1. FISCHER Blog
  2. Novinky a zajímavosti
  3. Nejzajímavější vánoční zvyky na světě

Nejzajímavější vánoční zvyky na světě

Co se dozvíte?

    Smažené housenky místo cukroví, poleno kakající dárky, štědrovečerní večeře v KFC nebo bruslařské závody do kostela. I takhle se slaví Vánoce ve světě. Přečtěte si o 15 nejbizarnějších vánočních tradicích planety.

    Španělsko: "kakající" poleno

    Španělsko: kakající poleno

    Víte, kdo nosí dárky ve španělském Katalánsku? Dřevěné poleno s namalovaným obličejem nazvané Caga tió. Zdá se vám to podivné? A to ještě nevíte, že „Caga tió“ v překladu znamená „kakající poleno“. Caga tió nominujeme na tu vůbec nejpodivnější vánoční tradici.

    Katalánské děti věří, že poleno pro ně dárky doslova „vykaká“. Proto mu od 8. prosince nosí jídlo a starají se o něj, aby bylo dobře živené, rostlo a na Vánoce jim nadělilo co nejvíc dárků. Mezitím rodiče vymění poleno za větší. Na Štědrý den se u Caga tiá sejde celá rodina, zpívá mu koledy a ťuká do něj holí, aby mu pomohla s „vyměšováním“ dárků.

    Island

    Island: lidožroutská kočka

    Slyšeli jste někdy o „Yule Cat“? Islandská Yule Cat je obrovská lidožravá kočka, která o Vánocích číhá venku ve sněhu a podle pověry sní každého, kdo na sobě nemá nové oblečení.

    Jak může vzniknout tak podivná vánoční pověra? Jednoduše, vánoční kočku si v minulosti vymysleli zaměstnavatelé, kteří chtěli motivovat svoje pracovníky k rychlému dokončení práce ještě před Vánoci. Ten, kdo pracoval dobře, dostal nové oblečení a ten, kdo ne, nedostal nic a měl být za trest doslova „sežrán“ děsivou kočkou.

    Jamajka: Štědrý den na nákupech

    Nákupní horečku před Vánoci všichni dobře známe. Na Jamajce ale všechny vánoční nákupy hravě zvládnou během Štědrého dne. Tzv. „velký trh“ se spoustou svátečních dobrůtek, cukroví, hraček a oblečení se objeví v každém městě a nadšeně se ho účastní dospělí i děti. Nakupuje a slaví se tu po celý Štědrý den, ale nejvíc živo je na trhu večer a v noci. Ulice se rozsvítí vánočními světly, vzduchem se line vůně kuřat, vařené kukuřice a sladkostí a svátečně oblečení Jamajčané oslavují.

    Japonsko: štědrovečerní večeře v KFC

    Dokážete si představit štědrovečerní večeři v KFC? Ne? V Japonsku na ni lidé stojí fronty dlouhé hodiny! Může za to marketingová kampaň rychlého občerstvení Kentucky Fried Chicken z roku 1974 s veleúspěšným sloganem „Kurisumasu ni wa kentakkii!“ (Kentucky na Vánoce!). Přestože Vánoce ani nejsou v Japonsku státním svátkem, snad všichni Japonci od roku 1974 vyráží na speciální štědrovečerní večeři právě do KFC.

    Itálie

    Itálie: čarodějnice místo Ježíška

    Zapomeňte na Ježíška a Štědrý den. V Itálii nosí dětem dárky 6. ledna stařena jménem Befana. Pokud byly děti hodné, přiletí k nim na koštěti komínem a nadělí jim do punčochy sladkosti a další dárečky. Děti jí za to nechávají něco dobrého na cestu, třeba víno nebo vánoční dobrůtky.

    Norsko: Vánoce zásadně bez úklidu

    Pokud doháníte vánoční úklid až na Štědrý den, v Norsku byste nepochodili. Na Vánoce se tu totiž pečlivě schovávají všechna košťata a smetáky. Důvod je jednoduchý, kdyby je našla nějaká čarodějnice, mohla by na nich létat a podle pověry škodit lidem.

    Řecko

    Řecko: chladné novoroční koupání

    Jste otužilí? Tak to se vám bude na Vánoce líbit v Řecku. Místo Tří králů se tu 6. ledna na památku Kristova křtu slaví svátek zvaný „Epiphany“. Kněží hodí do moře kříž, čemuž přihlížejí mladí muži a chlapci. Jakmile kříž zmizí pod hladinou, odvážlivci se za ním vrhnou do studeného moře. Ten, kdo ho uloví, má mít v příštím roce štěstí.

