1. FISCHER Blog
  2. Novinky a zajímavosti
  3. Cestování s covid pasem od 1. 7.

Cestování s covid pasem od 1. 7. 2022

Co se dozvíte?

    Kam potřebuji na dovolenou test a kam mi stačí očkování? Jak může být test maximálně starý? A jaká minimální doba musí uplynout od očkování? Čert aby se v tom vyznal. Každý stát má odlišné podmínky vstupu a s návratem do ČR to vzhledem k neustálým změnám v cestovatelském semaforu také není zrovna jednoduché. Tohle všechno má vyřešit covid pas. Alespoň pro cestování v rámci Evropské unie.
     

    Co je to covid pas?

    Covid pas je digitální certifikát, který vám umožní volně cestovat v rámci Evropské unie (a na základě bilaterálních dohod také v dalších státech). Covid pas obsahuje jedinečný QR kód a od 1. 6. 2021 je ke stažení na očkovacím portálu v elektronické verzi (do mobilu, tabletu či PC). Vyřízení certifikátu by mělo do budoucna být možné i na pobočkách Czech POINTU v papírové podobě. Covid pas obsahuje jméno a příjmení, datum narození a formu certifikátu (prodělání covidu-19, očkování či testování).

    Od kdy je k dispozici?

    Systém covid pasů je plně funkční od 1. 7. 2021 a má fungovat následujících 12 měsíců.

    Jak funguje covid pas?

    Ať už jste absolvovali test na covid s negativním výsledkem, máte certifikát o očkování nebo potvrzení o prodělání koronaviru, získáte prostřednictvím covid pasu strojově čitelný kód, kterým se můžete na vyžádání prokázat. Pokud je kód platný, rozsvítí se při kontrole zelená, v opačném případě červená.
     
    img - 1

    Kdo může covidový pas získat?

    Covid pasem se můžete prokazovat, pokud:
    • byli jste testováni na covid s negativním výsledkem (PCR test ne starší 72 h či antigenní test ne starší 48 h),
    • uplynulo min. 14 dní od chvíle, kdy vám byla aplikována druhá dávka očkování na covid vakcínou schválenou Evropskou lékovou agenturou (některé země však dle svého uvážení mohou uznávat i jiné vakcíny),
    • prodělali jste covid v posledních 6 měsících (po dobu 10-180 dnů od prvního pozitivního PCR testu).

    Jak si ho zajistit?

    Jestliže splňujete jednu z podmínek pro prokazování se covid pasem uvedených výše, můžete si zdarma stáhnout váš covid pas na očkovacím portálu, kde se certifikát objeví automaticky, jakmile je pro vás relevantní. Do očkovacího portálu se můžete přihlásit těmito způsoby:
    1. zadáním čísla občanského průkazu a rodného čísla a následně kódem, který vám přijde SMS (podmínkou je při očkování uvést mobilní telefon)*,
    2. přes elektronickou identitu (např. NIA, MojeID, BankID, OP s čipem atd.), s tím, že ověření přes bankovní identitu je možné pouze pro osoby ověřené přes registr obyvatel (ROB).
    *Děti bez občanského průkazu se mohou přihlásit zadáním data narození, e-mailu a telefonního čísla. Očkovat se zatím mohou pouze děti od 16 let.
    O vydání očkovacího certifikátu je možné také požádat přímo na očkovacím místě. Prokazovat se můžete vytištěným certifikátem v papírové podobě nebo elektronickým certifikátem staženým do vašeho chytrého telefonu či tabletu.

    Kolik covid pas stojí?

    Covid pas je zdarma.

    Jak se liší covid pas, zelený certifikát a certifikát o očkování?

    Pojmy covid pas (CovidPas) a Zelený číselný certifikát (Digital Green Certificate) značí to samé jako očkovací certifikáty vydávané po 1. 6. 2021, které už splňují náležitosti kladené Evropskou unií. 

    Mobilní aplikace Tečka

    Již od začátku června je možné si stáhnout covid certifikát z očkovacího portálu. Na konci června se navíc zprovoznila také mobilní aplikace Tečka (ke stažení pro iOS a Android), s níž bude prokazování se covid pasem ještě pohodlnější. Stačí stáhnout Tečku do vašeho chytrého telefonu a po identifikaci vám bude umožněno nahrát si všechny certifikáty, které máte na očkovacím portálu. Jakmile získáte nový certifikát, aplikace si ho stáhne. Pokud se tedy půjdete testovat nebo očkovat, získaný certifikát se nahraje do vaší aplikace. V Tečce navíc má být možné i uložení kódů dětí a dalších členů rodiny.

    Hodí se při cestování i jako vstupenka do restaurací a na akce

    Covid pasem má být možné se prokazovat nejen při cestování, ale i v restauracích, ve volnočasových a zábavních zařízeních, při vstupu do provozoven apod.
    klara.vacek
    28. 6. 2021

    Líbí se vám náš článek?
    Sdílejte ho na sociálních sítích a buďte také inspirací pro ostatní!