1. FISCHER Blog
  2. Tipy na dovolenou
  3. Kvarteto nejlepších oblastí v Tunisku

Kde si užít pohodovou dovolenou v Tunisku?

Co se dozvíte?

    Tunisko… Cítíte tu vůni datlí, rušných tržišť, horké Sahary a osvěžujícího Středozemního moře? Dopřejte si tuniskou exotiku, poradíme vám, kde v Tunisku se vám bude nejvíc líbit.
     
    Tunisko představuje ideální kombinaci pro rodinnou i aktivní sportovní dovolenou. Letecky to je stejně daleko jako na Krétu a blíž než na Tureckou riviéru nebo do jižního Portugalska. Ve srovnání s Tureckem a Egyptem znamená zároveň Tunisko naprosto plnohodnotnou alternativu kvalitou hotelů, rozsahem jejich služeb i cenovou nenáročností.
     
    Foto Tunisko představuje ideální
    V Tunisku si krásnou dovolenou užije každý. Děti si dopřejí nekonečné hodiny hraní, skotačení a stavění písečných hradů, sportovci ocení nabídku paraglidingu či vodních skútrů, celá rodina si pochutná v tradiční tuniské restauraci. Tuniské hotelové komplexy si potrpí na komfortní služby, rušnou zábavu od rána do večera, pestrou nabídku nočního povyražení a četné atrakce – jejich prostory během pobytu ani nemusíte opouštět. Ke každému hotelu většinou patří rozlehlá privátní pláž s jemným pískem, pomalým vstupem do čisté vody a pestrou paletou vybavení v podobě občerstvení, toalet, sprch, lehátek, slunečníků a hřišť na beach volejbal.
     
    Foto Ke každému hotelu
    Kam do Tuniska se tedy vydat za prožitím parádní dovolené? Zveme vás na rychlou prohlídku tuniských rekreačních oblastí – a na vás už je jenom vybrat si tu „pravou datlovou“.
     

    Sever zálivu Hammamet, tradiční a aktivní

    Blízkost hlavního města Tunisu i dlouhá tradice dělají z Hammametu a okolí jedno z nejpopulárnějších a nejlépe vybavených prázdninových letovisek Tuniska. Nádherné písečné pláže se v Hammametu táhnou jihozápadním směrem až do moderního resortu Yasmin i severovýchodně do tradičněji laděného Nabeulu. Perfektní pobyt tady prožijí všechny věkové skupiny – například zájemci o golf mohou využít hřiště Yasmine Club a Citrus, děti se vydovádějí v oddechových parcích Carthage Land či Funny Land.
     
    Foto Sever zálivu Hammamet

    Zajímavá místa a turistické atrakce v okolí severního Hammametu

    Dougga

    Pozůstatky původního římského města Dougga (UNESCO) zahrnují na více než 60 hektarech římské divadlo s vyvýšeným jevištěm, Liciniovy a Kyklopovy lázně, Attebanovo mauzoleum nebo dům Trojlístku.

    El Haouaria

    Podzemní prostory pyramidového tvaru vytvořené těžbou stavebního kamene lze navštívit díky širším bočním vstupům. El Haouaria platí za oblíbené útočiště stěhovavých ptáků, proto se zde od nepaměti udržuje umění sokolnictví.

    Korbous

    Lázeňské městečko Korbous proslulo rozlehlým lesem stejného jména a především léčivým bahnem a siřičitými a vřídelními prameny, z nichž řada prýští přímo do vod Středozemního moře.
     
    Římské divadlo v lokalitě Dougga
    Středozemní moře u Korbousu

    Sidi Bou Said

    Malebná čtvrť Sidi Bou Said na okraji metropole Tunisu dříve patřila umělcům, dnes spíše bohatým Tunisanům a zejména turistům, lačnícím spatřit místní krásy. Natáčel se zde film Angelika a sultán.

    Staré město Hammamet

    Nenechte si ujít návštěvu křivolakých uliček starého města Hammametu s mešitou Sidi-Gailani a typickým arabským koloritem prodejců a smlouváním s nimi.

    Jih zálivu Hammamet, rozsáhlý a dostupný

    Největší rekreační zóna Tuniska se rozprostírá mezi městy Sousse (Súsa) a Monastir. Patří do ní i letovisko Skanes a malebný jachetní přístav ve středomořském stylu Port El Kantaoui. Obsluhuje ji letiště Monastir, za kterým se krajina úrodného severu pomalu mění ve vyprahlou Saharu na jihu.
     
    Foto Jih zálivu Hammamet
    Na skvělou dovolenou se mohou těšit rodiny s malými dětmi, sportovci, mladé páry, senioři a milovníci kultury a architektury. Vše zde najdou blízko sebe: historické centrum, krásné pláže, rušný přístav, golfový resort, zajímavé věci k vidění i služby (tržiště, obchody, supermarkety, moderní nákupní centra). Zdejší mnohakilometrové pláže s šířkou až 100 metrů pokrývá hebký, bělostný písek a zvolna se noří do blankytného Středozemního moře.