    Venezuela: do kostela na bruslích

    Venezuela je převážně křesťanská země, takže vás asi nepřekvapí, že Venezuelané jsou o Vánocích zvyklí navštěvovat kostel. Co vás ale překvapí určitě, je způsob, jak se tam dopravují. Na bruslích! V metropoli Caracas každý rok vyjíždějí na mši zástupy lidí na kolečkových bruslích, kvůli čemuž jsou dokonce uzavřeny některé cesty pro normální dopravu.

    Jižní Afrika

    Jižní Afrika: housenky místo cukroví

    Ryba s bramborovým salátem nebo vánoční krocan. O těchto vánočních jídlech se u nás i ve světě mluví asi nejvíc. Slyšeli jste ale o vánoční housence? Smažená housenka je oblíbenou jihoafrickou sváteční pochoutkou, která tomu, kdo ji o Vánocích sní, má přinést štěstí.

    Mexiko: cesta do Betléma zas a znovu

    Víte, kde můžete o Vánocích vidět Josefa s Marií, jak hledají přístřeší po cestě do Betléma stejně jako před více než 2 tisíci let? V Mexiku! Právě odsud pochází tradice Posada. 9 nocí před Vánoci chodí po ulicích průvody se svíčkami v čele s Josefem a Marií (většinou převlečené děti nebo umělé figury) a hledají dům, který jim nabídne přístřeší. Když ho najdou, může začít hostina a oslavy. Každou noc pořádá Posadu jiný dům a ta největší připadá na Štědrý večer.

    Argentina

    Argentina: ozdoby z vaty

    Existují různé vánoční ozdoby, ale čím se zdobí vánoční stromeček v Argentině, by vás ani ve snu nenapadlo. Vatou! Proč? Zkuste to doma a uvidíte sami. Vánoční stromeček zasypaný vatou vypadá jako zasněžený.

    Bulharsko: večeře pro živé i mrtvé

    Vánoce jsou svátky, během nichž se stoly přímo prohýbají pod tíhou různých lahůdek kdekoliv na světě. V Bulharsku však hodování nabírá úplně jiný rozměr. Stoly jsou plné nejenom při štědrovečerní večeři, ale i po celou noc. To aby si mohli pochutnat i duchové, kteří dostávají hlad právě za svitu měsíce.

    V Německu se hledá zavařená okurka

    V Německu se hledá zavařená okurka

    Jaký by to byl vánoční stromek bez skleněných koulí, třpytivých ozdob či blikajících světýlek? V Německu kromě tradičních vánočních ozdob přidávají i jednu neobvyklou – zavařenou okurku. V současnosti skleněnou či dřevěnou, ale legendy říkají, že kdysi šlo o skutečnou zavařenou okurku na háčku. První dítě, které ji na stromečku najde, dostane dárek navíc. A první dospělý, který zelenou okurku objeví, bude požehnán celoročním štěstím – kdo by to byl řekl, že Vánoce ve světě umí být i o okurce.

    Na Kubě vás čeká průvod a párty Las Parrandas

    Věděli jste, že Vánoce na Kubě byly v letech 1969 až 1998 zakázány? Kubánský vůdce Fidel Castro byl proti náboženským oslavám a tak Kubánci slavili Vánoce velmi potichu. V současnosti se "Nochebuena" - Štědrý večer slaví hostinou, půlnoční mší a velkou hlučnou fiestou s průvodem "Las Parrandas". Původně měl pouliční randál za úkol udržet lidi po vydatné štědrovečerní hostině při vědomí, aby neprospali půlnoční mši. Dnes je doprovod s hlasitou hudbou, barevnými kostýmy, ohňostroji a tancem očekávanou párty ve všech kubánských městech, kterou si rozhodně nikdo nenechá ujít.

    Rozkvetlý strom na Novém Zélandu

    Rozkvetlý strom na Novém Zélandu

    Vánoční sezóna na Novém Zélandu se pojí s perfektním letním počasím – horkým sluncem a relaxem na pláži. I proto se štědrovečerní večeře obvykle koná venku – BBQ s grilovanými plody moře, masem a zeleninou a shromážděním rodiny a přátel. Za vánoční stromek je považován strom pohutukawa (železnec ztepilý), který rozkvétá nádhernými červenými květy. Obyvatelé Nového Zélandu na Vánoce ve stínu tohoto stromu zpívají vánoční koledy.

    klara.vacek
    23. 12. 2022

    Líbí se vám náš článek?
    Sdílejte ho na sociálních sítích a buďte také inspirací pro ostatní!