1. FISCHER Blog
  2. Tipy na dovolenou
  3. Portugalská abeceda: tipy na zajímavosti během poznávacího zájezdu

Portugalská abeceda: tipy na zajímavosti

Co se dozvíte?

    V počtu obecně známých památek a turistických zajímavostí zůstává Portugalsko stále ve stínu svých románských příbuzných Španělska, Francie a Itálie. Naše poznávací zájezdy do Portugalska vám však ukážou, že i tento kout na západním konci Evropy se může pochlubit celou řadou nádherných, poutavých a hodnotných míst. Ochutnejte v následující portugalské abecedě alespoň to nejpodstatnější a nejlepší z toho, co země u břehů Atlantiku zvídavým návštěvníkům nabízí.

    Aveiro

    Aveiro

    Stejně jako řada jiných přímořských států i Portugalsko má svoje „Benátky“. Přezdívá se tak městu Aveiro na okraji laguny řeky Vouga. Protíná ho několik vodních kanálů, po kterých plují malované loďky Moliceiro. Po projížďce nezapomeňte ochutnat zdejší tradiční cukrovinku Ovos Moles de Aveiro. Obec Costa Nova u 10 kilometrů vzdáleného atlantického pobřeží proslula barevnými domečky, kdysi sloužícími jako rybářská skladiště.


     
    Costa Nova
    Aveiro
    Batalha

    Batalha

    Klášter Mosteiro da Batalha najdete v městečku stejného jména v regionu Pinhal Litoral. Původně dominikánský komplex patří k nejhonosnějším stavbám v celé zemi. Založil ho král Jan I. v roce 1386 v upomínku vítězství v bitvě u Aljubarroty, které ukončilo kastilské ambice na ovládnutí Portugalska.

    Braga

    Nad městem Braga se na kopci Espinho vypíná slavné poutní místo Bom Jesus do Monte. Jeho srdce tvoří bazilika z roku 1811, ke které se dostanete po monumentálním barokním schodišti s křížovou cestou, nebo historickou lanovkou na vodní pohon z 19. století. Na dohled Bragy se rozkládá jediný portugalský národní park Peneda Gerês s žulovými štíty, horskými loukami, divokými řekami a bohatou vegetací v údolích.

    Bom Jesus do Monte
    Národní park Peneda Gerês

    Cabo da Roca

    Portugalsku se také říká „konec světa“ nebo „výspa Evropy“. Důkazem budiž nejen mys Capelinhos na Azorských ostrovech (geologický nejzápadnější bod starého kontinentu), ale také mys Cabo da Roca, nejzápadnější místo kontinentální Evropy. Rozmarům oceánského počasí odolává nedaleko od Lisabonu a kromě pohledů na nekonečnou vodní plochu vás tady čeká i památník, maják, restaurace a další vybavení. A kdo by neměl rekordů pořád ještě dost, může vyrazit na Cabo de Sao Vicente, jehož vysoké útesy se považují za nejjihozápadnější cíp kontinentální Evropy.

    Kousek od mysu Svatého Vincence leží Lagos, jedno z vyhlášených letovisek populárního prázdninového ráje Algarve. K jeho chloubám patří úchvatné pláže v čele s Meia Praia, zoologická zahrada, barokní kostel Santo António a pevnost Forte da Ponte de Bandeira pamatující námořní výpravy do neznáma za vlády Jindřicha Mořeplavce.

    Cabo da Roca
    Lagos, pláže
    Lagos, centrum
    Cabo de Sao Vicente

    Évora

    V málokterém městě v Portugalsku se na tak malém prostoru tísní tolik hodnotných památek jako v Évoře. V jejím centru stojí za vidění hlavní náměstí Giraldo, akvadukt, katedrála Sé, kaple sv. Bráse, Manuelský palác v romantickém centrálním parku nebo římský chrám s korintskými sloupy. Během prohlídky vás doslova „vcucne“ legendární „korková“ ulička 1. Máje s řadou obchůdků nabízejících typické portugalské suvenýry.

    Évora
    Évora
    Faro

    Faro

    Ve východní části rekreačního regionu Algarve láká architektury a kultury lačné turisty trojice zajímavých městeček. Do starobylého jádra administrativního střediska Faro, obehnaného zčásti antickými hradbami, se vstupuje obloukem Arco da Vila. Chloubu Fara představuje svatostánek na místě původní mešity s výhledem na přírodní park Ria Formosa.

    Průlivy, laguny a písečné duny této chráněné rezervace si nejlépe prohlédnete v lodičkách, vyplouvajících ze starého rybářského přístavu Olhao. Ještě blíže ke španělským hranicím se krčí Tavira s renesančním kostelem Misericordia, mostem Ponte Romana, chrámem Igreja de Santa Maria do Castelo a zříceninou maurského hradu.


