1. FISCHER Blog
  2. Tipy na dovolenou
  3. Jak si užít prima dovolenou na Bahrajnu

Jak si užít prima dovolenou na Bahrajnu

Co se dozvíte?

    Bahrajn voní neprobádanou exotikou, orientální atmosférou a spoustou jedinečných zážitků. Místní se na návštěvu připravili, tolerují jiné kultury a turisté se jenom hrnou. Otevřenost země dokládá povolený alkohol, náboženský respekt a koneckonců i její přezdívka „Las Vegas Blízkého východu“. Původně výhradně pouštní ostrov s několika rybářskými vískami se proměnil v turistický ráj s moderní architekturou a řadou zajímavých míst. Nepřehlédnutelné ozvěny minulosti však zůstaly.
     

    Dobře je lze pozorovat v hlavním městě Manámě. Na první pohled se bahrajnská metropole nemůže srovnávat s panoramaty Dubaje, Dauhá či Abú Dhabí. Nad úroveň běžné zástavby se už i tady dere čím dál více mrakodrapů odvážných tvarů, město si však stále zachovává tradiční orientální atmosféru. A to ho činí tolik přitažlivým. Není těžké v něm podlehnout pocitu, že lovci perel právě vypluli za svým úlovkem a rybáři se co nevidět vrátí s dřevěnou bárkou po okraj naplněnou čerstvými plody moře.

    Mrakodrapy Manámy

    Potom ovšem pozvednete hlavu a užasnete ve stínu Světového obchodního centra s trojicí větrných turbín, gigantické šroubovice věže United Tower či dvojčat Harbour Towers ve tvaru obřích klouzaček. Luxusní hotel Four Seasons na umělém ostrově připomíná na počest krále Hamada písmeno H.

    Jak si užít skvělou dovolenou na Bahrajnu

    Bahrajn je vskutku městem kontrastů, cizokrajných vůní v čele s mámivým kardamomem a setkávání rozmanitých kultur. Stačí otevřít pořádně oči a nechat se zavést na rozlehlé tržiště Manama Souq, do šarmantní čtvrtě Block 338, na rušná nábřeží nebo ke katedrále Panny Marie z Arábie, největšímu katolickému svatostánku v regionu. Nikdy nebudete mít dost.

    Zažijte skvělou dovolenou na Bahrajnu

    Že velká část bahrajnského bohatství pochází z ropy, u státu v Perském zálivu nepřekvapí. Ale že právě na Bahrajnu ji začali těžit mezi prvními, to už se tolik neví. Stalo se tak v roce 1932 a na událost upozorňují Ropné muzeum a dochovaný pionýrský ropný vrt.

    Jak si užít skvělou dovolenou na Bahrajnu

    Hodně ropy znamená hodně aut. Hodně rychlých aut. Proto není žádný div, že ta nejrychlejší si na Bahrajnu dávají dostaveníčko, aby se poměřila během závodu Formule 1. Motoristický okruh v Sakhiru na jihozápadě ostrova umožňuje celou řadu dalších aktivit. Kromě prohlídky a návštěvy řídicí věže se projedete třeba motokárou.

    Řídicí věž okruhu F1
    Jízda v motokárách na Bahrajnu

    Za zázrak se naopak považuje Strom života Shajarat-al-Hayat. Roste uprostřed vyprahlé pouště už stovky let a vědci si údajně dosud lámou hlavu, jak je to bez vody možné.

    Strom života Shajarat-al-Hayat na Bahrajnu
    Strom života Shajarat-al-Hayat na Bahrajnu
    Strom života Shajarat-al-Hayat na Bahrajnu
    Strom života Shajarat-al-Hayat na Bahrajnu
    Za hranice všedních dní

    Za hranice všedních dní

    Jedno z nejosobitějších míst Bahrajnu nenajdete na sluncem rozpálené pevnině, ale mezi chladivými vlnkami Perského zálivu. Písečnému ostrůvku Jarada se říká „mizející“, protože se nad mořskou vodou objevuje v závislosti na výšce přílivu a odlivu.

