeirských květin, zatoužíte si je odvézt domů nebo si alespoň vyzdobit hotelový pokoj. Nespočet druhů květin můžete během festivalu obdivovat a nakupovat každý den od 10 hodin na květinových trzích (Central Walkway), kde si užijete také vůně a chutě tradičních pokrmů madeirské gastronomie.

    Květinové trhy na Madeiře
    Mercado dos Lavradores ve Funchalu

    © Henrique S

    Další události květinových slavností 2024 na Madeiře

    • Vystoupení „květinových skupin“ – 11. až 19. 5. – Heliporto, Funchal (skupiny se účastní i alegorického květinového průvodu 5. 5. ve Funchalu)
    • Květinové koncerty – 16. až 19. 5. (koncerty na symbolických místech ostrova - Calheta, Funchal a Santana)
    • Květinová kolekce – 18. a 19. 5. ve Funchalu (lokální móda inspirovaná květinami)
    • Květinové instalace – 23. až 26. 5. ve Funchalu (umění spojující typické prvky madeirské tradice a kultury)
    • Návrat klasických automobilů – 24. až 26. 5. na Praça do Povo 
    • Květinová přehlídka klasických automobilů  – 12. 5. od 16:30 na  Avenida Francisco Sá Carneiro

    Ostatní květinové krásy na Madeiře

    Zahrady orchidejí a botanické zahrady

    Co by to bylo za květinový zájezd bez návštěvy nádherných madeirských květinových zahrad. Kromě již zmíněných Jardim Botánico a Tropical Monte Palace doporučujeme třeba zahradu Quinta das Cruzes.

    Tropical Monte Palace, Madeira
    Tropical Monte Palace, Madeira

    Eukalyptové háje a plantáže lilií

    V rámci některých poznávacích zájezdů na slavnosti květin na Madeiře 2024 podniknete také lehčí pěší túru podél levády Calheta na jižním pobřeží ostrova, která vede eukalyptovým hájem, kapradinovými porosty i plantážemi lilií (cca 9 km, 3 hodiny) a budete si moci prohlédnout také továrnu na zpracování cukrové třtiny. 

    Leváda, Madeira
    Lilie na Madeiře

    Tradiční barevné domky

    Krásné květiny a hlavně tradiční madeirské domy „palheiros“ se slaměnými střechami a s trojúhelníkovitým průčelím bílé, modré a červené barvy uvidíte ve skanzenu Parque Temático da Madeira v Santaně. V původních domečcích pastevců dnes můžete obdivovat umění zručných řemeslnic vyrábějících suvenýry ze slámy či krajky.

    Tradiční domek v Santaně
    Santana - dům s květinovým záhonem

    Levády a další z nejkrásnějších míst Madeiry

    Láká vás více než květinové slavnosti poznávání pestrobarevné madeirské přírody, divokého pobřeží s krásnými plážemi, unikátních levád a zajímavých památek? Podívejte se raději na:

    klara.vacek
    16. 2. 2024

    Líbí se vám náš článek?
    Sdílejte ho na sociálních sítích a buďte také inspirací pro ostatní!