1. FISCHER Blog
  2. Tipy na dovolenou
  3. 10 zajímavostí Menorky aneb co navštívit

Objevte to nejzajímavější z malebné Menorky

Co se dozvíte?

    Romantické zálivy s průzračnou vodou, nádherné pláže se světlým pískem, tajuplné památky rozeseté po celém ostrově, krásná středomořská příroda, osamělé majáky a chutné španělské speciality jsou ingredience, které z dovolené na Menorce činí skutečnou lahůdku. Pojďte se s námi podívat na největší z menorských zajímavostí.

    Věděli jste, že Menorca je od roku 1993 biosférickou rezervací UNESCO a patří mezi TOP 100 udržitelných destinací programu Green Destinations? Za ocenění vděčí svému nádherně čistému prostředí. Menorku navíc ročně navštíví přibližně sedmkrát méně turistů než její větší sestru Mallorcu, takže jde o ideální destinaci na klidnou dovolenou v obklopení čisté přírody.

    Jedny z nejkrásnějších pláží Středomoří

    I když Menorca nabízí mnoho zajímavostí, hlavním důvodem dovolené na druhém největším z Baleárských ostrovů stále zůstává pobyt na pláži. A že je z čeho vybírat! Členité menorské pobřeží měří zhruba 200 kilometrů a najdete tu přes 70 zálivů a pláží. Díky tyrkysově čisté vodě, která zálivy omývá, a malebným plážím a ukrytým plážičkám je pobyt na Menorce pastvou nejen pro duši, ale i pro oči. Vždyť menorské pláže jsou považovány za jedny z nejkrásnějších ve Středomoří. Bonusem navíc je, že jsou všechny veřejné.

    Šestka nejoblíbenějších menorských pláží

    1. Son Bou
    2. Cala Galdana
    3. Cala Mitjana
    4. Son Saura
    5. Cala Macarella
    6. Cala en Turqueta
    Pláž Cala Galdana
    Pláž Son Saura

    Tajuplné kamenné památky

    Téměř po celé Menorce se nacházejí záhadou opředené megalitické stavby dávné talajotické kultury. Kamenným útvarům ve tvaru písmene T se přezdívá taulas, kuželovitým věžím talayoty, kamenným hrobkám připomínajícím loď dnem vzhůru navetas. Nejznámější tauly si můžete prohlédnout v lokalitě Torralba u vesničky L´Argentina. Tu vůbec nejslavnější a největší z menorských navet, Naveta d´Es Tudons, najdete nedaleko Ciutadelly. V této navetě staré více než 3 500 let archeologové objevili na stovku zachovalých koster.
     
    img 1

    Hlavní město Mahón s rybím trhem

    Hlavní město Menorky, starobylý přístavní Mahón, musíte během vaší dovolené na Menorce rozhodně navštívit. Máte k tomu hned čtyři dobré důvody:
    1. tradiční rybí trh,
    2. impozantní památky v čele s mohutnými pevnostmi a původní městskou bránou sv. Rocha,
    3. jeden z nejdelších přírodních přístavů na světě dlouhý 6 km,
    4. neopakovatelnou atmosféru georgiánské Anglie s koloniální architekturou.
    Mahón
    Přístav Mahón při západu slunce

    Vůně historie v muzeích a pevnostech

    Pokud vás zajímá menorská historie, nenechte si ujít návštěvu pevnosti Fortalesa de La Mola u Mahónu. Spatříte původní střílny a kasárny, které nechala vybudovat královna Isabella II. na obranu Menorky nedaleko původní pevnosti Castell de Sant Felip z 16. století. Na místě původní pevnosti je dnes možné obdivovat labyrint podzemních tunelů. 

    V objevování menorské historie můžete pokračovat v hlavním muzeu ostrova v bývalém františkánském klášteře v Mahónu, který dokumentuje nejstarší historii ostrova. Za zmínku stojí i nedaleké multimediální muzeum Ca n'Oliver, původní sídlo buržoazní rodiny Oliverů z 18. století, s mnoha nástěnnými malbami a dalšími díly italských umělců.

