1. FISCHER Blog
  2. Novinky a zajímavosti
  3. Španělsko na talíři: ochutnejte nejlepší španělské speciality

Španělsko na talíři: ochutnejte top španělské speciality

Co se dozvíte?

    Snídat jako král, obědvat jako princ a večeřet jako chudák. Tak tohle ve Španělsku nehrozí. Španělé si umějí užít jídlo v kteroukoliv denní dobu. Mrkněte se, jak jíst na dovolené jako pravý Španěl a co ze španělských specialit stojí za to ochutnat. Vždyť kdy jindy si trošku „zahřešit“ než právě na dovolené?

     

    Sladké pokušení jménem churros k snídani

    Představte si, jak k ranní kávě přikusujete smažené tyčinky s cukrem namočené v hořké čokoládě. Churros jsou „hříšně“ dobrou pochoutkou, kterou si Španělé dopřávají k snídani (desayuno) hlavně o víkendu. Jde o tyčinky z odpalovaného těsta smažené v oleji, jež údajně pocházejí z chladných oblastí Kastilie. Zdejší pastevci (iberské plemeno ovcí = churra) prý hledali způsob, jak připravit levný, a přesto vydatný a chutný pokrm. K přípravě churros těsta, které se smaží v železné pánvi nad ohněm, jim stačila voda s moukou. Podle jiných teorií pocházejí churros z Číny či z Egypta. Ať tak či tak, právě Španělé mohou za rozšíření lahodných churros do Jižní Ameriky i dalších částí světa.
     
    img 1
    Churros seženete v cukrárnách, pouličních stáncích ve městech, na nádražích a letištích i ve specializovaných „churreriích“ po celém Španělsku. Největší oblibě se těší v Madridu.
    Náš tip: Sladká snídaně pro vás není to pravé ořechové? Na dovolené ve Španělsku nemůžete odstartovat den ničím lepším než sušenými vepřovými šunkami (jamón serrano či ibérico), klobáskami (např. slavné chorizo) a sýry (queso). Španělé si jimi plní pečivo – většinou opečené bagety (bocadillo) potřené olivovým olejem, případně rozmixovanými rajčaty.
    Bocadillo
    Jamón, queso, španělské speciality

    Oběd ve stylu typických španělských specialit

    Jste zvyklí na oběd v poledne? Na to ve Španělsku zapomeňte. Španělé mají na všechno dost času a stejné je to i s hlavním jídlem dne (comida/almuerzo). Dávají si ho většinou až kolem 15. hodiny. Pokud chcete obědvat jako Španělé, počítejte se třemi chody. Prvním (primer plato) v podobě salátu či polévky, druhým (segundo plato) složeným nejčastěji z masa nebo ryby a přílohy a třetím, samozřejmě dezertem (postre).

    Gazpacho všude, kam se podíváš

    Nejslavnější španělskou polévkou je bezesporu gazpacho. Pro nás trochu netypická studená polévka má původ v Andalusii, kde je díky horkému andaluskému slunci vítaným osvěžením. Tuhle vitamínovou bombu z rozmixované zeleniny (rajčata, cibule, paprika, česnek) a olivového oleje na dovolené rozhodně musíte vyzkoušet.
     
    img 2

    Je libo legendární paellu nebo radši dary moře?

    Jako hlavní chod nemůžeme doporučit nic jiného než slavnou španělskou paellu. Směs rýže, zeleniny a masa nebo mořských plodů dochucená šafránem se připravuje na speciální pánvi „paella“, podle níž pokrm získal svůj název. Pochází z Valencie. Až se na dovolené ve Španělsku všudypřítomné paelly přejíte, ochutnejte tortilla española neboli tortilla de patatas. Tato bramborová omeleta s cibulí je další ze světově známých španělských specialit. Pokud budete mít chuť na typickou středomořskou kuchyni, vsaďte na ryby a mořské plody (pescado, mariscos).
     