    Při pohledu shora připomíná světle zbarvenou šňůrku, klikatící se stovky metrů po hladině. Některé úseky se neponoří nikdy a takové se samozřejmě stávají nejvděčnějším cílem turistů. Ti sem jezdí na člunech třeba z 30 kilometrů vzdálené Amwaj Mariny za koupáním a opalováním, často jen za působivou fotkou, v poslední době se tady rozmáhá rybolov, pikniky, potápění a šnorchlování. Jarada se zkrátka musí zažít.

    Také další výletní cíl Bahrajnu musíte hledat mimo něj. Slůvko „hledat“ ovšem není zrovna přesné, protože Saudská Arábie zabírá polovinu bahrajnského obzoru a jen tak ji nepřehlédnete. Do téhle tak trochu zapovězené země se dostanete po mostu Krále Fahda, který zajišťuje jediné pevné spojení Bahrajnu se souší. Už jízda po 25 kilometrů dlouhé soustavě viaduktů, hrází a umělých ostrovů, rozdělené na dvě poloviny hraničním přechodem, představuje zajímavý zážitek.

    A co teprve ochutnávka Saudské Arábie – výlet do miliónového města Dammámu kousek od pobřeží totiž nelze považovat ze žádné velké putování po této superbohaté, ale kontroverzní zemi.

    Naše tipy na ubytování na Bahrajnu

    Výhled z pokoje na písečnou pláž a modravé vody Perského zálivu, panorama mrakodrapů zářící neony noční tmou, přístup k privátní marině, vlastní akvaparky – hotely na Bahrajnu nabízí různorodé ubytování. Užijte si senzační dovolenou na Bahrajnu:

    The Art Hotel & Resort

    Futuristicky vyhlížející komplex na umělém ostrově Amwaj má soukromou písečnou pláž, malý vodní park pro nejmenší, dva bazény a velice příjemné, stylové prostředí. V jeho sousedství se nachází jachetní přístaviště, výhodou je i blízkost mezinárodního letiště.

    Sofitel Bahrain Zallaq Thalassa Sea & Spa

    Rozlehlý ubytovací areál na západním pobřeží Bahrajnu leží jenom pár kilometrů od motoristického okruhu Bahrain International Circuit. Čeká v něm na vás privátní pláž, šestice restaurací, vnitřní bazén s mořskou vodou a klidná atmosféra.

    The Art Hotel
    Hotel Sofitel Bahrain Zallaq Thalassa

    Novotel Bahrain Al Dana Resort

    Hotel městského typu zaujímá netradiční polohu u mostu spojujícího Manámu s bývalým hlavním městem Muharraq. Díky tomu je z něj blízko do centra metropole, na letiště i na umělé ostrovy Amwaj. Bohaté, členité vybavení myslí na celou rodinu.

    Jumeirah Gulf of Bahrain Resort and Spa

    Luxusní resort pro nejnáročnější zabírá několik set metrů panenského pobřeží na jihozápadě ostrova. Nechte se hýčkat komfortním ubytováním, pěticí bazénů včetně klouzaček, ve wellness klubu, skvělým jídlem a pestrou sportovní nabídkou.

    Hotel Novotel Bahrain Al Dana
    Hotel Jumeirah Gulf of Bahrain

    Pláže

    Chcete poznat i jiné pláže mimo hranice hotelu? Zkuste tyto pláže, kde si užít prima dovolenou na Bahrajnu:

    • Al Dar – romantický ostrůvek asi 3 kilometry od pobřeží,
    • Jazayer – nekonečný pruh písku u rezervace Al Areen a motoristického okruhu,
    • Marassi – soustava pěkných, umělých pláží na severu ostrova.

     
    josef.krenek
    31. 5. 2024

    Líbí se vám náš článek?
    Sdílejte ho na sociálních sítích a buďte také inspirací pro ostatní!