    Nedotčená středomořská krajina na seznamu UNESCO

    Další zajímavostí Menorky je fakt, že je díky panenské přírodě s typickou středomořskou faunou a flórou celý ostrov vyhlášen biosférickou rezervací UNESCO. Tím nejkrásnějším místem k obdivování menorské přírody je park S’Albufera des Grau, který se pyšní nádhernou jezerní krajinou, bujnou vegetací, množstvím malebných zálivů se skvostnými plážemi i možností pozorování na 250 druhů ptactva. Spatříte tu například vodní ptáky jako kormorány, volavky či divoké kachny, ale také dravce jako luňáky a mořské orly. Dalším vhodným místem k obdivování menorské přírody je městečko Ferreries uprostřed věčně zelených kopečků. Jde o oblíbený cíl fanoušků pěší turistiky, cyklistiky i jízdy na koni.
     
    img 2

    Sněhově bílý ráj Binibeca s ukrytými plážemi

    Pohádkově bílá rybářská vesnička Binibeca vás okouzlí tak, že se z ní nebudete chtít vrátit. Kdo by netoužil relaxovat v jedné z rekreačních vil s bazénem v obklopení krásných bílých domečků a malebných úzkých uliček? Navíc u skalnatého pobřeží, které ukrývá liduprázdné romantické plážičky s jemným pískem?
     
    Bílé uličky Binibecy
    Tradiční domy v Binibece

    Zoo park s krmením opiček a lemurů

    Rodiny s dětmi a milovníci zvířat si na dovolené na Menorce nesmí nechat ujít návštěvu zoo parku Lloc de Menorca. Právě tady můžete prožít veselý den spojený s krmením opiček, lemurů a dalších zvířat.

    Aristokratický přístav Ciutadella

    Co je malé, to je hezké. A to menorská Ciutadella, která se v překladu nazývá „malé město“, rozhodně splňuje. Ciutadella byla původním hlavním městem Menorky a sídlem šlechty a církve. Dlouhá a zajímavá historie zanechala v Ciutadelle pozoruhodné památky. Čtveřici z nich rozhodně musíte navštívit:
    1. malebný přírodní přístav ve tvaru úzkého fjordu připomínající benátský kanál,
    2. skvostnou katedrálu, která je ukázkou katalánské gotiky,
    3. městské tržiště s prodejci ryb, mořských plodů, ovoce, zeleniny a dalších dobrot,
    4. hlavní náměstí Plaça des Born se zajímavými budovami (neoklasicistní palác Torre-Saura a městská radnice Ajuntament či impozantní obelisk na počest měšťanů, kteří zemřeli při ochraně města před Turky).
    Architektura menorské Ciutadelly
    Západ slunce nad katedrálou v Ciutadelle

    Tančící koně

    Další zajímavostí Menorky jsou cvičení menorští koně. Během návštěvy stáje Son Martorellet můžete v rámci večerního představení zhlédnout světoznámou drezuru cvičených koní. Neuvěřitelná show v sobě spojuje jezdecké dovednosti a mystické scény v tradičních krojích a je známá po celém světě.

    To nejlepší ze španělské kuchyně

    Menorka je španělským ostrovem, takže vás jistě nepřekvapí, že si tady pochutnáte především na španělské kuchyni. Během vašeho pobytu na Menorce určitě nezapomeňte navštívit některou z místních restaurací a ochutnat paellu, čerstvé mořské plody, speciality na grilu nebo některé z dalších menorských delikates. Typické menorské sýry můžete vyzkoušet ve městě Alaior, kde se vyrábí, vyhlášenou langustovou polévku zase v rybářské vesničce Fornells. Pokud vás láká něco ostřejšího, navštivte na Menorce palírnu proslulého ginu Son Xoriguer nebo si udělejte výlet do předního menorského vinařství Bodegas Binifadet, kde se můžete projít po vinicích a ochutnat místní vína, ať už v rámci prohlídky, ve zdejší vinárně nebo během večeře v luxusní restauraci.
    Náš tip: Kupte si na Menorce majonézu! Že to není zrovna ideální suvenýr z dovolené? Naopak. Tahle oblíbená omáčka dle místní legendy pochází právě z Menorky a je pojmenovaná po hlavním městě Mahón.
    Menorský sýr
    Paella s mořskými plody
    klara.vacek
    6. 3. 2024

    Líbí se vám náš článek?
    Sdílejte ho na sociálních sítích a buďte také inspirací pro ostatní!