    Španělská paella
    Španělská paella)
    Náš tip: Po obědě si nezapomeňte dát siestu. Španělé tradici odpočinku po hlavním jídlu dne skutečně dodržují. V době siesty je dokonce neslušné např. sjednávat pracovní schůzky.

    S láskou ke Španělsku: večeře ve stylu tapas

    Po dni plném dovolenkových radovánek přichází čas na večeři (cena) a posezení u skleničky dobrého pití s tradičními tapas. Bez tapas by to totiž nebyla ta pravá dovolená ve Španělsku. Tapas jsou malé porce jídla podávané k různým druhům pití. Původně pojem „tapas“ (tapa = víko) značil pouze plátky chleba, které přikrývaly sklenici a nápoje ve džbánech jako ochrana proti hmyzu. Postupně však na chleba přibyl plátek šunky nebo sýra a začalo vznikat tapas, tak jak ho známe. Dnes může jít i o plnohodnotné jídlo ve formě paelly, oblíbených smažených olihní a dalších teplých pokrmů.
     
    Tapas
    Tapas
    Náš tip: Ve Španělsku, např. v Andalusii, fungují tzv. tapas bary, kde jsou tapas přímo zahrnuty v ceně nápojů, takže jde v podstatě o jídlo k pití zdarma. Španělé si z této formy stravování udělali vlastní životní styl – obzvláště mladí běžně chodí po tapas barech a během jednoho večera si užívají speciality několika podniků, kam si zajdou na drink. Ochutnají tak různá „tapas“ zdarma.

    Víno, káva, horchata aneb jaké pití ve Španělsku ochutnat?

    K dobrému jídlu patří dobré pití. A co jiného pít ve Španělsku než víno? Vždyť Španělsko je díky příznivému podnebí jedním z největších pěstitelů vína na světě. Doporučujeme vám ve Španělsku ochutnat víno s ochrannou známkou původu a jakosti (DOC) z oblasti La Rioja, které je považováno za nejlepší. O něco levnější, ale stále velmi chutné místní víno, má označení (DO). Nebyla by to dovolená „po španělsku“ bez sangrie (vinný punč s nakrájenými kousky ovoce) nebo alespoň tinto de verana (směs červeného vína a citrónového nápoje s ledem). Pokud dáváte přednost šumivému vínu, hledejte ho v nápojovém lístku pod názvem cava.
     
    Sangria
    Šumivé víno cava
    K snídani a dezertům nesmí chybět káva, které Španělé dávají přednost před čajem. Oblíbenou španělskou specialitou je café con leche, tedy káva s velkým množstvím mléka. Ve Valencii se setkáte také s tzv. horchatou – studeným nápojem z mandlí nebo tygřích ořechů. Samozřejmostí jsou všudypřítomné ovocné šťávy a tříště (granizado).
     
    Horchata
    Granizado

    Jiný kraj, jiná specialita, co ochutnat

    Španělská kuchyně obsahuje tolik specialit, že by se o nich dalo psát dlouhé hodiny. Jednotlivé regionální kuchyně, např. katalánská, baskická, andaluská nebo kastilská, se od sebe navíc dosti liší. Ať už ale zavítáte na Baleárské ostrovy a budete si mazat pečivo pomazánkou z typické paprikové klobásy sobrasada nebo se vydáte na Kanáry a pochutnáte si na dušeném králíkovi v rajčatové omáčce (conejo en salmorejo) se slavnými „vrásčitými“ bramborami (papas arrugadas) či budete mlsat slaďoučký katalánský krém (crema catalana) na pevnině, vězte, že dovolenou ve Španělsku si určitě vychutnáte.
     
    Baleárská specialita sobrasada
    Conejo en salmorejo
    img 3
    klara.vacek
    10. 9. 2021

    Líbí se vám náš článek?
    Sdílejte ho na sociálních sítích a buďte také inspirací pro ostatní!