Úvodní stránka
Destinace
Fotočlánky
Naše redakce
Rady na cestu
Tipy na dovolenou
Novinky a zajímavosti
Vyberte si dovolenou
Tipy na dovolenou
Rady na cestu
Fotočlánky
Novinky a zajímavosti
Destinace
Naše redakce
Vyberte si dovolenou
Naše redakce
Pojeďte s námi na dovolenou
FISCHER Blog
Novinky a zajímavosti
Španělsko na talíři: ochutnejte nejlepší španělské speciality
Španělsko na talíři
: ochutnejte top španělské speciality
Co se dozvíte?
Snídat jako král, obědvat jako princ a večeřet jako chudák. Tak tohle ve
Španělsku
nehrozí. Španělé si umějí užít jídlo v kteroukoliv denní dobu. Mrkněte se, jak jíst na dovolené jako pravý Španěl a co ze španělských specialit stojí za to ochutnat. Vždyť kdy jindy si trošku „zahřešit“ než právě na dovolené?
Ochutnejte Španělsko
Sladké pokušení jménem churros k snídani
Představte si, jak k ranní kávě přikusujete smažené tyčinky s cukrem namočené v hořké čokoládě.
Churros
jsou „hříšně“ dobrou pochoutkou, kterou si Španělé dopřávají k snídani (
desayuno
) hlavně o víkendu. Jde o tyčinky z odpalovaného těsta smažené v oleji, jež údajně pocházejí z chladných oblastí Kastilie. Zdejší pastevci (iberské plemeno ovcí = churra) prý hledali způsob, jak připravit levný, a přesto vydatný a chutný pokrm. K přípravě churros těsta, které se smaží v železné pánvi nad ohněm, jim stačila voda s moukou. Podle jiných teorií pocházejí churros z Číny či z Egypta. Ať tak či tak, právě Španělé mohou za rozšíření lahodných churros do Jižní Ameriky i dalších částí světa.
Churros seženete v cukrárnách, pouličních stáncích ve městech, na nádražích a letištích i ve specializovaných „churreriích“ po celém Španělsku. Největší oblibě se těší v
Madridu
.
Náš tip:
Sladká snídaně pro vás není to pravé ořechové? Na dovolené ve Španělsku nemůžete odstartovat den ničím lepším než sušenými vepřovými šunkami (
jamón
serrano
či
ibérico
), klobáskami (např. slavné
chorizo
) a sýry (
queso
). Španělé si jimi plní pečivo – většinou opečené bagety (
bocadillo
) potřené olivovým olejem, případně rozmixovanými rajčaty.
Oběd ve stylu typických španělských specialit
Jste zvyklí na oběd v poledne? Na to ve Španělsku zapomeňte. Španělé mají na všechno dost času a stejné je to i s hlavním jídlem dne (
comida/almuerzo
). Dávají si ho většinou až kolem 15. hodiny. Pokud chcete obědvat jako Španělé, počítejte se třemi chody. Prvním (
primer plato
) v podobě salátu či polévky, druhým (
segundo plato
) složeným nejčastěji z masa nebo ryby a přílohy a třetím, samozřejmě dezertem (
postre
).
Gazpacho všude, kam se podíváš
Nejslavnější španělskou polévkou je bezesporu
gazpacho
. Pro nás trochu netypická studená polévka má původ v
Andalusii
, kde je díky horkému andaluskému slunci vítaným osvěžením. Tuhle vitamínovou bombu z rozmixované zeleniny (rajčata, cibule, paprika, česnek) a olivového oleje na dovolené rozhodně musíte vyzkoušet.
Je libo legendární paellu nebo radši dary moře?
Jako hlavní chod nemůžeme doporučit nic jiného než slavnou španělskou
paellu
. Směs rýže, zeleniny a masa nebo mořských plodů dochucená šafránem se připravuje na speciální pánvi „paella“, podle níž pokrm získal svůj název. Pochází z Valencie. Až se na dovolené ve Španělsku všudypřítomné paelly přejíte, ochutnejte
tortilla
española
neboli
tortilla de patatas.
Tato bramborová omeleta s cibulí je další ze světově známých španělských specialit. Pokud budete mít chuť na typickou středomořskou kuchyni, vsaďte na ryby a mořské plody (
pescado, mariscos
).
Náš tip:
Po obědě si nezapomeňte dát siestu. Španělé tradici odpočinku po hlavním jídlu dne skutečně dodržují. V době siesty je dokonce neslušné např. sjednávat pracovní schůzky.