     
    Olhao
    Faro

    Guimaraes

    Památný hrad (Castelo) – místo narození prvního portugalského krále Alfonse I. dělá z Guimaraes jedno z nejvýznamnějších měst v celém Portugalsku. Roztomilé uličky a náměstíčka v centru žijí rušnou, takřka „středověkou“ atmosférou a množství kulturních skvostů se postaralo o zařazení Guimaraes na seznam světového dědictví. Opomenout rozhodně nesmíte románský kostelík, palác vévodů z Bragancy, zbytky hradeb a při dostatku času ani výlet lanovkou na posvátný pahorek Penha.

    Guimaraes
    Guimaraes, hrad

    Lisabon

    Hlavní portugalské město Lisabon má přes půl miliónu obyvatel, dějiny sahající až do starověku a rozkládá se u širokého ústí Tejo do Atlantského oceánu. Přes řeku vede dvojice hojně fotografovaných mostů – starší, „červený“ Ponte 25 de Abril a moderní Ponte Vasco da Gama s úctyhodnou délkou přes 17 kilometrů.

    Lisabon tvoří pestrou mozaiku pamětihodností a symbolů vztahujících se k zámořským objevům, kterou se proplétají a do zdejších vršků funí vozy historických tramvají. K největším tahákům metropole během poznávacího zájezdu do Portugalska patří:

    • bazilika Estrela,
    • náměstí Rossio,
    • katedrála Sé z 12. století,
    • park Florestal de Monsanto,
    • křivolaké ulice čtvrtě Alfama,
    • renesanční klášter São Vicente de Fora,
    • hrad svatého Jiří (Castelo de São Jorge),
    • šlechtický Diamantový dům (Casa dos Bicos),
    • Oceanárium v Parque das Nações (areál EXPO ´98),
    • neogotický výtah Elevador do Carmo (Santa Justa) z roku 1902.

    Samostatnou kapitolu tvoří čtvrť Belém s hrobem mořeplavce Vasca da Gamy v klášteru řádu sv. Jeronýma, slavnou Belémskou věží a památníkem Objevitelů. V místní vyhlášené cukrárně musíte ochutnat opěvovaný dortík Pastel de Belém.

    Lisabon, náměstí Rossio
    Lisabon, tramvaje
    Lisabon, Belémská věž
    Lisabon, hrad svatého Jiří
    Monchique

    Monchique

    Nad plážemi západního Algarve se zvedá nevelké, avšak půvabné pohoří Monchique. Charakterizují ho nepříliš výrazné kopce s bohatou vegetací tvořenou především korkovými duby, pomerančovníky, borovicemi a eukalypty. Výjezd na nejvyšší horu Fóia (902 m n. m.) se vám zapíše do paměti obědem v některé z řady panoramatických restaurací, nabízejících působivé výhledy a lokální lahůdku kuře piri-piri.

    Nazaré

    Nazaré

    Původní rybářská víska Nazaré severně od Lisabonu přitahuje návštěvníky především zásluhou samostatné historické části Sítio. Nad zbytkem obce se takřka „vznáší“, jelikož se nachází na zhruba 100 metrů vysokém ostrohu u Atlantiku. Za atrakcemi jako poutní kostel Igreja de Nossa Senhora a pevnost São Miguel Arcanjo se dostanete autobusem po silnici, nebo také pozemní lanovkou.

    Óbidos

    Opevněné věnné město královen Óbidos proslulo višňovým likérem Ginja, který mlsní hosté pijí z čokoládových pohárků. Učaruje vám i hradem, kapličkami a kostelíky, středověkým tržištěm, bělostnými domečky porostlými pestrobarevnými květinami a čarokrásnými výhledy do kraje.

    Óbidos
    Óbidos

    Památky UNESCO v Portugalsku

    Název Typ památky Region Rok zápisu na seznam
    Alcobaça Klášter  Střední Portugalsko  1989
    Alto Douro Vinařská oblast Severní Portugalsko 2001
    Angra do Heroísmo Pevnost Azorské ostrovy 1983
    Batalha Klášter Střední Portugalsko 1983
    Belémská věž v Lisabonu Pevnost Střední Portugalsko 1983
    Bom Jesus do Monte v Braze Poutní místo Severní Portugalsko 2019
    Coimbra Univerzita Střední Portugalsko 2013
    Convento de Cristo v Tomaru  Klášter Střední Portugalsko 1983
    Elvas Opevnění Střední Portugalsko 2012
    Évora Historické centrum Střední Portugalsko 1986
    Guimarães Historické centrum Severní Portugalsko 2001
    Laurisilva Vavřínový les Madeira 1999
    Mafra Královský palácový komplex Střední Portugalsko 2019
    Pico Vinařská kulturní krajina Azorské ostrov 2004
    Porto Historické centrum Severní Portugalsko 1996
    Sintra Kulturní krajina Střední Portugalsko 1995
    Údolí Côa a Siega Verde Skalní malby Severní Portugalsko 1998
    Porto