    Zajímavá místa a turistické atrakce v okolí jižního Hammametu

    El-Jem

    Pozůstatky římského města Thysdrus v oblasti bývalé punské osady ukrývají největší římský amfiteátr v Africe a třetí největší na světě (UNESCO). Právě v El-Jemu se natáčel slavný dobrodružný film Gladiátor.

    Kairouan

    Některé zdroje tvrdí, že sedm cest k Velké kairouanské mešitě (UNESCO), jedné z nejvýznamnějších v islámském světě, může nahradit jednu pouť do Mekky. Ve čtvrté nejsvětější lokalitě islámu jsou i další památky jako mešita Tří bran či mauzoleum Sidiho Sahaba.
     
    Amfiteátr El-Jem
    Velká mešita v Kairouanu

    Staré město Sousse

    Historické jádro města Sousse (UNESCO) se pyšní pevností Ribat, pevností („kasba“), několika mešitami, školou koránu, katakombami o délce přes 5 kilometrů a synagogou Keter Torah.

    Centrální pobřeží Tuniska, klidné a zábavné

    Nejvýznačnějším turistickým střediskem jižně od Monastiru a severně od Sfaxu je Mahdia. Končí tady východní větev tuniské železnice a město se nachází trochu stranou od velkých rekreačních oblastí. Hotely se táhnou oběma směry od výrazného poloostrova, na kterém se rozkládá historické město. I tady si užijí příjemnou dovolenou především zájemci o nekonečné koupání, rozsáhle vybavená ubytovací zařízení a možnosti vycházek za památkami, gastronomií či zábavou.
     
    Foto Centrální pobřeží Tuniska

    Zajímavá místa a turistické atrakce v okolí Mahdie

    Chébika a Tamerza

    Nejznámější tuniské oázy Chébika a Tamerza leží až u hranic s Alžírskem. Při jejich návštěvě poznáte tradiční způsob života včetně ukázky dokonalého využití vodních zdrojů nebo ekonomického sázení datlí.

    Sbeitla

    Mimořádně zachovalé římské stavby ve Sbeitle zahrnují trosky tří antických chrámů, veřejných lázní s původní podlahovou mozaikou, amfiteátru, divadla, fontány, Diokleciánova vítězného oblouku či rozlehlého fóra s Antoniovou bránou.
     
    Foto atrakce v okolí Mahdie
    Horská oáza Chébika

    Tozeur

    Systém oáz Tozeur v blízkosti velkého solného jezera Chott el Djerid v srdci Tuniska se proslavil svými datlemi. Patří k nejkvalitnějším a nejchutnějším v celé zemi.

    Ostrov Djerba, hravý a pohodový

    Největší tuniský ostrov spojuje s pevninou unikátní starověká Římská cesta. Současná Djerba proslula jako oblíbená prázdninová destinace, určená především rodinám s dětmi. Důvodem jsou kilometry písečných pláží s čistou vodou a pozvolným vstupem do moře a charakter služeb většiny rozsáhlých hotelových komplexů na severovýchodě ostrova. Jejich typické vybavení obsahuje dětské bazény s klouzačkami, animační kluby a programy, dětská hřiště a další atrakce pro nejmenší.
     
    Foto Ostrov Djerba

    Zajímavá místa a turistické atrakce v okolí Djerby

    Djerba Explore Park

    Zážitkový areál na východě ostrova u majáku Taguermess se pyšní především největší krokodýlí farmou ve Středomoří. Djerba Explore Park nabízí ještě skanzen, muzeum islámského umění, obchůdky, restaurace a kavárny.

    Douz

    Na jihovýchodním okraji slaného jezera Chott el Djerid najdete oázu Douz. Symbolický klíč na jejích hranicích naznačuje, že se považuje za pomyslnou bránu Sahary. Proslavila se datlovými háji a velbloudy, na kterých se můžete projet.
     
    Slané jezero Chott el Djerid
    Písečné duny v okolí Douzu

    Chott el Djerid

    Nejrozlehlejší slané jezero na Sahaře se rozkládá ve středním Tunisku na úctyhodné ploše 7 tisíc kilometrů čtverečních. Při vypařování vody se pod vrstvou soli tvoří krystaly „pouštní růže“, kolem Chott el Djerid se často vyskytuje i optický jev fata morgána.

    Matmata

    Město Matmata možná vzniklo už v době punských válek, nebo až v 7. století, kdy se tady ukrývali Berbeři před Araby i před rozpálenou pouští. Jisté je, že v 70. letech minulého století se zde natáčely Hvězdné války.
     

    Líbí se vám náš článek?
    Sdílejte ho na sociálních sítích a buďte také inspirací pro ostatní!