1. FISCHER Blog
  2. Tipy na dovolenou
  3. Jemná krása drsného severu. Objevte zajímavosti Laponska

Jemná krása drsného severu. Objevte zajímavosti Laponska

Co se dozvíte?

    Téměř 400 tisíc kilometrů čtverečních Laponska na severu Skandinávie pokrývá drsná tundra, zasněžené hory, blankytná jezera i hluboké lesy. Jeho krajina dýchá nepopsatelnou krásou a ukrývá mnohá tajemství, která střeží dlouhověcí trollové. Vzhledem k velké rozloze Laponska, rozdělenou mezi kvarteto států, a náročným přepravním podmínkám v oblastech za polárním kruhem se musíte rozhodnout, kterou část a jaké lokality navštívit nejdříve. Kam se tedy vypravit a jaké zajímavosti v Laponsku vidět?

     
    Náš tip: věnujte poznávací zájezd do Laponska jako krásný dárek pro celou rodinu. Doporučujeme zájezd:

    Do finského Laponska na setkání se Santa Clausem

    O výjimečnosti Rovaniemi, vstupního bodu na drsný sever, svědčí mezinárodní letiště, jehož přistávací dráhu protíná polární kruh. Turisty proto čeká zábavní centrum Vesnička Santa Clause, panoramatická vyhlídka Ounasvaara a Arktické centrum představující historii i současnost života v polární oblasti a finském Laponsku.

    Poznávací zájezdy se v této části finského Laponska (provincie Lappi) zaměřují především na národní park Urha Kekkonena, důl na ametysty Lampivaara a skanzen s muzeem sámské (laponské) kultury Siida v Inari. Národní park Urha Kekkonena nese jméno osmého prezidenta Finské republiky a ukrývá půvabnou laponskou krajinu lučin, bažin a jezer, řeku Suomujoki či vodopád Paratiisikuru.

    Vesnice Santa Clause v Rovaniemi
    Národní park Urha Kekkonena

    Do švédského Laponska do zapomenutého koutu světa

    Liduprázdnou krajinu švédského Laponska (provincie Norrbotten, Västerbotten a Jämtland) charakterizují ledem pokryté vrcholy s poetickými názvy jako Šielmmáčohkka, větrem ošlehané pláně, divoké říčky ženoucí se kamenitými koryty do chladných, blankytných jezer, horské louky a téměř nekonečné březové lesy plné vřesu, borůvčí a losích stád.

    Do švédského Laponska do zapomenutého koutu světa

    Největší přírodní skvosty a zajímavosti Laponska zde ukrývá sedmička národních parků, jejichž celková rozloha přesahuje úctyhodných 6 tisíc kilometrů čtverečních. V národním parku Vadvetjakka to jsou široké meandry řeky Njuoraeatnu a v jednom z nejstarších národních parků Abisko břehy rozsáhlého jezera Torneträsk, hora Nuolja či kaňon řeky Abiskojåkka.

    Národní parky Stora Sjoffalet, Sarek, Padjelanta a Muddus tvoří součást tzv. „Laponského území“, které patří mezi švédské lokality UNESCO. Sámové (jak zní správný výraz pro Laponce) zde dosud svůj život řídí jako před staletími podle sezónního přesunu sobích stád (v zimě v nížinách, v létě v horách).

    Údolí Rapadalen v NP Sarek
    Zajímavosti Laponska zahrnují i divokou řeku v NP Sarek
    Řeka LåddeJåhkå a jezero Vastenjaure, v pozadí vrcholky norských hor
    Polární záře v NP Muddus

    Do norského Laponska na konec Evropy

    Pohádkovým královstvím severního Norska můžete putovat křížem krážem celé dny a pořád tady budete mít co objevovat. Jedna z jeho nejpopulárnějších lokalit je zároveň místem nejodlehlejším – na mys Nordkapp se totiž jezdí jako na nejsevernější kout našeho světadílu. Výhled na noční slunce nad Barentsovým mořem (Severní ledový oceán) a Norským mořem (Atlantik), které v létě nezapadá, je opravdu nezapomenutelný.

    Návštěvnický komplex na Nordkappu zahrnuje mj. kinosál, restauraci s barem a kavárnou, thajské muzeum, vyhlídkovou terasu, expozici z historie mysu, modlitebnu či prodejnu suvenýrů. Ne každý ovšem ví, že skutečně nejsevernější místo Evropy – mys Kinnarodden – leží necelých 70 kilometrů východně. Nordkapp se totiž nachází na ostrově Mageroya a s kontinentem ho spojuje podmořský silniční tunel.

    Pohled na Nordkapp ze severu
    Pohled z Nordkappu na sever

    Do zajímavostí norského Laponska se řadí také úchvatná souostroví Lofoty a Vesterály s dramaticky modelovanými skalisky, četnými jezírky a typickými rybářskými osadami. Jejich nejkrásnější místa (Trollfjord, hora Reingebringen, záliv Høyvika) vypadají na fotkách jako obrázky z rajské zahrady. Z městečka Andenes se můžete vypravit na velrybí safari s pozorováním obřích kytovců, mořských ptáků či tuleňů.

    Poznávací zájezd do Laponska severním Norskem potěší řadou památek také milovníky historie. Osada Stiklestad připomíná smrt krále Olafa II. Haraldsona v boji proti pohanům roku 1030 a unikátní prehistorické skalní rytiny v městečku Alta jsou dokonce součástí světového dědictví UNESCO. V Tromso stojí celodřevěný chrám Tromsøkatedral z 19. století, v důležitém přístavu Narvik se odehrály tuhé boje za druhé světové války a v„laponské metropoli" Karasjoku (Kárášjohka) sídlí od roku 1989 norský laponský parlament.

    Do norského Laponska na konec Evropy

    Kromě toho stojí v norském Laponsku za vidění:

    • sedlo Korgfjellet s panoramatem horských štítů a ledovce Okstibreen,
    • peřeje Malselvfossen na „lososí řece“ Malselv,
    • divoká krajina se stády sobů kolem Altafjordu,
    • pohádková „Cesta sobů" do Olderfjordu,
    • burácející vodopády Laksfossen,
    • sněhem sevřený Kafjord,
    • půvabné jezero Snasa.
    josef.krenek
    21. 10. 2022

    Líbí se vám náš článek?
    Sdílejte ho na sociálních sítích a buďte také inspirací pro ostatní!