    Porto

    Kde začít s prohlídkou druhého největšího portugalského města Porta, které dalo jméno slavnému vínu? Lákadel ukrývá barvami hrající metropole na řece Douro bezpočet. Hluboké říční údolí a jeho mosty (v čele s mostem Ludvíka I.) můžete poznat při projížďce loďkou Rabelo či na procházce po romantikou vonící nábřežní promenádě ve čtvrti Ribeira.

    K dalším portským zajímavostem se řadí katedrála Sé na kopci Penaventoza, klasicistní Burzovní palác (Palácio da Bolsa) a klášter s kostelem sv. Františka s fascinující barokní výzdobou. Panorama Porta dotváří také Biskupský palác, honosná radnice a budova nádraží Sao Bento s dějinami města na kachličkách azulejos ve vstupní hale.

    Řadu zajímavých míst objevíte i v okolí Porta. U obce Avintes se rozkládá zoologická zahrada, z přístavu lze pozorovat nekonečný Atlantik a do Gondomaru se jezdí do vyhlášené ruční dílny na výrobu filigránových uměleckých šperků.


     
    Porto, most Ludvíka I.
    Porto, nádraží Sao Bento
    Quinta dos Vales

    Quinta dos Vales

    Portugalské víno je proslulé – a nejedná se pouze o slaďoučké portské. Výtečné bílé, růžové a červené víno se vyrábí například také ve vinicích Quinta dos Vales na jihu. Výhodou vinohradu je jeho blízkost přímořským rekreačním střediskům v Algarve jako Portimao, Carvoeiro nebo Albufeira. Večer se sklenkou lahodného vína po dni stráveném u pláže nemá chybu!

    Jenom kousek od Quinta dos Vales leží středověké Silves, známé maurským hradem Castelo de Silves s „červenými hradbami“. Bývalé hlavní město Algarve se nachází na říčce Rio Arade. Pod názvem Cilpes se zrodilo již v dobách Římské říše a počátkem 13. století, během arabské nadvlády, se o něm mluvilo jako o „Bagdádu západu“.

    Sintra

    Kdo chce v Portugalsku navštívit něco opravdu výjimečně kouzelného, zavítá do pohádkové Sintry. Rozlohou nevelké městečko, ve kterém pečou typický koláček z kozího sýra, se díky výhodné poloze poblíž Lisabonu, příjemnému ovzduší a krásné přírodě stalo letním sídlem královské rodiny. A v současnosti platí za jednu z největších zajímavostí na poznávacím zájezdu do Portugalska.

    Během několika století v Sintře vyrostla řada paláců, zahrad, letohrádků a parků, které obklopují původní maurský hrad. Největší pozornost přitahují honosné paláce Monserrate, Nacional da Pena, Quinta da Regaleira či Nacional de Sintra, kapucínský klášter (Convento dos Capuchos), zahrada Rainha, vyhlídka Santa Eufémia da Serra nebo Beckfordův vodopád.

    Sintra
    Sintra
    Sintra
    Sintra

    Tomar

    Tomaru se přezdívá „templářské město“, neboť se ve 12. století stalo sídlem Řádu templářských rytířů v Portugalsku. Tuto legendární epochu dodnes připomíná mystický a jedinečný klášter Řádu Kristova (Convento de Cristo). Zhruba 20 kilometrů západně se ukrývá Fátima. V důsledku zjevení Panny Marie třem malým dětem v roce 1917 se zařadila k nejznámějším katolickým poutním místům na světě. Cílem dnešních poutníků je především prostranství Cova da Iria (kde ke zjevení došlo) s obří bazilikou Panny Marie Růžencové (basílica de Nossa Senhora do Rosário) v neoklasicistním stylu.

    Tomar
    Fátima

    Zoomarine

    Za výrazný tahák Algarve lze považovat také tematický zábavní park pro celou rodinu Zoomarine. Vznikl v roce 1991 poblíž středisek Albufeira a Armacao de Pera a dnes zahrnuje akvapark, lunapark, zoopark i delfinárium. Kromě představení delfínů, tuleňů a papoušků láká hlavně na umělou řeku „Rapid River“, horskou dráhu, 4D kino, pirátskou zátoku či akvárium.

    josef.krenek
    17. 5. 2022

    Líbí se vám náš článek?
    Sdílejte ho na sociálních sítích a buďte také inspirací pro ostatní!