S láskou ke Španělsku: večeře ve stylu tapas
Po dni plném dovolenkových radovánek přichází čas na večeři (
cena
) a posezení u skleničky dobrého pití s tradičními tapas. Bez
tapas
by to totiž nebyla ta pravá dovolená ve Španělsku. Tapas jsou malé porce jídla podávané k různým druhům pití. Původně pojem „tapas“ (tapa = víko) značil pouze plátky chleba, které přikrývaly sklenici a nápoje ve džbánech jako ochrana proti hmyzu. Postupně však na chleba přibyl plátek šunky nebo sýra a začalo vznikat tapas, tak jak ho známe. Dnes může jít i o plnohodnotné jídlo ve formě paelly, oblíbených smažených olihní a dalších teplých pokrmů.
Náš tip:
Ve Španělsku, např. v
Andalusii
, fungují tzv.
tapas bary
, kde jsou tapas přímo zahrnuty v ceně nápojů, takže jde v podstatě o jídlo k pití zdarma. Španělé si z této formy stravování udělali vlastní životní styl – obzvláště mladí běžně chodí po tapas barech a během jednoho večera si užívají speciality několika podniků, kam si zajdou na drink. Ochutnají tak různá „tapas“ zdarma.
Víno, káva, horchata aneb jaké pití ve Španělsku ochutnat?
K dobrému jídlu patří dobré pití. A co jiného pít ve Španělsku než
víno
? Vždyť Španělsko je díky příznivému podnebí jedním z největších pěstitelů vína na světě. Doporučujeme vám ve Španělsku ochutnat víno s ochrannou známkou původu a jakosti (DOC) z oblasti
La Rioja
, které je považováno za nejlepší. O něco levnější, ale stále velmi chutné místní víno, má označení (DO).
Nebyla by to dovolená „po španělsku“ bez
sangrie
(vinný punč s nakrájenými kousky ovoce) nebo alespoň
tinto de verana
(směs červeného vína a citrónového nápoje s ledem). Pokud dáváte přednost šumivému vínu, hledejte ho v nápojovém lístku pod názvem
cava
.
K snídani a dezertům nesmí chybět káva, které Španělé dávají přednost před čajem. Oblíbenou španělskou specialitou je
café con leche
, tedy káva s velkým množstvím mléka. Ve Valencii se setkáte také s tzv.
horchatou
– studeným nápojem z mandlí nebo tygřích ořechů. Samozřejmostí jsou všudypřítomné ovocné šťávy a tříště (
granizado
).
Jiný kraj, jiná specialita, co ochutnat
Španělská kuchyně
obsahuje tolik specialit, že by se o nich dalo psát dlouhé hodiny. Jednotlivé regionální kuchyně, např. katalánská, baskická, andaluská nebo kastilská, se od sebe navíc dosti liší. Ať už ale zavítáte na
Baleárské ostrovy
a budete si mazat pečivo pomazánkou z typické paprikové klobásy
sobrasada
nebo
se vydáte na
Kanáry
a pochutnáte si na dušeném králíkovi v rajčatové omáčce (
conejo en salmorejo
) se slavnými „vrásčitými“ bramborami (
papas arrugadas
) či budete mlsat slaďoučký
katalánský krém (
crema catalana
) na
pevnině
, vězte, že dovolenou ve Španělsku si určitě vychutnáte.
Ochutnejte Španělsko
10. 9. 2021
Klára Vacek
Kuchyně
Španělsko
To nejlepší
Líbí se vám náš článek?
Sdílejte ho na sociálních sítích a buďte také inspirací pro ostatní!
Mohlo by vás
zajímat
Tipy a inspirace
Objevte to
nejzajímavější z malebné Menorky
Fotočlánky
10 nejhezčích ostrovů Středomoří
. Který v seznamu vás překvapí?
Tipy a inspirace
Mallorca očima delegátky:
kam na výlet a kde se najíst
Fotočlánky
Fotky z Mallorky
: to nejkrásnější z ostrova slunce a umění
Tipy a inspirace
7 důvodů, proč na dovolenou do
Costa Adeje/Los Cristianos na Tenerife
Fotočlánky
Pětka
nejkrásnějších míst
na Gran Canarii
Tipy a inspirace
Formentera
: poznejte jeden z nejkrásnějších španělských ostrovů
Fotočlánky
Vydejte se s námi na
krásné pláže Baleárů
Tipy a inspirace
Nejlepší
hotely u moře pro děti
Tipy a inspirace
Který z
Kanárských ostrovů je ten pravý
pro vás?
Novinky a zajímavosti
Nejvyšší útesy, nejstarší klášter a jiné
rekordy Kanárských ostrovů
Tipy a inspirace
Tady se bude dětem líbit!
Nejlepší hotely s aquaparkem