1. FISCHER Blog
  2. Novinky a zajímavosti
  3. Na dovolenou s CK FISCHER již z 6 letišť v ČR. Seznamte se a užijte si příjemný let

Na dovolenou s CK FISCHER již z 6 letišť v ČR. Seznamte se a užijte si příjemný let

Co se dozvíte?

    Na dovolenou můžete v České republice odletět už z šestice letišť: Praha, Brno, Ostrava, Pardubice, Karlovy Vary a České Budějovice. Seznamte se s nimi a přečtěte si o jejich poloze, historii, možnostech dopravy i parkování. Užijte si příjemný let!

    Letiště České Budějovice

    Letiště České Budějovice (kód ICAO: LKCS, kód IATA: JCL) je nejmladší mezinárodní letecký přístav v České republice. Fungovat začalo v červnu 1937 pro civilní i vojenské účely. Za druhé světové války ho obsadila německá Luftwaffe, po ní sloužilo až do poloviny 90. let výlučně armádě.

    V poslední době prošlo českobudějovické letiště rozsáhlou modernizací. Dnes z něj můžete odletět na dovolenou například na malebné řecké ostrovy Kréta a Rhodos, na španělskou Mallorcu či do Burgasu v Bulharsku.

    Poloha: jihozápadně od Českých Budějovic mezi obcemi Planá a Homole (48°56′47″ s. š., 14°25′39″ v. d.)

    Na letiště v Českých Budějovicích se dostanete osobním automobilem. Stačí odbočit ze silnice I/3 (E55) ve směru na Český Krumlov v obci Planá doprava k hlavnímu vjezdu do kasáren. Minete letoun MiG 23 a zhruba po 1 400 metrech dojedete přímo k letišti. Využít lze také autobus městské hromadné dopravy (linka č. 19).

    Parkování na letišti v Českých Budějovicích

    Parkoviště zdarma u vjezdu do areálu letiště pojme 700 vozidel a dopravu k terminálu z něj zajišťuje kyvadlová doprava. Podívejte se na přehledný souhrn a využijte možnosti parkování na českobudějovickém letišti s CK FISCHER.

    Letecký pohled na České Budějovice
    Letiště České Budějovice, zdroj: Airport-cb.cz

    Letiště Karlovy Vary

    Letiště Karlovy Vary (kód ICAO: LKKV, kód IATA: KLV) je pátým největším v České republice. První přistání na tehdy travnaté dráze se uskutečnilo v roce 1929. Již o dva roky později sem z Prahy začaly létat Československé státní aerolinie, brzy v rámci mezinárodních linek.

    Betonová vzletová dráha zde funguje od roku 1960 a od března 2009 se letiště pyšní krásným futuristickým terminálem. Další rozvoj karlovarského letiště, ze kterého s námi odletíte např. na Krétu, Rhodos, Tureckou riviéru, do Bulharska či Tuniska, se plánuje i do budoucnosti.

    Poloha: jihovýchodně od Karlových Varů mezi obcemi mezi Olšová Vrata a Kolová (50°12′11″ s. š., 12°54′54″ v. d.)

    Na letiště v Karlových Varech přijedete autem po odbočení z hlavní silnice I/6 (D6, E48) Praha – Karlovy Vary. Od křižovatky u Olšových Vrat jsou to k letišti necelé 4 kilometry. Až k němu vás doveze i autobus městské hromadné dopravy (linka č. 8).

    Parkování na letišti v Karlových Varech

    Přímo u terminálu můžete krátkodobě (maximálně 2 hodiny) i dlouhodobě zdarma zaparkovat na některém z několika parkovišť. Podívejte se na přehledný souhrn a využijte možnosti parkování na karlovarském letišti s CK FISCHER.

    Letiště Karlovy Vary, zdroj: Airport-k-vary.cz
    Letecký pohled na Karlovy Vary

    Letiště Pardubice

    Letiště Pardubice (kód ICAO: LKPD, kód IATA: PED) slouží turistickému provozu od roku 1995, kdy zdejší vojenské letiště získalo status veřejného mezinárodního. Významné modernizace se dočkalo na podzim 2017, kdy byl slavnostně otevřen nový terminál Jana Kašpara.

    Na dlouhou armádní historii pardubického letiště, započatou již v době první republiky, odkazuje Aviatická pouť. Tento velký letecký den se zde pořádá každý rok v červnu. Letiště se využívá také k výcviku posádek velkých dopravních letadel. A my vás odsud vezmeme na vaši vysněnou dovolenou.

    Poloha: jihozápadní okraj Pardubic mezi městskou částí Popkovice a obcemi Starý Mateřov a Staré Jesenčany, hned vedle dostihového Pardubického závodiště (50°0′48″ s. š., 15°44′19″ v. d.)

    Na letiště v Pardubicích se autem dostanete ulicí Pražskou. Na příjezdovou komunikaci z ní můžete odbočit u Leteckého muzea nebo na křižovatce s ulicí U Bylanky. Spojení městskou hromadnou dopravou zajišťují autobusové linky č. 8, 14, 23, 24 a 88.

    Parkování na letišti v Pardubicích

    Auto lze parkovat u budovy terminálu (krátkodobě do 20 minut) nebo v blízkém autoparku (dlouhodobě). Na obou místech bezplatně a bez rezervace. Podívejte se na přehledný souhrn a využijte možnosti parkování na pardubickém letišti s CK FISCHER.

    Letecký pohled na Pardubice
    Letiště Pardubice, zdroj: Airport-pardubice.cz

    Letiště Ostrava

    Letiště Leoše Janáčka Ostrava (kód ICAO: LKMT, kód IATA: OSR) svou historií odkazuje na průkopnické letecké pokusy bratrů Žůrovcových. V lokalitě je uskutečnili před více než sto lety. Roku 1939 vnikla vzletová polní dráha německé armády, stálé letiště bylo dokončeno v říjnu 1959.

    Vojensky se letiště pod názvem Letiště Ostrava-Mošnov využívalo až do 90. let, současný název nese od roku 2006. Za symbolický start nové éry ostravského letiště lze považovat i první ročník letecké přehlídka Dny NATO v Ostravě v roce 2003. V současnosti se jedná o třetí největší letiště s mezinárodním provozem u nás. S CK FISCHER z něj odletíte celkem do 19 destinací.

    Poloha: asi 10 kilometrů jihozápadně od Ostravy mezi obcemi Petřvald, Mošnov, Sedlnice a Albrechtičky, poblíž Chráněné krajinné oblasti Poodří (49°41′46″ s. š., 18°6′39″ v. d.)

    Díky výhodné poloze mezi dálnicemi D1 a D48 se na letiště v Ostravě autem dostanete snadno a rychle. Stačí z hlavní silnice I/58 odbočit na kruhovém objezdu do ulice K Letišti. Letiště Leoše Janáčka je navíc jediné v České republice, kam se můžete dopravit kolejovou dopravou. Do konečné stanice Mošnov, Ostrava Airport sem jezdí vlaky z ostravského Hlavního nádraží. Využít lze také speciální autobusovou linku AE – Airport Express.

    Parkování na letišti v Ostravě

    Autem zaparkujete zdarma maximálně 15 minut. Jinak je nutné využít placené stání na systému parkovištích s celkovou kapacitou několika stovek vozidel. Podívejte se na přehledný souhrn a využijte možnosti parkování na ostravském letišti s CK FISCHER.

    Letecký pohled na Ostravu
    Letiště Ostrava, zdroj: Airport-ostrava.cz

    Letiště Brno

    Letiště Brno-Tuřany (kód ICAO: LKTB, kód IATA: BRQ) je druhé největší v České republice. Navazuje na tradici letiště v brněnských Černovicích, které po druhé světové válce přestalo vyhovovat zvyšujícím se nárokům letecké dopravy. Brněnské letiště zahájilo provoz jako vojenské v roce 1954, mezi roky 1958 a 1982 sloužilo souběžně také civilnímu provozu. Osobní lety se sem začaly vracet roku 1989.

    V letech 2003 až 2008 se tady konala letecká přehlídka Czech International Air Fest (CIAF). Nový, originálně řešený terminál slouží veřejnosti od roku 2006. Nyní z brněnského letiště létáme za dovolenou do 22 destinací včetně Tuniska, Itálie či Kypru.

    Poloha: necelých 8 kilometrů jihovýchodně od historického centra Brna, převážně na území městské části Tuřany a na okraji území, na kterém se odehrála bitva u Slavkova (49°9′5″ s. š., 16°41′38″ v. d.)

    Doprava na letiště v Brně je velice jednoduchá. Při jízdě autem odbočíte z dálnice D1 na sjezdu č. 201 a ulicí Evropskou k němu dojedete po několika stech metrech. Dále sem pravidelně zajíždí linka č. E76 městské hromadné dopravy.

    Parkování na letišti v Brně

    Přímo před letištním terminálem se nachází rozsáhlé parkoviště. Volný vjezd na něj je omezen časovou lhůtou 20 minut, jinak zaplatíte poplatek v závislosti na době parkování. Podívejte se na přehledný souhrn a využijte možnosti parkování na brněnském letišti s CK FISCHER.

    Letecký pohled na Brno
    Letiště Brno

    Letiště Praha

    Letiště Václava Havla Praha (kód ICAO: LKPR, kód IATA: PRG) je největší a nejrušnější letiště na českém území, které v předcovidovém období přepravovalo přes 15 miliónů cestujících ročně. Vzniklo v letech 1933 až 1937 (oblast dnešních terminálů 3 a 4, tzv. staré letiště) místo původní plochy ve Kbelích.

    V 60. letech došlo z důvodu rozvoje proudových letadel k zásadnímu rozšíření areálu (dnešní terminál 1, tzv. nové letiště). Poslední významné rozšíření pražského letiště se uskutečnilo na přelomu tisíciletí (mj. výstavba terminálu 2). Letiště umožňuje spojení doslova s celým světem, na dovolenou se odsud můžete vydat třeba do Senegalu, Mexika nebo Thajska – včetně last minute zájezdů.

    Poloha: na západním okraji Prahy na území městské části Ruzyně (50°6′3″ s. š., 14°15′36″ v. d.)

    Na letiště v Praze dojedete po rychlostní komunikaci, která se směrem do Prahy označuje jako dálnice D7 a směrem z hlavního města jako ulice Lipská. Odbočit musíte na sjezdu č. 2. V rámci městské hromadné dopravy sem bohužel nejezdí kolejová doprava, ale pouze autobus. Jedná se o Airport Express z vlakového Hlavního nádraží a dále o linky č. 100 (od stanice metra Zličín), č. 119 (metro Nádraží Veleslavín) a č. 191 (metro Anděl).

    Parkování na letišti v Praze

    Letiště Václava Havla v Praze nabízí celou řadu krátkodobých i dlouhodobých možností, kde zaparkovat osobní automobil. Podívejte se na přehledný souhrn a využijte možnosti parkování na pražském letišti s CK FISCHER.

    Letiště Praha, zdroj: Prg.aero
    Letiště Praha, zdroj: Prg.aero
    josef.krenek
    30. 11. 2023

    Líbí se vám náš článek?
    Sdílejte ho na sociálních sítích a buďte také inspirací pro ostatní!